علامه جعفری یک گنجینه در میان شیعیان است

حجت‌الاسلام اسدی گفت: در میان شیعه چنین گنجینه‌هایی دارید و کسی آنها را نمی‌شناسد؛ اسلامی که امروز برخی تریبون‌ها معرفی می‌کنند با اسلامی که مرحوم جعفری معرفی می‌کرد، کاملاً متفاوت است.
کد خبر: ۸۳۹۷۳۸
تاریخ انتشار: ۱۸ خرداد ۱۴۰۵ - ۱۱:۰۳ - 08June 2026

به گزارش گروه فرهنگ دفاع‌پرس، حجت‌الاسلام سید علی روحانی در مراسم رونمایی از آثار علامه جعفری و تشریح مراحل سه‌گانه بنیاد فرهنگ جعفری اظهار داشت: این بنیاد با پشت سر گذاشتن سه مرحله اساسی، در مسیر تبدیل شدن به مرکز مرجع تربیت پژوهشگران مکتب اهل‌بیت(ع) قرار دارد.

وی با اشاره به اینکه ایده تأسیس این بنیاد توسط آیت‌الله علوی بروجردی مطرح و پیگیری شد، مرحله نخست فعالیت آن را توسعه زیرساخت‌های علمی بر اساس نیازهای حوزه علمیه قم برشمرد.

کتاب

وی با تبیین ویژگی‌های علمی علامه جعفری، به رویکرد ایشان در بحث تاریخ اسلام و امامت اشاره کرد و گفت: ایشان با بهره‌گیری از قرآن به عنوان منبع موثق تاریخی، به تحلیل دقیق ریشه‌های نفاق در جامعه صدر اسلام می‌پرداختند. در همین راستا، ساختمان بنیاد در سال ۱۳۸۲ با مشارکت خیرین خریداری، بازسازی و وقف رسمی شد تا فعالیت‌های قانونی این مجموعه تثبیت گردد.

روحانی با اشاره به گنجینه علمی موجود در بنیاد، از وجود ۳۰ هزار جلد کتاب تخصصی، صدها فایل صوتی و تصویری آموزشی و ۵۸ دفتر دست‌نوشته از علامه جعفری خبر داد. وی همچنین به ساختار آموزشی بنیاد اشاره کرد و افزود: دوره‌های تخصصی سه ساله و تکمیلی در رشته‌های امامت، تاریخ و کلام طراحی شده که تاکنون به تربیت اساتید و پژوهشگران برجسته‌ای منجر شده است.

در بخش پژوهشی نیز تاکنون ۴۸ عنوان از آثار علامه جعفری منتشر شده و تدوین تفاسیر و کتب نهج‌البلاغه ایشان در دست اقدام است. مسئول بخش تدوین بنیاد در پایان، چشم‌انداز این مجموعه را مرجعیت علمی در سطح ملی عنوان کرد و از تشکیل «گروه مطالعات کاربردی» برای استخراج روش‌های پژوهشی و صورت‌بندی نظریات علامه جعفری خبر داد.

کتاب

در ادامه مراسم، حجت‌الاسلام اسدی ـ مدیر حفظ و نشر بنیاد فرهنگ جعفری ـ در سخنانی درباره روند تدوین آثار منتشرشده علامه شیخ محمدرضا جعفری توضیح داد: آثار آیت‌الله جعفری به دو بخش «بیانی» و «بنایی» قابل تقسیم است. بخش بیانی شامل مجموعه درس‌هایی است که ایشان در تهران و قم تدریس کرده‌اند و تمامی آنها بر روی نوارهای کاست ضبط و برخی نیز فیلم‌برداری شده است.

وی با اشاره به دشواری تدوین آثار مکتوب علامه گفت: حجم عظیمی از فیش‌های علمی با ارزش بالا از ایشان باقی مانده، اما در مسیر تدوین آنها با مشکلاتی جدی روبه‌رو بودیم. نخست اینکه هنگام انتقال این آثار از تهران به قم، همه آنها در قالب بقچه و گونی جابه‌جا شده بود و استخراج، اسکن و سامان‌دهی تک‌تک فیش‌ها کاری بسیار زمان‌بر و پیچیده بود.

مدیر حفظ و نشر بنیاد فرهنگ جعفری ادامه داد: این فیش‌ها با سه رنگ خودکار و با نظمی مثال‌زدنی نوشته شده بودند، اما جداسازی و دسته‌بندی آنها خود نیازمند دقت فراوان بود. با این حال اطمینان می‌دهم که هر آنچه امکان حفظ و نگهداری داشت، به بهترین شکل ممکن صیانت شده است.

