مجلس در میدان جنگ؛ از مدیریت اقتصاد و انرژی تا نظارت میدانی بر زیرساخت‌ها و امنیت غذایی

همزمان با تداوم جنگ تحمیلی سوم و شرایط ویژه کشور در طول ۴۰ روز کمیسیون‌های تخصصی مجلس شورای اسلامی با برگزاری ده‌ها نشست تخصصی، بازدید‌های میدانی، جلسات نظارتی و تدوین مصوبات حمایتی، تلاش کردند در حوزه‌های اقتصادی، زیرساختی، درمانی، امنیتی و اجتماعی نقش فعالی در مدیریت شرایط جنگی ایفا کنند.
کد خبر: ۸۳۴۴۰۰
تاریخ انتشار: ۲۶ ارديبهشت ۱۴۰۵ - ۰۹:۵۸ - 16May 2026

گروه سیاسی دفاع‌پرس: همزمان با تداوم جنگ تحمیلی سوم و شرایط ویژه کشور در طول ۴۰ روز کمیسیون‌های تخصصی مجلس شورای اسلامی با برگزاری ده‌ها نشست تخصصی، بازدید‌های میدانی، جلسات نظارتی و تدوین مصوبات حمایتی، تلاش کردند در حوزه‌های اقتصادی، زیرساختی، درمانی، امنیتی و اجتماعی نقش فعالی در مدیریت شرایط جنگی ایفا کنند؛ روندی که نشان‌دهنده تمرکز مجلس بر کنترل تبعات جنگ و پشتیبانی از دستگاه‌های اجرایی در شرایط بحران است.

0

در جریان جنگ تحمیلی سوم، کمیسیون‌های تخصصی مجلس شورای اسلامی با افزایش سطح جلسات، نظارت‌های میدانی و هماهنگی با دستگاه‌های اجرایی، مجموعه‌ای از اقدامات تقنینی و نظارتی را در دستور کار قرار دادند. بخش مهمی از این اقدامات بر مدیریت بحران، تأمین نیاز‌های اساسی کشور، حفظ ثبات اقتصادی و بررسی خسارات ناشی از جنگ متمرکز بود.

کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست از جمله کمیسیون‌هایی بود که با تمرکز بر مسئله امنیت غذایی، ۱۰ نشست با دستگاه‌ها و وزارتخانه‌های مرتبط برگزار کرد. این کمیسیون همچنین ۸ نظارت میدانی در استان‌های همدان، خوزستان، گلستان، مازندران، مرکزی و اصفهان انجام داد و در قالب ۳ جلسه حضوری، موضوع طرح امنیت غذایی در شرایط بحران را مورد بررسی قرار داد.

در حوزه اقتصادی، کمیسیون اقتصادی مجلس با برگزاری ۱۰ جلسه کارگروه‌ها و کمیته‌های تخصصی و ۹ نشست رسمی با وزارت اقتصاد و بانک مرکزی، تلاش کرد راهکار‌های کاهش فشار اقتصادی ناشی از جنگ را پیگیری کند. این کمیسیون همچنین در ۹ استان کشور بازدید‌های میدانی انجام داد و در نهایت ۴ مصوبه مهم شامل تعویق اقساط، استمهال مالیات، تسهیل ترخیص کالا و بررسی رژیم حقوقی تنگه هرمز را در دستور کار قرار داد.

کمیسیون عمران نیز با توجه به آسیب‌های زیرساختی ناشی از جنگ، ۱۷ نشست تخصصی با وزرا و مدیران ارشد حوزه حمل‌ونقل و زیرساخت برگزار کرد. بازدید از سازمان مدیریت بحران، پل تخریب‌شده B۱، فرودگاه مهرآباد و ساختمان‌های آسیب‌دیده از جمله اقدامات میدانی این کمیسیون در روز‌های اخیر بود.

کمیسیون بهداشت و درمان در بخش درمان و سلامت،  با برگزاری ۱۷ جلسه رسمی و غیررسمی، وضعیت مراکز درمانی، دارویی و تأمین تجهیزات پزشکی را پیگیری کرد. بازدید از داروخانه‌ها، مراکز درمانی، سازمان غذا و دارو، کارخانه‌های شیرخشک و مراکز درمانی آسیب‌دیده از جمله محور‌های فعالیت این کمیسیون بود.

