اجرای طرح نوین بیمه افت تولید دام عشایر برای نخستین‌بار در کشور

مدیرکل امور عشایر خراسان جنوبی، با اشاره به اهمیت حمایت از جامعه عشایری استان، از اجرای طرح نوین بیمه افت تولید دام عشایر برای نخستین‌بار در کشور خبر داد و گفت: این طرح با هدف حمایت از تولید، جبران خسارت ناشی از خشکسالی و حفظ سرمایه دامی عشایر، به‌صورت پایلوت کشوری در خراسان جنوبی عملیاتی می‌شود.
کد خبر: ۸۷۲۴۰۵
تاریخ انتشار: ۰۳ آبان ۱۴۰۵ - ۱۹:۵۶ - 25October 2026

به گزارش خبرنگار دفاع‌پرس از بیرجند، «حجت خادمی‌نژاد» مدیرکل امور عشایر خراسان جنوبی، امروز (یکشنبه) در جمع اصحاب رسانه با اشاره به اهمیت حمایت از جامعه عشایری استان، از اجرای طرح نوین بیمه افت تولید دام عشایر برای نخستین‌بار در کشور خبر داد و اظهار داشت: این طرح با هدف حمایت از تولید، جبران خسارت ناشی از خشکسالی و حفظ سرمایه دامی عشایر، به‌صورت پایلوت کشوری در خراسان جنوبی عملیاتی می‌شود.

خادمی‌نژاد

وی افزود: عشایر حدود ۱۲ درصد جمعیت خراسان جنوبی را تشکیل می‌دهند، اما تأثیرگذاری آنان در فعالیت‌های اجتماعی، اقتصادی و تولیدی استان بیش از ۶۰ تا ۷۰ درصد است.

خادمی‌نژاد با بیان اینکه جامعه عشایری نقش مهمی در تولید، تأمین امنیت غذایی و حفظ مرز‌های کشور دارد، افزود: عشایر همواره در عرصه‌های مختلف حضور فعال دارند و علاوه بر نقش‌آفرینی در تأمین امنیت مرزها، در حفظ فرهنگ، آداب، رسوم و پوشش بومی خود نیز پیشگام هستند.

مدیرکل امور عشایر خراسان جنوبی ادامه داد: جامعه عشایری با وجود بهره‌گیری از فناوری‌های روز، همچنان به سنت‌ها و فرهنگ اصیل خود پایبند است و بسیاری از فرزندان عشایر نیز از دانش‌آموزان نمونه و توانمند در عرصه‌های مختلف علمی و آموزشی به شمار می‌روند.

وی با اشاره به اینکه حفظ سرمایه دامی و حمایت از تولید، یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های جامعه عشایری است، بیان کرد: تاکنون در بیمه کشاورزی و دام، موضوع افت تولید دام تحت پوشش بیمه قرار نداشته و پرداخت خسارت تنها در شرایطی انجام می‌شده است که دام بر اثر حوادث طبیعی، صاعقه، بیماری یا سایر عوامل دچار آسیب شده یا از بین رفته باشد.

خادمی‌نژاد تصریح کرد: در طرح جدید بیمه افت تولید دام، رویکرد پرداخت خسارت تغییر می‌کند و دامداران می‌توانند در صورت کاهش تولید ناشی از خشکسالی و شرایط نامساعد طبیعی، بدون اینکه دام خود را از دست بدهند، از حمایت‌های بیمه‌ای برخوردار شوند.

مدیرکل امور عشایر خراسان جنوبی با تأکید بر اهمیت این اقدام در حفظ سرمایه‌های تولیدی عشایر گفت: یکی از ویژگی‌های مهم این طرح آن است که خسارت در زمانی به دامدار پرداخت می‌شود که هنوز امکان حفظ دام وجود دارد، بنابراین دامدار می‌تواند با استفاده از مبلغ خسارت، نسبت به خرید علوفه و تأمین خوراک دام اقدام کند و مانع از خروج دام از چرخه تولید شود.

وی افزود: این موضوع به‌ویژه برای دام‌های بومی خراسان جنوبی اهمیت فراوانی دارد، چراکه بخش قابل توجهی از دام‌های عشایر استان از نژاد‌های بومی هستند که در برابر بسیاری از بیماری‌ها مقاومت دارند و حفظ آنها به معنای صیانت از ذخایر ژنتیکی ارزشمند منطقه است.

