اعلام برنامه‌های ملی و بین‌المللی بزرگداشت شهید مطهری

دبیر ستاد بزرگداشت سالگرد شهادت مرتضی مطهری به تشریح برنامه‌های مردمی گرامیداشت این استاد شهید پرداخت و گفت: چهل‌وهفتمین سالروز شهادت استاد مرتضی مطهری همزمان با چهلمین روز شهادت «علی‌ لاریجانی» در قم برگزار می‌شود.
کد خبر: ۸۳۰۵۹۶
تاریخ انتشار: ۰۸ ارديبهشت ۱۴۰۵ - ۱۳:۲۹ - 28April 2026

به گزارش خبرنگار فرهنگ دفاع‌پرس، نشست خبری چهل و هفتمین سالگرد شهادت استاد مطهر صبح امروز (سه‌شنبه) با حضور رشید جعفرپور دبیر ستاد بزرگداشت سالگرد شهادت استاد مرتضی مطهری برگزار شد.

۴۷مین سالروز شهادت استاد مطهری در چهلمین روز شهادت «علی‌ لاریجانی»

رشید جعفرپور، دبیر ستاد چهل‌وهفتمین سالگرد شهادت استاد شهید مرتضی مطهری، ضمن تسلیت شهادت رهبر انقلاب اسلامی به تشریح برنامه‌های پیش‌بینی‌شده، از برگزاری مجموعه‌ای گسترده از فعالیت‌های فرهنگی، تبیینی و مردمی در سراسر کشور خبر داد و اظهار داشت: ستاد بزرگداشت سالگرد شهید مطهری متشکل از حدود ۳۰ دستگاه فرهنگی کشور است که با محوریت بنیاد علمی فرهنگی شهید مطهری، جلسات هماهنگی خود را برگزار می‌کنند. این ستاد نقش هماهنگ‌کننده میان دستگاه‌ها را بر عهده دارد و برنامه‌ها پس از بررسی‌های مکرر، به جمع‌بندی نهایی می‌رسد.

دبیر ستاد چهل‌وهفتمین سالگرد شهادت استاد شهید مرتضی مطهری تأکید کرد: برگزارکننده اصلی این برنامه‌ها مردم هستند و دستگاه‌های فرهنگی بیشتر نقش پشتیبانی و تسهیل‌گری دارند؛ چراکه شهید مطهری شخصیتی متعلق به همه مردم ایران است و جایگاهی برجسته به‌عنوان معلم، استاد، نظریه‌پرداز و فیلسوف انقلاب اسلامی دارد.

وی افزود: برنامه‌های امسال در قالب‌های متنوعی از جمله فعالیت‌های تبلیغی، تبیینی، مناسبتی، محتوایی و قشری طراحی شده است. همچنین با توجه به تقارن چهلم شهادت دکتر لاریجانی با این ایام، پرداختن به شخصیت و آثار ایشان نیز در دستور کار قرار گرفته است. مراسم محوری گرامیداشت این دو شخصیت، روز جمعه ۱۱ اردیبهشت‌ماه در حرم حضرت معصومه (س) در شهر قم و با حضور علما، شخصیت‌های علمی و فرهنگی و اقشار مختلف مردم برگزار خواهد شد.

جعفرپور در ادامه به برنامه‌های بنیاد علمی فرهنگی شهید مطهری اشاره کرد و گفت: چهار برنامه اصلی از سوی این بنیاد تدارک دیده شده است؛ نخست، برگزاری مراسم مشترک بزرگداشت شهید مطهری و دکتر لاریجانی به‌صورت آنلاین در روز پنجشنبه ساعت ۱۰:۳۰ با همکاری بنیادهای مرتبط. دومین برنامه، آغاز سومین دوره آموزش فشرده و یک‌ساله آثار شهید مطهری است که به‌صورت آنلاین و با محوریت ۴۰ اثر از این استاد شهید برای اقشار مختلف، به‌ویژه جوانان، دانشجویان، فرهنگیان و دانش‌آموزان برگزار می‌شود.  در سومین برنامه، ۶۰ جلسه تدریس آفلاین از آثار شهید مطهری در اختیار علاقه‌مندان قرار می‌گیرد تا امکان بهره‌مندی گسترده‌تر از مبانی فکری انقلاب اسلامی فراهم شود.

