آستان قدس رضوی؛ تکیه‌گاه راهبردی رزمندگان در دوران دفاع مقدس بود

پژوهشگر بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی گفت: این آستان مقدس؛ از ابتدای جنگ تحمیلی ۸ ساله با تمام توان خود به یک تکیه‌گاه استراتژیک یا راهبردی برای نیرو‌های رزمنده در ارتش، سپاه پاسداران و جهاد سازندگی تبدیل شد.
کد خبر: ۸۵۴۳۹۴
تاریخ انتشار: ۲۲ مرداد ۱۴۰۵ - ۰۱:۰۰ - 13August 2026

«علی‌جان سکندری» عضو هیئت علمی پژوهشی گروه انقلاب و تمدن نوین اسلامی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی در گفت‌و‌گو با خبرنگار دفاع‌پرس از خراسان رضوی در تبیین نقش آستان قدس رضوی در دوران دفاع مقدس اظهار داشت: این آستان مقدس؛ از ابتدای جنگ تحمیلی از سال ۱۳۵۹؛ با تمام توان خود، اعم از ظرفیت‌های اقتصادی، تولیدی و فرهنگی به یک تکیه‌گاه استراتژیک یا راهبردی برای نیرو‌های رزمنده مانند ارتش، سپاه و جهادگران جهاد سازندگی تبدیل شد.

آستان قدس رضوی؛ تکیه‌گاه راهبردی رزمندگان در دوران دفاع مقدس بود

عضو هیئت علمی پژوهشی گروه انقلاب و تمدن نوین اسلامی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی گفت: این نقش را باید در چند محور تعریف کرد؛ نخست تأمین منابع مالی و لجستیکی نیرو‌های رزمنده است که در این بخش به عنوان مثال هفت میلیون متر مربع از اراضی این آستان قدس رضوی در حاشیه جاده خلج مشهد به جهت احداث پادگان به سپاه واگذار شد و ۲۴۰ قطعه زمین نیز از سوی این آستان مقدس، برای ساخت و ساز منازل سازمانی به این نهاد انقلابی اهدا شد.

وی افزود: در کارخانجات تابع آستان قدس رضوی مثل شرکت کنسرو سردخانه‌ها، نساجی و نخریسی نیز از محل درآمدی کارکنانش به طور میانگین در ماه و بر اساس اسناد موجود بین ۱۲۴ تا ۹۹۴ هزار ریال به طور داوطلبانه به جبهه‌ها اهدا می‌شد که این ارقام در زمان خودش رقم بالایی محسوب می‌شد.

سکندری درباره حمایت آستان قدس رضوی از جنگ‌زدگان در دوران هشت ساله دفاع مقدس یادآور شد: در بخش مدیریت امور مهاجرین جنگی؛ این آستان، بخشی از ساختمان‌ها و سوئیت‌هایی که متعلق به خودش بود را در اختیار هموطنان جنگ‌زده قرار داد و بخشی از خلأ‌های موجود در این قسمت را هدایت و راهبری کرد مثل شهرک شهید بهشتی مشهد؛ که تا همین الان هم برخی از هموطنان خوزستانی در آنجا ساکن هستند.

این پزوهشگر در بخش دیگری از صحبت خود درباره حضور میدانی کارکنان آستان قدس رضوی در جبهه‌ها تصریح کرد: در کنار موارد یاد شده؛ بسیج فکری و اعزام نیرو به جبهه‌ها به از سوی این آستان است که آستان قدس رضوی هم مثل بسیاری دیگر از ادارات در کشور به مناطق عملیاتی، نیرو اعزام می‌کرد و این کار از طریق تشکیل دفتر بسیج در اداره مرکزی‌اش انجام می‌شد.

وی در تکمیل این بخش از صحبت خود خاطرنشان کرد: بر اساس آمار‌های موجود؛ آستان قدس رضوی، ۲۱۵۲ نفر از کارمندان و ادارات تابعه‌اش به جبهه اعزام شدند که از مجموع این تعداد، ۱۰۵ نفر به مقام ایثارگری نائل شده و ۴۹ نفر شهید، ۳۱ نفر جانباز، ۲۰ نفر جاویدالاثر و پنج نفر هم در زمره آزادگان هشت سال دفاع مقدس هستند.

سکندری همچنین بیان کرد: از دیگر امور مهم آستان قدس رضوی؛ تشکیل دفتر جبهه و جنگ بود که از این طریق؛ امورات ایثارگران و رزمندگان پیگیری می‌کرد و در کنار ین مطلب؛ توسعه برنامه‌های فرهنگی و ترویجی دفاع مقدس در دستور کار این آستان مقدس قرار داشت تا از این مسیر برای دلگرمی و برقراری ارتباط با خانواده‌های شهدا و جانبازان اقدامات قابل توجهی انجام شود.

عضو هیئت علمی پژوهشی گروه انقلاب و تمدن نوین اسلامی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی همچنین درباره نقش مرحوم آیت‌الله «عباس واعظ طبسی» تولیت فقید این آستان در ایام دفاع مقدس گفت: ایشان علاوه‌بر مباحث ذکر شده؛ با تمام وجود و به صورت تمام قد، چه به به لحاظ مالی و چه به لحاظ معنوی، پشتیبان برنامه‌های مرتبط با جنگ تحمیلی نخست بود و چندین بار با حضور در مناطق عملیاتی برای رزمندگان جبهه‌ها مایه دلگرمی آنها شد.

حضور مرحوم آیت‌الله واعظ طبسی در جبهه

وی یادآور شد: یکی از کار‌های مهم آستان قدس رضوی؛ نوسازی شهر هویزه در سال ۱۳۶۲ بود که این مهم با پیگیری مرحوم آیت‌الله واعظ طبسی و با کسب اجازه از امام خمینی (ره) انجام شد. در این عملیات بازسازی، که در حین جنگ هم در حال انجام بود، حدود ۲ هزار واحد مسکونی، مراکز تجاری، ساختمان‌های اداری، چندین مدرسه در مقاطع مختلف، حوزه علمیه، مسجد، حمام و پایانه مسافرتی در مساحتی بالغ بر ۲۴۰ هکتار، با حفظ ۱۴ هکتار مکان باستانی و تاریخی، نوسازی شده و در سال ۱۳۶۴ این پروژه به اتمام رسید.

سکندری در پایان صحبت خود تأکید کرد: مرحوم آیت‌الله واعظ طبسی؛ قبل از شروع دوران دفاع مقدس یا جنگ تحمیلی نخست؛ فرمانده یا رئیس کمیته‌های انقلاب اسلامی استان خراسان، قبل از تفکیک، بود و به همین خاطر یک ارتباط عاطفی مخصوصی بین ایشان و برخی از فرماندهان شاخص خراسانی مثل سرادران شهید «عبدالحسین برونسی»، «محمود کاوه» و «ولی‌الله چراغچی» وجود داشت. همین عامل باعث می‌شد تا از ظرفیت آنها برای تبیین مسائل مرتبط با دفاع مقدس در حرم مطهر رضوی استفاده شود و از طرف دیگر بر اساس دستور تولیت فقید آستان قدس رضوی برخی از همین فرماندهان در حرم امام هشتم به خاک سپرده شدند.

انتهای پیام/

نظر شما
captcha
پربیننده ها
آخرین اخبار