آیت‌الله کعبی:

علوم انسانی باید جامعه را در برابر هجمه‌های فرهنگی واکسینه کند

عضو مجلس خبرگان رهبری با بیان اینکه پژوهشی که ایمان‌ساز نباشد، تنها برای فضای آکادمیک خوب است، گفت: علوم انسانی باید به نحوی پالایش شود که جامعه را در برابر هجمه‌های فرهنگی واکسینه کند.
کد خبر: ۸۰۱۸
تاریخ انتشار: ۲۵ آذر ۱۳۹۲ - ۱۱:۰۷ - 16December 2013

علوم انسانی باید جامعه را در برابر هجمه‌های فرهنگی واکسینه کند

به گزارش خبرگزاری دفاع مقدس، "آیت الله کعبی" عضو مجلس خبرگان رهبری، صبح امروز در مراسم بزرگداشت هفته پژوهش و فناوری در ستاد فرماندهی کل سپاه پاسداران، با اشاره به فعالیتهای پژوهشکده علوم اسلامی امام صادق(ع) اظهار داشت: دقت نظر علمای اعلام از بدو تاسیس تا کنون بر فعالیتهای این پژوهشکده، تضمیمی برای صحت پژوهشهای از لحاظ اسلامی است.

وی با اشاره به پژوهش در حوزه علوم انسانی افزود: اگر ما بخواهیم برای تولید و توزیع علم چرخهای تعریف کنیم، توزیع علم مهمتر از تولید علم بوده و مصرف علم مهمتر از آن دو است؛ تا آن پژوهش در عقل، قلب و عاطفه تاثیر بگذارد و تبدیل به رفتار و سبک زندگی شود.

عضو مجلس خبرگان رهبری با اشاره به آسیبهای 35 ساله پس از انقلاب در عرصه تولید علوم انسانی گفت: ما تولید علوم اسلامی، کم نداشتهایم؛ ولی این علوم را باید پالایش کنیم تا تبدیل به یک جریان فرهنگی شود و در مقابل هجمه فرهنگی، جامعه را واکسینه کند.

آیتالله کعبی تصریح کرد: بعضی محصولات در قالب طنز و لطیفه به صورت سیدی در سوپرمارکتهای سراسر کشور توزیع میشود و ممکن است از دل آنها تکیه کلامها و ضربالمثلهایی نیز بروز پیدا کند؛ ولی تولیدات علمی خوب توزیع نمیشود، چه برسد که مصرف افراد هم برسد. در این حوزه نیاز به آسیبشناسی داریم؛ علوم اسلامی باید بعد از تولید به زبان مخاطب پالایش شود و نسبت به توزیع آن نیز توجه خاصی داشته باشیم.

وی با اشاره به 570 کتاب تولید شده توسط پژوهشکده علوم اسلامی امام صادق(ع) تاکید کرد: من یقین دارم با تمام زحمتها، پژوهشها و نمایشگاههایی که توسط این پژوهشکده انجام شده است، اگر حتی در شبکهی بسیج سراسر کشورنظرسنجی شود، درصد بالایی از افراد حتی با نام این پژوهشکده نیز آشنا نیستند.

عضو مجلس خبرگان رهبری افزود: امروز در دنیا شرکتها نسبت به توزیع و مصرف بیش از چاپ و نشر توجه دارند، ولی ما این موضوع را دست کم گرفتهایم.

وی با اشاره به یکی از خلاءهای موجود در زمینه پژوهش اظهار داشت: پژوهشهای انجام شده در حوزه و دانشگاهها بسیار زیاد است، ولی دانشگاهیان از وجود بسیاری از این پژوهشها مطلع نیستند.

آیتالله کعبی افزود: یک مرجع باید تمام پژوهشهای صورت گرفته در حوزه علوم اسلامی را تجمیع و آنرا بر پایه یک نظام جامع دستهبندی کند؛ پس از آن باید در قالب یک برنامهی نظاممند، خلاءهای پژوهشی شناسایی شده و به عنوان سوژه به پژوهشگران و دانشگاهیان پیشنهاد داد.

عضو مجلس خبرگان با بیان اینکه پژوهشها باید رشد عقلانی و معنوی داشته و برانگیزانندهی احساسات و عواطف دینی باشد، اظهار داشت: پژوهشی که ایمانساز نباشد، تنها برای فضای آکادمیک خوب است و نمیتواند بر جامعه تاثیر بگذارد.

وی نظاممند وسیستمی بودن، مسئله محور بودن و مستند وهدفمند بودن پژوهشها را از بایستههای پژوهش برشمرد.