کمیسیون ویژه حمایت از تولید و اجرای اصل ۴۴ نیز با هدف بررسی وضعیت صنایع و تولیدکنندگان در شرایط جنگی، ۱۰ جلسه کلان و ۹ نشست با وزرا و معاونان برگزار کرد. این کمیسیون همچنین در نشستی مستقیم با رئیس‌جمهور، وضعیت صنایع آسیب‌دیده در جنگ را مورد بررسی قرار داد.

کمیسیون اصل نود در همین حال، علاوه بر برگزاری ۴ جلسه تخصصی، دو وبینار با محوریت امنیت انرژی و چالش‌های حوزه دارو برگزار کرد که با حضور رئیس سازمان غذا و دارو و معاون وزیر بهداشت همراه بود. این کمیسیون همچنین از وزارتخانه‌های جهاد کشاورزی و نفت بازدید کرد.

کمیسیون صنایع و معادن نیز طی ۵ جلسه تخصصی، مسائل حوزه تولید و صنعت را بررسی کرد و با انجام دو سفر استانی، از مجتمع فولاد مبارکه و برخی واحد‌های تولیدی بازدید به عمل آورد.
کمیسیون برنامه و بودجه نیز در قالب ۵ نشست کلیدی با حضور وزرای بهداشت و راه، جمعیت هلال احمر و سازمان برنامه و بودجه، روند تأمین منابع و مدیریت هزینه‌های شرایط جنگی را مورد ارزیابی قرار داد.

در حوزه اجتماعی، کمیسیون اجتماعی مجلس طی ۵ جلسه با مسئولان وزارتخانه‌ها و سازمان‌های مرتبط از جمله وزارت کار، سازمان بهزیستی، بنیاد شهید و سازمان امور استخدامی، مسائل مرتبط با حمایت‌های اجتماعی، اشتغال و خدمات‌رسانی به خانواده‌های آسیب‌دیده را پیگیری کرد.

کمیسیون انرژی نیز با حضور در وزارتخانه‌ها و پروژه‌های انرژی، ۴ جلسه تخصصی و ۳ نظارت میدانی در خارگ، ماهشهر، عسلویه و نیروگاه فارس برگزار کرد تا آخرین وضعیت زیرساخت‌های انرژی کشور در شرایط جنگی را بررسی کند.

در حوزه آموزش و فناوری، کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری طی ۴ نشست تخصصی با حضور وزیر علوم، وزیر آموزش و پرورش، معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان رئیس‌جمهور و برخی معاونان وزرا، خسارات واردشده به مراکز آموزشی و همچنین وضعیت هوش مصنوعی در شرایط جنگی را بررسی کرد.

کمیسیون فرهنگی نیز در این مدت ۷ جلسه برگزار کرد که ۶ نشست آن با وزرا و مقامات فرهنگی و مذهبی کشور همراه بود و یک نشست نیز به صورت داخلی برگزار شد.  در حوزه امنیتی و سیاست خارجی، کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ۳ جلسه با مقامات دفاعی و امنیتی برگزار کرد و با سفر نظارتی به جزیره خارگ و بوشهر، وضعیت میدانی مناطق حساس را مورد ارزیابی قرار داد. این کمیسیون همچنین طرح پیشنهادی مدیریت تنگه هرمز را پیگیری کرد.

کمیسیون شورا‌ها و امور داخلی کشور نیز ۳ جلسه تخصصی از جمله نشست مشترک با هیأت نظارت بر انتخابات برگزار کرد و در کنار آن، از مناطق آسیب‌دیده و ستاد بحران شهرداری بازدید به عمل آورد.

علاوه بر فعالیت کمیسیون‌ها، هیأت‌رئیسه مجلس نیز طی این مدت بیش از ۱۱ نشست مشترک کلان با تیم‌های اقتصادی و اجرایی دولت برگزار کرد و در قالب ۴ سفر استانی، روند مدیریت میدانی بحران را مورد بررسی قرار داد.

مجموع این اقدامات نشان می‌دهد مجلس شورای اسلامی در دوره جنگ تحمیلی سوم تلاش کرده است علاوه بر ایفای نقش تقنینی، به‌عنوان یکی از نهاد‌های پشتیبان مدیریت بحران، در حوزه‌های اقتصادی، اجتماعی، امنیتی و زیرساختی نیز حضور فعال و میدانی داشته باشد.

انتهای پیام/381

نظر شما
captcha
پربیننده ها
آخرین اخبار
پربحث ترین عناوین