اسدی با بیان نمونه‌ای از ظرافت کار تدوین افزود: یکی از فیش‌ها مربوط به مدعیان مهدویت بود که از کتاب «مقاتل الطالبین» ابوالفرج اصفهانی استخراج شده بود. علامه جعفری عادت داشت در کتاب‌ها کنار نام پیامبر(ص) صلوات بنویسد و متن را اعراب‌گذاری کند. جالب اینکه در برخی فیش‌ها جای خالی وجود دارد که نشان می‌دهد ایشان قصد داشته مطلبی را تکمیل کند؛ کشف و تطبیق این موارد از دشوارترین بخش‌های فعالیت مرکز حفظ، تدوین و نشر بنیاد است.

وی در ادامه گفت: از آثار ارزشمند ایشان، مجموعه‌ای درباره احادیث مهدی(عج) است که با همکاری مرحوم آقا عزیز طباطبایی تهیه شده و در آن با استناد به منابع اهل سنت، تواتر احادیث مهدویت ثابت شده است؛ همان‌گونه که علامه امینی در مورد حدیث غدیر عمل کرد. این مجموعه شامل بیش از ۵۰۰ فیش است و کار زیادی می‌طلبد.

مدیر حفظ و نشر بنیاد فرهنگ جعفری با اشاره به کتاب «اسماعیلیه فی نشأة الولاء» تألیف علامه جعفری افزود: ایشان در این کتاب با نهایت تواضع با برادران اسماعیلی گفتگو کرده و نشان داده‌اند که نصی بر امامت اسماعیل فرزند امام صادق(ع) وجود ندارد. این اثر در زمان حیات علامه به انگلیسی ترجمه شد و پس از ترجمه فارسی و تطبیق با متن عربی، هزاران فیش پژوهشی نیز به آن افزوده شد.

اسدی با ابراز تأسف از مفقود شدن برخی کتاب‌های نادرِ متعلق به علامه جعفری گفت: زمانی که ایشان نام کتابی را ذکر می‌کردند، گاه ناچار بودیم برای دسترسی به منابع، نسخه میکروفیلم آن را از کتابخانه‌های دیگر تهیه کنیم.

وی یکی از دشوارترین مراحل تدوین آثار را تبدیل کلاس‌های درسی به کتاب دانست و توضیح داد: حدود ۸۰ جلسه درس از ایشان موجود است و برای تبدیل این جلسات به اثر مکتوب، فردی که خود در همان کلاس‌ها حضور داشته باید چندین بار فایل‌ها را مرور کند و سپس فصل‌بندی، باب‌بندی و منبع‌یابی انجام دهد. گاهی نیز روایتی در حافظه ایشان بوده که با وجود ابزارهای جستجو قابل یافتن نیست و پژوهشگر مجبور است مدت‌ها به دنبال منبع آن بگردد.

مدیر حفظ و نشر بنیاد فرهنگ جعفری معیار تثبیت و استناد آثار علامه را سه بخش دانست: سخنرانی‌ها، فیش‌های تحقیقاتی خطی و کتاب‌های حاشیه‌نویسی شده.

کتاب

اسدی از دو اثر مهم در حال انتشار نیز خبر داد و گفت: یکی از سنگین‌ترین پروژه‌ها، مجموعه خاطرات علامه جعفری شامل دوره نجف، ایران پیش از رضاشاه و بخش‌های مختلف زندگی ایشان است که با ساختاری نو منتشر خواهد شد. اثر دیگر، مجموعه ۷۰ جلسه مهدویت است که به پاسخ‌دهی به شبهات اختصاص دارد.

 همچنین کتاب «بازخوانی حقوق مالی پیامبر» از آثار منتشرشده‌ای است که اکنون در مدارس علمیه تدریس می‌شود.

وی در پایان با اشاره به خاطره‌ای از علامه جعفری و یک پژوهشگر مسیحی لبنانی گفت: علامه با همان لباس ساده، بدون عمامه و قبا، روایتی از امالی صدوق را برای آن پژوهشگر نقل کردند. او پس از شنیدن روایت، تا رسیدن به فرودگاه سکوت کرد و در پایان گفت: «در میان شیعه چنین گنجینه‌هایی دارید و کسی آنها را نمی‌شناسد؛ اسلامی که امروز برخی تریبون‌ها معرفی می‌کنند با اسلامی که مرحوم جعفری معرفی می‌کرد، کاملاً متفاوت است.» 

اسدی افزود: من از ایشان آموختم که خدمت به امیرالمؤمنین(ع) و امام عصر(عج) را باید در سخن، نوشته و عزاداری برای سیدالشهدا(ع) ادامه داد.

انتهای پیام/ 121

نظر شما
captcha
پربیننده ها
آخرین اخبار
پربحث ترین عناوین