عملیات بیت المقدس و نقش رزمندگان استان در این عملیات

استان سمنان درعملیات البیت المقدس ( فتح خرمشهر ) فاقد یگان مختص به خود بوده و رزمندگان استان از شهرستان ها در قالب گروه های اعزامی در سایر یگان ها درعملیات شرکت داشته اند .
کد خبر: ۸۳۷۴۵
تاریخ انتشار: ۰۳ خرداد ۱۳۹۵ - ۰۷:۳۶ - 23May 2016

عملیات بیت المقدس و نقش رزمندگان استان در این عملیات

به گزارش دفاع پرس از سمنان ، عملیات بیت المقدس در تاریخ 10 اردیبهشت 61 حدود یک ماه بعد از عملیات فتح المبین با رمز «علی بن ابیطالب (ع)» شروع شد .

مرحله اوّل : 30 دقیقه بامداد صبح جمعه 10/2/61 از قرارگاه کربلا به وسیله بی سیم به تمام قرارگاه ها مخابره و ابلاغ گردید . که در این مرحله نیروهای اسلام با گذشتن از رود کارون و استقرار در جاده اهواز –خرمشهر بیش از هشتصد کیلومتر مربع را پاکسازی نموده که در این مرحله شمار زیادی از نیروهای عراقی را به هلاکت و بیش از 3000 تن به اسارت در آمدند .

مرحله دوّم : در ساعت 1 بامداد 12/2/61 با رمز ( یاعلی بن ابیطالب (ع) ) از جاده اهواز به خرمشهر به سمت مرز به منظور آزادسازی بندر استراتژیکی خرمشهر آغاز شد و نیروهای اسلام تا شلمچه پیش رفتند . دشمن سرخورده و وحشت زده از چنین نیرویی که گویا آتش بی امان توپخانه و بمباران های بی وقفه هوایی را به تمسخر گرفته است به این نتیجه رسید که نخواهد توانست جلوی سیل خروشان را بگیرد به همین جهت منطقه جنوب کرخه نور ، جوفیر ، هویزه و پادگان حمید را خالی و دستور عقب نشینی را صادر کرد .

این بخش از عملیات از دو جهت مهم است .

اوّل : آن که با کمی پیشروی نیروهای اسلام به کناره های اروند رود می رسیدند و بیش از سه لشکر عراقی در محدوده بسیار کوچکی به محاصره در می آمدند و باقی مانده آنها یک اشتباه بزرگ از طرف دشمن بود .

ثانیاً : در این ناحیه با هر کیلومتر پیشروی با ده ها کیلومتر پیشروی در نقاط دیگر برابر بود . رزمندگان با موفقیت توانستند در جلوی پاتک های دیوانه وار دشمن تا پایان روز 17/2/61 ایستاده و دشمن را به عقب برانندد.

مرحله سوّم :

در 19 و 20 اردیبهشت ماه حرکت برای آزادی خرمشهر را شروع کردند ولی در محور شلمچه –خرمشهرهمچنان برتری با عراق بود پس از 10 روز عملیات مداوم و مقاومت در برابر آتش عظیم زمینی و هوایی دشمن وضعیت نیروهای ما در حدی نبود که بتوانند با قدرت به فتح خرمشهر بپردازند .

ادامه مرحله سوّم ساعت 21:30 روز 1 خرداد 61 با رمز « یا محمد بن عبدا... » در منطقه شلمچه واقع در شمال غربی خرمشهر شروع شد و رزمندگان خرمشهر را به طور کمربندی به محاصره خود در آوردند . و جاده تدارکاتی دشمن را در شلمچه و راه دریایی دشمن در شط العرب ( اروند رود ) را قطع کردند . در جناح دیگر عملیات محور جاده اهواز- خرمشهر بود که نیروهای اسلام توانستند حد فاصل حفار غربی و سیل بند خرمشهر به محاصره خود در آورند با تکمیل حلقه محاصره ، کلیه واحدهای دشمن به دام افتاد .

بالاخره خرمشهر قهرمان بعد از 20 ماه اشغال و اسارت به وسیله مزدوران بعثی توسط سلحشوران و دلیر مردان سرزمین در تاریخ 3 خرداد 61 پس از چندین روز نبرد بی امان و پیاپی آزاد شد .

امام راحل (ره) طی پیامی گفتند : « خرمشهر را خدا آزاد کرد . »

اینجانب از فرزندان اسلام و قوای سلحشور مسلح که دست قدرت حق از آستین آنان بیرون آمد و پرچم پر افتخار « لا اله الا الله » را بر فراز آن شهر خرم که با دست پلید جنایتکاران غرب به خون کشیده شد و خونین شهر نام گرفت ، برافراشتند تشکر می کنم .

