به گزارش گروه سایر رسانه های دفاع پرس، محمدرضا رستمی در همایش افتتاحیه آموزشهای عمومی پیش از ازدواج جوانان گفت: امسال سال اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل نامگذاری شده است و ازدواج یکی از جدیترین مباحثی است که با اقتصاد مقاومتی عجین شده و میتواند بسیاری از هزینههای معنوی، اجتماعی و اقتصادی را کاهش دهد.
وی با بیان اینکه ارزشها و نگرشهای ازدواج در ذهن جوانان امروز تغییر کرده است، گفت: جوانان امروز کمتر گمان میکنند که ازدواج یک پله ارتقا در زندگی آنها محسوب میشود. درباره این طرز تلقی قضاوت مثبت و منفی نمیکنیم بلکه این نکته قابل توجه است که جایگاه ذهنی ازدواج تغییر کرده است. در این شرایط باید دلیل این طرز تفکر را شناسایی و جایگاه جدیدی را طراحی کنیم چون تا زمانی که ارزش و نگرش نسبت به ازدواج مثبت نباشد رفتار متناسب با آن نیز شکل نمیگیرد.
معاون ساماندهی امور جوانان با بیان اینکه در حوزه ازدواج حرف زیاد زده میشود، اما به آن عمل نمی شود، ادامه داد: در پارهای موارد که حرفها به عمل منجر میشود چون غیرکارشناسی است، نتیجه عکس میدهد و بار مصیبت بیشتری بر جای میگذارد که امیدواریم با یک رویکرد علمی و کارشناسی به موضوع ازدواج نگاه دقیق تری داشته باشیم.
رستمی افزود: سرمایههای اجتماعی کشور در حال هدر رفتن است. اعتماد، احترام و امید سرمایههای اجتماعی ما هستند که در حال تضعیف شدن هستند و چگونه میتوان از جوانی که به آینده امیدوار نیست و به دیگران نمیتواند اعتماد کند انتظار ایجاد یک زندگی مشترک را داشت.
وی افزود: باید به ایجاد یک گفتگوی ملی در زمینه ازدواج کمک کنیم امیدوارم صدا و سیما پای این مسئله بیاید زیرا تلویزیون میتواند با رویکرد درست و کارشناسی در بهبود مسئله ازدواج کمک کند.
معاون ساماندهی امور جوانان وزارت ورزش و جوانان همچنین از آموزش و پرورش درخواست همکاری کرد و گفت: طی 15 سال گذشته به مسئله ازدواج در مدارس و دانشگاهها تنها نگاه روانشناسی شد و اکنون میبینیم که نگاه صرف روانشناسی به ازدواج، کارساز نیست، همه رسانهها و آموزشها به صورت افراطی نگاه روانشناسی به حوزه ازدواج و خانواده داشتند که خروجی این نوع نگاه کاهش آمار ازدواج و افزایش طلاق در حال حاضر است.
معاون ساماندهی امور جوانان با تأکید بر لزوم تغییر نگاه تک بعدی به ازدواج گفت: نگاه وزارت ورزش و جوانان مبتنی بر هر چهار رویکرد فردی، خانوادگی، اجتماعی و اقتصادی است زندگی مشترک علاوه بر مسائل روانشناختی به تواناییهای اقتصادی، مدیریتی و اجتماعی نیز نیاز دارد. و تمام تلاش ما این است که از صاحبنظران همه حوزه ها کمک بگیریم.
رستمی با ابراز تأسف از شرایط ایجاد شده گفت: در شرایط کنونی با سه سوال مهم روبرو هستیم که من از همه می خواهم در یافتن پاسخ به ما کمک کنند. اکنون نزدیک به 11 میلیون جوان آماده ازدواج در کشور داریم چرا این افراد ازدواج نمی کنند؟ چگونه میتوان به این افراد کمک کرد که ازدواج کنند؟ و در این زمینه چه کسانی باید کمک کنند؟ نقش جوانان، خانوادهها، نهادهای مدنی، قوای سه گانه و نهادهای حاکمیتی چیست؟
وی با بیان اینکه پاسخ به این سؤال نیازمند نگاه جدی به ازدواج است، افزود: در حال حاضر با ازدواج به صورت شوخی برخورد میشود و فقط دغدغهها را بیان میکنند بدون اینکه ریشه یابی انجام شود. باید سؤال شود که آیا مسئله ازدواج جوانان، مشکل اقتصادی است؟ یا شغل است؟ در پاسخ باید گفت بسیاری از جوانان شغل دارند و از وضعیت اقتصادی تثبیت شده ای برخوردارند، با این حال ازدواج نمیکنند، در حالی که در مناطق کم بضاعت مثل استان سیستان و بلوچستان جوانان با تمام مسئولیت ها اقدام به ازدواج میکنند. پس مشکل کجاست؟ باید گفتگوی ملی برای پاسخ به این سوال ایجاد شود.
رستمی خاطرنشان کرد: برای پایداری جوانانی که ازدواج میکنند چه باید کرد و مزدوجین جدید به چه چیزهایی نیاز دارند و چه چیزی باعث می شود که 50 درصد طلاقها در 5 سال اول رخ دهد.
وی ضمن تأکید بر ایجاد گفتگوی ملی در این زمینه افزود: وزارت ورزش و جوانان در نظر دارد با همکاری دستگاهها آموزشهای پیش از ازدواج را به جوانان ارائه دهد اما این کار کوچکی نیست و ما از همه متخصصین، فعالین و سازمان های مردم نهاد دعوت به همکاری میکنیم.