شهیکی: ارتباط مؤثری میان فناوری‌ و توسعه روستا‌یی وجود ندارد

معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم گفت: ارتباط مؤثر و معناداری میان فناوری‌ها و فرصت‌های موجود در روستا‌ها برقرار نشده است.
کد خبر: ۸۴۷۶۹۰
تاریخ انتشار: ۲۲ تير ۱۴۰۵ - ۱۳:۰۳ - 13July 2026

به گزارش خبرنگار سیاسی دفاع‌پرس، محمدنبی شهیکی معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری صبح امروز (دوشنبه) در آیین انعقاد توافق همکاری این وزارتخانه با معاونت توسعه روستایی و مناطق محروم ریاست جمهوری، اظهار داشت: در حال حاضر بیش از ۱۶ هزار واحد فناوری در کشور فعالیت می‌کنند که مجموعه‌ای از کسب‌وکار‌های فناور، واحد‌های فناوری و شرکت‌های دانش‌بنیان را در بر می‌گیرد و ظرفیت بسیار مناسبی برای کمک به توسعه روستا‌ها و ایجاد جریان نوآوری در مناطق مختلف کشور فراهم می آوزد زیرا بیش از ۲۷ درصد شرکت‌ها و کسب‌وکار‌های فناور کشور در حوزه فناوری اطلاعات فعالیت می‌کنند البته بخش‌های دیگری همچون تجهیزات الکترونیکی، مکانیک، زیست‌فناوری و سایر حوزه‌های تخصصی نیز سهم قابل توجهی در این زیست‌بوم دارند که هر یک می‌توانند فرصت‌های جدیدی برای توسعه اقتصادی و اشتغال در روستا‌ها ایجاد کنند.

شهیکی

وی با اشاره به راه‌اندازی مراکز انتقال فناوری روستایی ادامه داد: در این زمینه دو راهبرد اصلی دنبال می‌شود که نخستین راهبرد شناسایی ظرفیت‌های موجود در میان ۱۶ هزار واحد فناوری مستقر در کشور و اتصال آنها به نیاز‌های توسعه روستایی با هدف شکل‌گیری کسب‌وکارها، خوشه‌های تخصصی و جریان‌های نوآوری در مناطق روستایی است و راهبرد دوم هم بهره‌گیری از ایده‌های نوآورانه‌ای است که در دانشگاه‌ها، هسته‌های فناور و واحد‌های نوآوری شکل می‌گیرد و می‌تواند در امتداد برنامه‌های توسعه روستایی مورد استفاده قرار گیرد.

شهیکی با اشاره به نمونه‌هایی از فناوری‌های آماده انتقال به مناطق روستایی عنوان کرد: فناوری‌های مرتبط با انرژی خورشیدی که با قیمت مناسب قابل استفاده در مناطق روستایی و عشایری هستند، از جمله ظرفیت‌های موجود به شمار می‌روند. همچنین در پارک‌های علم و فناوری کشور بیش از هفت نوع فناوری مرتبط با فرآوری و خشک‌کردن محصولات کشاورزی تولید شده که می‌تواند به توسعه فعالیت‌های کشاورزی کمک کند علاوه براین فناوری تولید آب از رطوبت هوا، تولید تجهیزات فرآوری مواد مؤثره گیاهان دارویی در مراکز پژوهشی کشور، سامانه‌های تولید علوفه، تولید پهپاد‌های کشاورزی، سامانه‌های هوشمند و کم‌هزینه آبیاری، تولید گیاهان دارویی و تجهیزات کشاورزی و نیز توسعه فناوری گلخانه‌های عمودی از دیگر مواردی است که می توان در این زمینه از آنها بهره جست.

وی سپس به توسعه سامانه‌های عرضه محصولات کشاورزی، صنایع‌دستی و سایر محصولات روستایی اشاره کرد و گفت: البته مجموعه این ظرفیت‌ها نیازمند برنامه‌ریزی هدفمند است چون هر یک از این حوزه‌ها می‌توانند به عنوان کانون توسعه روستایی مورد استفاده قرار گیرند بنابراین اگرچه این ظرفیت‌ها ایجاد شده‌اند، اما هنوز ارتباط مؤثر و معناداری میان این فناوری‌ها و فرصت‌های موجود در روستا‌ها برقرار نشده است.

معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم افزود: امروز میان ایده‌هایی که به مرحله تجاری‌سازی رسیده‌اند و نیاز‌های واقعی مناطق روستایی شکاف وجود دارد و هنوز نتوانسته‌ایم از این ظرفیت‌ها به شکل بهینه برای ارتقای رفاه، توسعه اقتصادی و افزایش کیفیت زندگی در روستا‌ها استفاده کنیم لذا پیشنهاد ما به معاونت توسعه روستایی این بود که ۱۰ روستا به عنوان نمونه انتخاب شوند و دانشگاه‌ها و پارک‌های علم و فناوری به عنوان پیشران و توسعه‌دهنده این طرح‌ها نقش‌آفرینی کنند.

انتهای پیام/ 231

نظر شما
captcha
پربیننده ها
آخرین اخبار