دبیر ستاد همچنین از آماده‌سازی بسته محتوایی ویژه‌ای خبر داد و گفت: در چهارمین برنامه، مجموعه‌ای از منتخبات آثار شهید مطهری متناسب با نیازهای روز جامعه، شامل متن، صوت و کلیپ تولید شده و در اختیار دستگاه‌ها، سخنرانان و رسانه ملی قرار گرفته است. در این بسته محتوایی، بر مفاهیمی چون همبستگی ملی، مقاومت، روحیه جهاد و شهادت تأکید شده و مقرر است این مضامین در فضاهای شهری از طریق تولیدات گرافیکی و نیز در رسانه ملی از جمله زیرنویس‌ها و برنامه‌ها مورد استفاده قرار گیرد.

وی با اشاره به فضای معنوی و اجتماعی حاکم بر جامعه، این شرایط را فرصتی مناسب برای تبیین اندیشه‌های شهید مطهری و تعمیق مبانی انقلاب اسلامی در میان اقشار مختلف مردم دانست و با اشاره به نقش دستگاه‌های پشتیبان این رویداد ملی گفت: نهادهایی همچون شهرداری‌ها، سازمان تبلیغات اسلامی، شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی و مجموعه‌های مردمی و هیئتی، پشتیبانی اجرایی و میدانی این برنامه‌ها را بر عهده دارند و هماهنگی‌های لازم با آن‌ها صورت گرفته است تا در طول این هفته، آثار و اندیشه‌های شهید مطهری در تمامی گردهمایی‌ها و برنامه‌ها مورد استفاده قرار گیرد.

جعفرپور افزود: مقرر شده سخنرانان در مراسم مختلف، به‌ویژه در موضوعاتی همچون ایثار، جهاد، شهادت، مقاومت، همبستگی و اتحاد ملی از بیانات و آثار شهید مطهری بهره ببرند. همچنین دیدگاه‌های این متفکر شهید درباره مسئله فلسطین و نحوه مقابله با رژیم صهیونیستی، از جمله محورهای محتوایی مورد توجه در این ایام خواهد بود.

دبیر ستاد با اشاره به فضاسازی محیطی تصریح کرد: تمامی دستگاه‌ها، به‌ویژه در حوزه شهری، مدارس و دانشگاه‌ها، موظف به اجرای برنامه‌های فضاسازی شده‌اند و بر این اساس، فضاهای شهری در تهران و سایر شهرهای کشور با تصاویر، جملات و آثار گرافیکی از شهید مطهری و نیز بیانات شخصیت‌هایی همچون حضرت امام خمینی (ره) درباره ایشان، مزین خواهد شد.

وی در ادامه به برنامه «حکمت مطهر» اشاره کرد و گفت: این برنامه که سابقه برگزاری در سال‌های گذشته را دارد، امسال با مشارکت جدی‌تر رسانه ملی دنبال خواهد شد و با بهره‌گیری از ظرفیت‌های گسترده صدا و سیما، با کیفیتی مطلوب اجرا می‌شود. در همین راستا، رسانه ملی اقدام به راه‌اندازی «رادیو مقاومت» کرده که با توجه به شرایط کشور، به تبیین مفاهیم مقاومت خواهد پرداخت. همچنین در شبکه پنج سیما، ویژه‌برنامه‌ای به مناسبت روز معلم پخش می‌شود و مستندی درباره ابعاد زندگی اجتماعی و سیاسی شهید مطهری نیز روی آنتن خواهد رفت.

جعفرپور ادامه داد: در روز شهادت استاد، برنامه‌های صبحگاهی شبکه‌های مختلف به معرفی شخصیت و اندیشه‌های شهید مطهری اختصاص خواهد یافت و کارشناسان حوزه‌های مختلف در این خصوص به ارائه دیدگاه خواهند پرداخت. همچنین پخش زیرنویس‌هایی از جملات این استاد شهید و نیز بخش‌هایی از سخنرانی‌ها و آثار صوتی و تصویری ایشان در دستور کار شبکه‌های مختلف قرار دارد.

دبیر ستاد از برگزاری مراسم رونمایی از ترجمه مجموعه «چلچراغ» خبر داد و گفت: این مجموعه که شامل آثاری درباره شهید مطهری است، پیش‌تر منتشر شده و اکنون ترجمه آن توسط پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی و با حضور شخصیت‌های علمی و خانواده استاد رونمایی خواهد شد.

