گروه حماسه وجهاد دفاع پرس: اگر از نسل سوم و جوانان بپرسید که شهید حسن آبشناسان را چقدر میشناسید به احتمال زیاد با جوابهای پراکنده و اشتباه مواجه خواهید شد و یا اینکه بگویند تنها میدانیم بزرگراهی در تهران به نام او است.
برای آشنایی بیشتر با این امیر سرافراز ارتش و در سالروز شهادت وی، ماحصل گفتوگوی ما با امیر محمدی ودود از پژوهشگران حوزه دفاع مقدس و مشاور فرمانده نزاجا را در ادامه میخوانید:
حسن آبشناسان سال 1336 وارد دانشگاه افسری شد. همه دورههای نظامی را گذراند. او یک استاد بزرگ تکاوری، چتربازی و... بود. آبشناسان یک فرد ورزیده و استاد کامل عملیات ویژه بود.
شهید آبشناسان در کنار شهید علی صیاد شیرازی
با شروع غائله کردستان، او به همراه صیاد شیرازی، محمد بروجردی، چمران، متوسلیان، رستمی، رحیم صفوی، رادان، احمدی مقدم، محمدی، حسام هاشمی، غضنفر آذرفر و دیگر برادران سپاه یک تیم ویژهای را تشکیل دادند.
برای نخستین بار آموزش جنگهای چریکی را در همان منطقه برای ارتش و نیروهای سپاهی را آغاز کردند. آوازه تخصص و شجاعت شهید آبشناسان از آن زمان همه جا پیچید.
به کارگیری موتورسیکلت و تشکیل گروهی به نام "گروه ویژه اسب آهنی" برای نفوذ به خاک دشمن طرح شهید آبشناسان بود تا هر چه سریعتر نیروها به خاک دشمن نفوذ کنند و برگردند. نخستین عراقیها که در دوران دفاع مقدس اسیر شدند طی همین عملیاتهای نفوذ بود.
او به همراه تیم ویژهای که تشکیل داده بود، در منطقه کردستان و شمالغرب فعالیتهای بسیار زیادی را علیه ضد انقلاب انجام داد و محورهای سردشت، گیلانغرب، بانه، مریوان و دیگر محورهای خطرناک که امکان حضور و یا عبور ارتش و سپاه نبود را امن کردند. همچنین با اسکورت و امنیتی که ایجاد میکردند نیروها را عبور میدادند.
امیر محمدی ودود پژوهشگر و نویسنده حوزه دفاع مقدس و از فرماندهان سابق نیروی زمینی ارتش
** از پایهگذاران ستاد جنگهای نامنظم بود
میتوانم به جرات بگویم در کنار شهید صیاد شیرازی، شهید آبشناسان یکی از عوامل تاثیرگذار در وحدت ارتش و سپاه است.
شهید صیاد شیرازی در سال 62 از شهید آبشناسان درخواست کرد تا فرماندهی نیروهای ارتش در قرارگاه حمزه سیدالشهدا در شمالغرب ایران را بر عهده گیرد. پیش از این با پایهریزی ستاد جنگهای نامنظم توسط شهید چمران به آن پیوسته بود و با گروهی از بسیجیان نبردهای چریکی را در دشت عباس آغاز کرده بودند و آسیبهای سنگینی به دشمن وارد نموده بودند. آنها اولین نیروهایی بودند که دلیرانه و شجاعانه به خط دشمن زدند. این گروه در نخستین روزهای جنگ به خاک دشمن میرفتند، اسیر میگرفتند و به انهدام مهمات دشمن میپرداختند.
در 1363 بر پایه دستور رسمی قرارگاه رمضان، فراهم نمودن آموزش جنگهای چریکی سپاه پاسداران به شهید آبشناسان واگذار شد. در مدت کوتاه فرماندهی خود تحولات بزرگی برای نیروهای ویژه در کردستان انجام داد.
حسن آبشناسان در هشتم مهرماه 1364، در حالی که فرماندهی لشکر 23 نوهد(نیروی ویژه هوابرد) و قرارگاه شمالغرب ارتش یعنی بخشی از قرارگاه حمزه سیدالشهدا(ع) را بر عهده داشت، در عملیات قادر با ترکش توپ به درجه رفیع شهادت نائل آمد.
وی در حالی شهادت را به آغوش کشید که آگاه به شهادت بود زیرا در منطقهای حضور یافت که میدانست شهید خواهد شد و با افتخار به میدان نبرد رفت و این مرد بزرگ جان شیرین خودش را تقدیم نظام جمهوری اسلامی و انقلاب کرد.
** لقب "شیر صحرا" برازنده آبشناسان است
ابتدای جنگ تحمیلی مردم منطقه دشت عباس درگیری زیادی با رژیم بعث داشتند. حضور شهید آبشناسان به همراه گروه خود امنیت را در منطقه دشت عباس و اندیشمک ایجاد کرد. به همین دلیل مردم آن منطقه او را بسیار دوست داشتند.
در یک مرحله او زخمی شد. مردم دشت عباس فکر کردند او شهید شده است به همین جهت لقب "شیر صحرا" را به او دادند. الحق که این لقب برازنده او است. پس از اینکه مطلع میشوند حسن آبشناسان زنده است باز هم این لقب بر او میماند به طوری که عراقیها در تحلیلهای خودشان که برای فرماندهان ما انجام میدادند و یا در رادیوهایشان بر علیه ما صحبت میکردند شهید حسن آبشناسان را "شیر صحرا" مینامیدند و به نوعی از فعالیتها و تواناییها او واهمه داشتند.
** ابتدای جنگ سختترین دوران دفاع مقدس بود
مردم باید بدانند که ابتدای جنگ سختترین دوران دفاع مقدس بود. زیرا همزمان با جنگ در جنوب کشور در کردستان هم میجنگیدیم و سپاه هم کامل شکل نگرفته بود. درگیری با ضدانقلاب داخلی و ترورها تمرکز نیروها را در برابر هجوم رژیم بعث کم کرده بود. اما افرادی همچون آبشناسان، چمران، کیانیان، شهرام فر، صیاد شیرازی، کشاورزیان و دیگر برادران بسیج، سپاه و ارتش باعث تثبیت جنگ شدند تا پس از آن دشمن را وادار به عقب نشینی کنند. آنها تا پای جان جنگدیدند و بارها زخمی شدند. این فرماندهان دلیر به همراه نیروهای خود درگیری مستقیم و گاهاً تن به تن با دشمن داشتند.
در ابتدای جنگ تحمیلی آوازه مردانگی این دلیرمردان از سردشت و بانه تا ارتفاعات مریوان و سرشاخان پیچید. این مردان دلیر همچون شهید آبشناسان از خانواده و زندگیشان برای دفاع از انقلاب اسلامی ایران گذشتند.
** جای شهید آبشناسان در سوریه خالی است
شهید حسن آبشناسان استاد برجسته تاکتیک و تکنیک نظامی بود. فردی بود که دوره نظامی زیادی را گذرانده بود و آموزشهای او در دوران دفاع مقدس بسیار تاثیرگذار بود. امروز جای شهید حسن آبشناسان در میان مستشاران ایرانی در سوریه خالی است. حضور او قطعا تاثیر زیادی در موفقیتهای جبهه اسلام در سوریه و عراق میداشت.
انتهای پیام/