آیتالله کعبی با بیان اینکه امروز به دو نوع پژوهش تولیدی و اکتشافی در حوزه علوم انسانی و اسلامی نیاز است، اظهار داشت: پژوهش تولیدی متناسب با نیاز است که دین باید به آن پاسخ دهد و پژوهشگران باید از دل کتب اسلامی آنرا ابداع کنند.

وی افزود: پژوهش اکتشافی نیز مجموعه معارف نظری و احکام عملی است که توسط انبیا تبیین شده است و با اجتهاد باید آنرا کشف کرد.

عضو مجلس خبرگان تصریح کرد: برای پیشرفت جامعه به پژوهش و پیشرفت در علوم انسانی به مراتب بیشتر از انرژی هستهای نیازمندیم.

وی با بیان اینکه تا زمانی که جامعه یا متفکران در حوزه علوم اسلامی تحول ایجاد نکنند، نمیتوان اسم آن را پژوهش اسلامی دینمدارانه گذاشت، تصریح کرد: علوم انسانی باید شهیدساز باشد. در روایتی از پیامبر اسلام آمده است که در آخرت، خون شهید میزان ارزیابی و سنجش است؛ ولی قلم در آخرت بالاتر از خون شهید است. این قلم، شهیدساز و جریانساز فرهنگی است.

آیتالله کعبی در بخش دیگر از سخنان خود پیرامون جنگ نرم اظهار داشت: جوزف نای، تئوریپرداز جنگ نرم کتابی نوشته و گفته است دو تحول بزرگ در قرن 21 نسبت به قدرت اتفاق میافتد. اولین تحول افول قدرت آمریکا و تحویل قدرت از غرب به شرق است و تحول دوم انتقال قدرت از دولتها به ملتهاست.

وی افزود: جوزف نای قدرت آینده را آسیا و کشورهای چین، ژاپن، هند و ایران میداند و در بین مولفههای قدرت، اقتصاد، سیاست و امنیت، بیشتر نگاه اقتصادی به قدرت دارد و اذعان میکند که قدرت نرم یاران در حال افزایش است.

عضو مجلس خبرگان رهبری تصریح کرد: ما می گوییم مولفه اصلی جنگ نرم، فرهنگ است، نه اقتصاد. مقام معظم رهبری نیز در دیدار با اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی فرمودند فرهنگ اصل است و نباید در حاشیه قرار گیرد.

وی با اشاره به اینکه قرن 21، قرن آمیختگی علم و ایمان است، تاکید کرد: در این قرن دین حرف اول را میزند و باید پژوهشهای دینی جوابگوی عطش جهان باشد.

آیتالله کعبی اذعان کرد: متاسفانه علیرغم وجود پژوهشهای وزین صورت گرفته، اگر یک تازه مسلمان و یک تشنه انقلاب اسلامی به ما بگوید که دفترچه 100 صفحهای به عنوان مانیفست اسلام و مکتب اهلبیت و جمهوری اسلامی به ما بدهید، ما فقط میتوانیم برخی کتب و قانون اساسی را در اختیار او قرار دهیم که کافی نیست. منظور از پالایش پژوهشها همین است.

وی افزود: قرن آینده توام با آمیختگی علم و ایمان خواهد بود و جمهوری اسلامی به عنوان نماد قدرت نرم بر پایه عقلانیت، معنویت و عبادت است و پژوهشهای بنیادین باید سمت و سوی تمدنسازی داشته باشد.

عضو مجلس خبرگان رهبری با اشاره به چرخه تحول در علوم انسانی خاطرنشان کرد: نقطهی آغاز مبانی فلسفی، فلسفه علوم اسلامی است. ما باید به سمت تدوین فلسفه حقوق و فلسفه سیاست پیش برویم. علوم انسانی سکولار به جنگ با پیام نبوت(ص) و ائمه(ع) پرداخته و به عقلانیت رجوع میکند و میگوید ما میتوانیم با همین عقلانیت دنیای خودمان را بسازیم؛ ولی ما باید حقیقتشناسی، معرفتشناسی و دستاوردهای بشری را به یکدیگر ارتباط دهیم.

وی حلقه دوم را تدوین نظامات اسلامی مانند نظام سیاسی، اقتصادی، اخلاقی، مدیریتی و ... دانست و افزود: حلقهی سوم تدوین روشمند اصول جامع نظام و حلقه چهارم نیز فقه حکومتی و نظام است.

آیتالله کعبی خاطرنشان کرد: بعد از ایجاد این حلقهها میتوان وارد پژوهشهای جزئیتر شد که ایجاد این حلقهها به مدیریت جامع نیاز دارد.

نظر شما
پربیننده ها