وی با اشاره به برنامه‌های خانه‌موزه شهید مطهری اظهار داشت: این مکان فرهنگی در ایام سالگرد، میزبان برنامه‌های متعددی است که از جمله مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به نشست اساتید دانشگاه‌های تهران با حضور حدود ۱۰۰ نفر از اساتید علاقه‌مند به اندیشه‌های شهید مطهری اشاره کرد. در این برنامه، علاوه بر گفت‌وگوهای علمی، بازدید از فضای زندگی این استاد شهید نیز انجام می‌شود.

جعفرپور همچنین از برگزاری یک نشست تخصصی سه‌بخشی در این خانه‌موزه خبر داد و گفت: در این نشست، ابتدا دیدگاه‌های حضرت امام خمینی (ره)، سپس اندیشه‌های شهید مطهری و در ادامه دیدگاه‌های دکتر لاریجانی مورد بررسی قرار می‌گیرد و این برنامه با هماهنگی انجام‌شده، به‌صورت زنده از رسانه ملی پخش خواهد شد.

دبیر ستاد چهل‌وهفتمین سالگرد شهادت استاد شهید مرتضی مطهری با اشاره به نقش دانشگاه‌ها خاطرنشان کرد: با توجه به جایگاه علمی شهید مطهری، وزارت علوم، دانشگاه آزاد اسلامی و نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها، ابلاغیه‌هایی را به مراکز آموزش عالی ارسال کرده‌اند. بر این اساس، برنامه‌هایی همچون نشست‌های مجازی، مسابقات کتاب‌خوانی، فعال‌سازی کانون‌های علمی و فرهنگی، تقدیر از پایان‌نامه‌های مرتبط و آغاز سیرهای مطالعاتی آثار شهید مطهری در دستور کار دانشگاه‌ها قرار گرفته است.

وی در ادامه با اشاره به برنامه‌های دانشگاهی و دانشجویی اظهار داشت: در قالب برنامه «حامیم» که ویژه فعالان دانشجویی و از سوی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها برگزار می‌شود، بازخوانی و تبیین آثار شهید مطهری در دستور کار قرار گرفته است. همچنین طرح «زندگی با آثار شهید مطهری» با هدف انس بیشتر دانشجویان با اندیشه‌های این استاد شهید اجرا خواهد شد.

جعفرپور افزود: دیدار با خانواده شهدای اساتید نیز از دیگر برنامه‌هاست؛ به‌ویژه با توجه به تقدیم تعدادی از اساتید در حوادث اخیر، هیئت‌رئیسه دانشگاه‌ها و فعالان دانشجویی با این خانواده‌ها دیدار خواهند داشت.

دبیر ستاد با تأکید بر جایگاه شهید مطهری به‌عنوان نماد معلم انقلاب اسلامی گفت: با توجه به نام‌گذاری روز معلم به نام این استاد شهید، وزارت آموزش و پرورش برنامه‌های متعددی را پیش‌بینی کرده است. اگرچه به‌دلیل شرایط موجود، آموزش‌ها عمدتاً در بستر مجازی و از طریق شبکه «شاد» دنبال می‌شود، اما محتوای متناسب با گروه‌های سنی مختلف از آثار شهید مطهری تهیه و از این طریق در اختیار دانش‌آموزان قرار خواهد گرفت.

وی ادامه داد: برگزاری دوره‌های ضمن خدمت فرهنگیان با محوریت کتاب «جهاد» شهید مطهری، محافل شعر و ادب، و فضاسازی محیط‌های آموزشی و اداری از جمله اقدامات پیش‌بینی‌شده در سطح مدارس و ادارات آموزش و پرورش است.

جعفرپور همچنین به نقش ستادهای نماز جمعه اشاره کرد و گفت: با توجه به قرار گرفتن دو جمعه در این بازه زمانی، ائمه جمعه سراسر کشور در خطبه‌ها و سخنرانی‌های پیش از آن به تبیین اندیشه‌های شهید مطهری خواهند پرداخت و در برخی مناطق از معلمان نمونه نیز برای سخنرانی دعوت خواهد شد.

وی افزود: در فضاهای شهری نیز ابتکاراتی همچون برپایی «میزهای گفت‌وگو» در حال اجراست که فرصتی برای معرفی و بررسی آثار شهید مطهری در میان مردم فراهم می‌کند.

دبیر ستاد با اشاره به جایگاه بین‌المللی شهید مطهری تصریح کرد: آثار این متفکر برجسته، به‌ویژه در حوزه فلسفه اسلامی، در بسیاری از کشورهای جهان مورد توجه است. بر همین اساس، رایزنی‌های فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در بیش از ۵۰ کشور، برنامه‌هایی را به‌صورت حضوری و مجازی با حضور اندیشمندان و اساتید بین‌المللی برگزار خواهند کرد.

وی در ادامه به برنامه‌های سازمان تبلیغات اسلامی اشاره کرد و گفت: این سازمان با بهره‌گیری از ظرفیت بیش از ۹۰ هزار هیئت مذهبی در کشور، برنامه‌های متنوعی را در مساجد و هیئات اجرا خواهد کرد که در آن‌ها به آثار و اندیشه‌های شهید مطهری پرداخته می‌شود. همچنین در قالب طرح‌هایی همچون «زندگی با آیه‌ها» و برنامه «الهیات نبرد»، بخش‌هایی به تبیین دیدگاه‌های شهید مطهری در موضوعاتی چون جهاد، مقاومت و شرایط امروز اختصاص یافته است.

جعفرپور با اشاره به تقارن هفته معلم با هفته کار و کارگر خاطرنشان کرد: وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز در برنامه‌های این ایام، از ظرفیت آثار و اندیشه‌های شهید مطهری بهره خواهد گرفت و تلاش می‌شود این مفاهیم در میان جامعه کارگری نیز تبیین و ترویج شود.

جعفرپور در ادامه با اشاره به مشارکت سایر نهادها و دستگاه‌ها در برگزاری این رویداد ملی گفت: مجموعه‌ای از نهادهای مذهبی و نیز نیروهای نظامی و انتظامی از جمله ارتش، سپاه و بسیج، در این ایام برنامه‌های متنوعی را در دستور کار قرار داده‌اند. این برنامه‌ها شامل برگزاری دوره‌های آموزشی، مسابقات کتاب‌خوانی، نشست‌های عقیدتی، تجلیل از اساتید دانشگاه‌های نظامی و انتظامی و نیز دیدار و تکریم خانواده‌های اساتید و فرماندهان شهید است.

وی افزود: سازمان اوقاف و امور خیریه نیز با محوریت بقاع متبرکه سراسر کشور، برنامه‌های بزرگداشت شهید مطهری را برگزار می‌کند؛ به‌گونه‌ای که در هر استان حداقل چند بقعه شاخص برای اجرای این مراسم‌ها در نظر گرفته شده و در کنار آن، از مبلغان و فعالان فرهنگی نیز تجلیل خواهد شد.

دبیر ستاد تأکید کرد: آنچه در برگزاری این برنامه‌ها اهمیت دارد، مردمی بودن آن‌هاست. اقشار مختلف مردم نقش اصلی را در اجرای این برنامه‌ها بر عهده دارند و دستگاه‌هایی که نام برده شد، بیشتر نقش پشتیبانی و هماهنگی را ایفا می‌کنند. ستاد بزرگداشت نیز صرفاً نقش هماهنگ‌کننده دارد و از امکانات و بودجه خاصی برخوردار نیست؛ بلکه این مردم هستند که با انگیزه و علاقه، پای کار آمده‌اند و برنامه‌ها را پیش می‌برند.

جعفرپور با اشاره به جایگاه شهید مطهری در شکل‌گیری و تداوم انقلاب اسلامی گفت: استاد شهید مطهری از شخصیت‌های اثرگذار در تبیین مبانی فکری انقلاب اسلامی بوده و امروز نیز اندیشه‌های او می‌تواند راهگشا باشد لذا امیدواریم که با وجود شرایط خاص کشور و برگزاری بخش قابل توجهی از برنامه‌ها به‌صورت مجازی، بتوان برنامه‌هایی در شأن این شخصیت بزرگوار و با کیفیت مناسب در سطح کشور برگزار کرد.

انتهای پیام/ 121

نظر شما
captcha
پربیننده ها
آخرین اخبار
پربحث ترین عناوین