سردار غلامعلی رشید از فرماندهان عملیات از سالروز آزادسازی خرمشهر خاطره دارد . وارد یکی از منازل مخروبه شهر شدم منزلی در خیابان های شمالی شهر . کف خانه رساله ی حضرت امام (ره) پاره پاره افتاده بود . چند تا عکس بچه ها و پدر خانواده هم بود . یک صفحه از جمله ای که در خانه بود توجهم را جلب کرد ، جمله را برداشتم ، عملیات دین بین فو در آن تشریح شده بود .

مقایسه عملیات معروف ویتنام ( دین بین فو ) بر علیه متجاوزین فرانسوی با عملیات بیت المقدس (فتح خرمشهر)

زمین عملیات 20*8 کیلومتر یعنی حدود 160 کیلومتر مربع ≠زمین عملیات بیت المقدس حدود 5400 کیلومتر

فرانسوی هایی که در این زمین دفاع می کردند 20 گردان پیاده بودند و 10 گروهان چتر باز و 4 گردان توپخانه یعنی حدود 20 هزار نفر

عراقی ها حدوداً با 80 گردان نیروی پیاده ، 34 گردان توپخانه یعنی حدود 500 قبضه توپ ، همچنین 1400 تانک و 1200 نفربر یعنی بالغ بر 80 هزار نیرو از منطقه دفاع می کردند

حاصل نبرد ویتنامی ها 7000 اسیر ، 1600 کشته ، 4500 مجروح و 100 مفقودالاثر برای فرانسوی ها بود .

در نبرد عظیم ما حدود 20 هزار اسیر ، 25 تا 30 هزار کشته و زخمی برای عراقی ها حاصل شد .

نقش استان سمنان در عملیات بیت المقدس ( فتح خرمشهر )

استان سمنان در عملیات الی بیت المقدس ( فتح خرمشهر ) فاقد یگان مختص به خود بوده و رزمندگان استان از شهرستان ها در قالب گروه های اعزامی در سایر یگان ها در عملیات شرکت داشته اند . نکته قابل ذکر این است که همزمان با این عملیات حدود 500 نفر از رزمندگان سپاه و بسیج استان در منطقه غرب کشور در عملیات آزادسازی سردشت –بانه حضور داشته اند .

طبق پژوهش و واکاوی صورت گرفته رزمندگان سپاه و بسیج استان در قالب 5 گروهان مستقل به استعداد 700 نفر به ترتیب دو گروهان از سمنان ، یک گروهان از دامغان ، یک گروهان از شاهرود و یک گروهان از گرمسار در یگان های تیپ 7 ولی عصر (دزفول) ، تیپ امام حسین (ع) اصفهان ، تیپ 46 فجر آبادان و تیپ 27 حضرت رسول (ص) سازماندهی و پس از فراگیری آموزش های نظامی ، جسمانی و همچنین آمادگی معنوی آماده برای عملیات شدند .

در این عملیات رزمندگان اسلام در کنار یگان های ارتش جمهوری اسلامی ایران پابه پای همدیگر دشمن زبون را عقب راندند و تیپ 58 تکاور ذوالفقار که در قالب قرارگاه قدس در این عملیات شرکت داشتند پس از حماسه آفرینی های زیاد و عبور از معبرهای شناسایی و موانع ایجاد شده علاوه بر رسیدن به هدف نهایی و عقب راندن دشمن زبون تعداد 107 نفر از بهترین عزیزان به شهادت و تعداد زیادی نیز مجروح شدند .

نیروهای جهاد سازندگی استان که در قالب یک گردان پشتیبانی با استفاده از وسایل سنگین مهندسی مانند لودر ، بلدوزر ، گریدر و ... با پر نمودن کانال های احداث شده توسط دشمن و احداث جاده در کنار کانال کرخه و ماروت نقش بسزایی در این عملیات داشتند .

در سی و چهارمین سالروز عملیات غرورآفرین بیت المقدس که منجر به آزادی خرمشهر گردید به تمامی رزمندگان استان که در همه مراحل این عملیات حضور مؤثر داشتند دست مریزاد می گوییم و به روح پاک 85 شهید استان به ویژه شهید شاخص حسن کاملی و اعم از رزمندگان ارتش ، جهاد ، سپاه و بسیج درود و به 170 نفر از مجروحین و جانبازان این عملیات طلب سلامتی و عافیت را داریم .

در این راستا اداره کل حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس از سال 90 تا کنون تعداد 70 جلسه بازروایی و واکاوی از عملیات آزادی خرمشهر برپا نموده که میانگین بیش از 200 نفر از رزمندگان ، جانبازان ، آزادگان در این بازخوانی ها حضور داشتند. تقریباً بیشی از  رزمندگان این عملیات در سطح استان شناسایی شده اند.

تمامی مطالب بازروایی ، مصاحبه ها در اختیار نویسنده قرار گرفته و انشاء ا... در آینده نزدیک کتاب فاتحان خرمشهر استان سمنان که حاوی خاطرات بیش از 120 نفر از رزمندگان ، جانبازان ، آزادگان این عملیات ، 85 شهید این عملیات به همراه اسامی تمامی رزمندگان در کتاب مذکور طی لیستی خواهد آمد.

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار