گشایش نمایشگاه جهان؛ یک پرده روشن‌تر در کتابخانه و موزه ملی ملک

نمایشگاه «جهان؛ یک پرده روشن‌تر»، روایت ارادت مسلمانان به پیامبر اکرم (ص) در گنجینه وقفی ملک، در کتابخانه و موزه ملی ملک، موقوفه فرهنگی آستان قدس رضوی در تهران، گشایش یافت.
کد خبر: ۸۶۰۴۱۸
تاریخ انتشار: ۱۵ شهريور ۱۴۰۵ - ۱۶:۲۳ - 06September 2026

به گزارش گروه فرهنگ دفاع‌پرس، آیین گشایش نمایشگاه «جهان؛ یک پرده روشن‌تر» با حضور حجت‌الاسلام سیدعلی قاضی‌عسکر، تولیت آستان مقدس حضرت عبدالعظیم حسنی (ع)، امیر خوراکیان، رئیس کتابخانه و موزه ملی ملک و جمعی از فرهنگ‌دوستان، با برنامه‌های متنوع فرهنگی، در این مجموعه در پایتخت، برگزار شد. 

نمایشگاه

رئیس کتابخانه و موزه ملی ملک در ابتدای این آیین، بیان کرد: ما در این مجموعه، فعالیت‌های خود را به بازدید فیزیکی مخاطبان محدود نکرده و رویکرد تولید محتوا برپایه آثار موجود در گنجینه ملک را تقویت کرده‌ایم تا بتوانیم داستان‌های نهفته در آثار ارزشمند تاریخی و هنری موجود در این گنجینه را که روایتگر بخشی از تاریخ و هویت ایران اسلامی است، برای عموم مردم روایت کنیم. 

امیر خوراکیان در ادامه، گزارشی از اجرای این رویکرد تولید محتوا با محوریت انتقال آموزه‌های تاریخی بر پایه آثار موجود در مخازن موقوفه و دستاورد‌های آن، از ابتدای سال جاری تا کنون، ارائه داد و بر رشد چشمگیر مخاطبان مجموعه در بستر فضای مجازی و گسترش دامنه این مخاطبان از سراسر کشور در این مدت، تأکید کرد. 

وی درباره افتتاح نمایشگاه «جهان؛ یک پرده روشن‌تر»، گفت: این نمایشگاه با هدف گرامی‌داشت شخصیت پیامبر اکرم (ص) و به مناسبت هفته وقف، برپا شده است چنان‌که کتابخانه و موزه ملی ملک نیز نمونه انجام یک وقف فرهنگی ارزشمند است. 

خوراکیان با تأکید بر اینکه آیین وقف‌نامه‌ای میلاد پربرکت پیامبر اکرم (ص) به سنت هر ساله بر پایه وقف‌نامه حاج حسین آقا ملک، واقف و بنیانگذار کتابخانه و موزه ملی ملک در این مجموعه اجرا شده است، تصریح کرد: افتتاح این نمایشگاه را نیز می‌توان یکی دیگر از برنامه‌های مجموعه در راستای اجرای این وقف‌نامه دانست. 

حفظ میراث فرهنگی کشور، یک وظیفه شرعی است
در ادامه مراسم، تولیت آستان مقدس حضرت عبدالعظیم حسنی (ع) نیز با تأکید بر انجام اقدامات ارزشمند و چشم‌نواز در کتابخانه و موزه ملی ملک همچون برپایی نمایشگاه‌های جذاب، عنوان کرد: دین اسلام به‌ویژه مکتب تشیع همواره در زمینه حفظ آثار فرهنگی، هنری و علمی، سرآمد دنیا بوده و است چنان‌که اگر پیشینه خود را در بخش‌های گوناگون بررسی کنیم، این موفقیت‌ها را خواهیم دید.

حجت‌الاسلام والمسلمین سیدعلی قاضی‌عسکر از آثار مکتوب به‌عنوان یکی از این بخش‌ها نام برد و افزود: از صدر اسلام کتابت قرآن و حدیث توسط رسول اکرم (ص) و امامان شیعه (ع) مورد توجه جدی قرار گرفته است. در واقع، آنها از مردم می‌خواستند علوم را مکتوب و ماندگار کرده و در اختیار آیندگان قرار دهند. 

وی ادامه داد: در سده‌های بعدی نیز دایره فعالیت‌ها در این حوزه گسترده‌تر شد و علمای شیعه همواره اهتمام ویژه‌ای در زمینه حفظ آثار تمدنی و بنا‌های تاریخی داشتند. 

تولیت آستان مقدس حضرت عبدالعظیم حسنی (ع) گفت: در این میان، وجود گنجینه ارزشمندی از نسخه‌های خطی نفیس در کتابخانه مرحوم حضرت آیت‌الله العظمی مرعشی نجفی (ره) در قم، همچنین در مجموعه آستان قدس رضوی و سایر کتابخانه‌های کشور، نشان‌دهنده این موضوع است.

وی تصریح کرد: در حقیقت، نگهداری از میراث مکتوب و حفظ بنا‌های تاریخی کشور، نه‌تنها وظیفه اخلاقی و ملی ماست بلکه مهمتر از آن، وظیفه شرعی ما ایرانیان است. اگر در این امر اهتمام نورزیم، دشمنان کشور این نسخه‌های خطی ارزشمند را خریداری کرده و بین ما و این منابع اصلی تاریخی ایران، فاصله خواهند انداخت. 

حجت‌الاسلام والمسلمین قاضی‌عسکر همچنین در این آیین، مطالبی با محوریت تلاش‌های برخی از علما و نهاد‌ها در زمینه استنساخ، احیا و انتشار نسخه‌های خطی در راستای انتقال دانش گذشتگان به آیندگان، اقدامات ارزشمند زنده‌یاد حاج حسین آقا ملک در زمینه گردآوری و حفظ آثار تاریخی و هنری، لزوم معرفی آثار با مشارکت محققان به عموم مردم جامعه و اهمیت آثار و بنا‌های تاریخی از جمله کعبه، به‌عنوان یک اثر مهم دینی و تاریخی، بیان کرد. 

شعرخوانی محمدرضا طهماسبی، شاعر آیینی و پخش تکه فیلم‌هایی با محوریت معرفی کتابخانه و موزه ملی ملک و واقف آن و نمایشگاه جهان؛ یک پرده روشن‌تر، از دیگر برنامه‌های آیین گشایش این نمایشگاه بود. 

معرفی نمایشگاه جهان؛ یک پرده روشن‌تر
نمایشگاه حاضر با تکیه بر گنجینه ارزشمند و وقفی کتابخانه و موزه ملی ملک و با هدف بازنمایی جلوه‌هایی از حضور نام، یاد و سیره رسول اکرم (ص) در فرهنگ و زندگی مسلمانان، مجموعه‌ای از آثار تاریخی و هنری را گرد هم آورده است؛ آثاری که هر یک بازتابی از جایگاه پیامبر رحمت (ص) در فرهنگ و هنر اسلامی و جلوه‌ای از ارادت مسلمانان به ایشان در دوره‌های مختلف تاریخی است. 

در میان آثار شاخص نمایشگاه در سرسرای طبقه همکف این موقوفه، قطعه‌ای از پرده کعبه در کنار نسخه‌هایی از قرآن کریم، آثار خوشنویسی، مسکوکات اسلامی و دیگر آثار تاریخی و هنری به چشم می‌خورد. این قطعه پرده خانه خدا، مزین به آیاتی از سوره آل‌عمران است که بر روی پارچه ابریشم گلابتون‌دوزی شده است.

در این بین، برگزاری این نمایشگاه در هفته وقف، یادآور نقش ماندگار این سنت حسنه در حفظ و انتقال میراث فرهنگی و تمدنی ایران و جهان اسلام است؛ سنتی که موجب شده گنجینه ارزشمند ملک امروز در دسترس پژوهشگران، علاقه‌مندان و عموم مردم قرار گیرد و پیام وقف را در قالب آثار ماندگار فرهنگی به نسل‌های امروز منتقل کند.

گفتنی است، کتابخانه و موزه ملی ملک در سال ۱۳۱۶ هجری شمسی وقف حرم مطهر رضوی شده است و در حال حاضر شنبه تا پنجشنبه (به‌جز روز‌های تعطیل)، از ساعت ۸:۳۰ تا ۱۶:۳۰، واقع در «تهران، خیابان امام خمینی (ره)، خیابان سی‌تیر، انتهای خیابان یارجانی»، پذیرای دوستداران فرهنگ و تاریخ است.

انتهای پیام/ 121

نظر شما
captcha
پربیننده ها
آخرین اخبار