خادمی‌نژاد با اشاره به اینکه طرح بیمه افت تولید دام حاصل تلاش و پیگیری‌های چندساله مجموعه‌های مرتبط است، اظهار کرد: این طرح با همکاری صندوق بیمه کشاورزی، بانک کشاورزی و اداره‌کل امور عشایر خراسان جنوبی تهیه و آماده اجرا شده و اکنون به مرحله عملیاتی رسیده است.

مدیرکل امور عشایر خراسان جنوبی با قدردانی از همکاران صندوق بیمه کشاورزی، بانک کشاورزی و مجموعه امور عشایر استان عنوان کرد: با وجود مشکلات و دشواری‌های فراوان در مسیر تدوین و نهایی شدن این طرح، خوشبختانه تلاش‌های صورت‌گرفته به نتیجه رسیده و امروز شاهد آغاز اجرای اقدامی نوین و ارزشمند در حوزه حمایت از تولیدات عشایری هستیم.

وی با بیان اینکه خراسان جنوبی به‌عنوان پایلوت کشوری اجرای این طرح انتخاب شده است، گفت: با توجه به اینکه طرح بیمه افت تولید دام در خراسان جنوبی تهیه و آماده شده، اجرای آن نیز از این استان آغاز می‌شود، این در حالی است که هم‌اکنون درخواست‌هایی از سایر نقاط کشور برای اجرای این طرح وجود دارد.

خادمی‌نژاد ابراز امیدواری کرد: اجرای موفق این طرح در خراسان جنوبی زمینه گسترش آن به سایر استان‌های کشور را فراهم کند و گام مؤثری در حمایت از دامداران و عشایر در برابر خسارت‌های ناشی از خشکسالی باشد.

مدیرکل امور عشایر خراسان جنوبی در ادامه با اشاره به ظرفیت بالای دامپروری استان اظهار کرد: خراسان جنوبی دارای حدود یک میلیون رأس دام عشایری است و این ظرفیت، اهمیت اجرای طرح‌های حمایتی و بیمه‌ای را برای حفظ سرمایه‌های تولیدی عشایر دوچندان می‌کند.

وی ادامه داد: بسیاری از فعالیت‌های اقتصادی و صنایع دستی عشایر از جمله تولید قالی، قالیچه و سایر محصولات سنتی نیز به دامپروری وابسته است، از این‌رو حفظ سرمایه دامی، علاوه بر پایداری تولید و تأمین امنیت غذایی، به استمرار فعالیت‌های اقتصادی و صنایع دستی عشایر کمک می‌کند.

خادمی‌نژاد با اشاره به اهمیت حفاظت از نژاد‌های بومی دام در استان بیان کرد: خراسان جنوبی دارای دام‌های بومی خاص و ارزشمندی است که حفظ آنها از نظر اقتصادی و ذخایر ژنتیکی اهمیت فراوانی دارد.

مدیرکل امور عشایر خراسان جنوبی افزود: اجرای طرح بیمه افت تولید دام می‌تواند با کاهش فشار اقتصادی ناشی از خشکسالی بر دامداران، از حذف دام‌های مولد و بومی جلوگیری کند و زمینه حفظ این سرمایه‌های ارزشمند را فراهم آورد.

وی همچنین با اشاره به شرایط بارندگی استان در سال گذشته گفت: خراسان جنوبی پس از چندین سال خشکسالی، در سال گذشته بارندگی‌های مناسبی را نسبت به سال‌های قبل تجربه کرد که این موضوع موجب رشد مطلوب تولیدات عشایری شد.

خادمی‌نژاد خاطرنشان کرد: با توجه به افزایش تولیدات دامی در پی بهبود شرایط بارندگی، اجرای طرح جدید بیمه‌ای می‌تواند نقش مهمی در حفظ دام‌های موجود و جلوگیری از کاهش سرمایه دامی در دوره‌های احتمالی خشکسالی آینده داشته باشد.

مدیرکل امور عشایر خراسان جنوبی ابراز امیدواری کرد: اجرای این طرح نوین، زمینه‌ساز حمایت مؤثرتر از جامعه عشایری، پایداری تولید، حفظ ذخایر ژنتیکی دام‌های بومی و تقویت امنیت غذایی در خراسان جنوبی و سایر نقاط کشور شود.

وی با بیان اینکه خراسان جنوبی همواره در اجرای برنامه‌های حمایتی و توسعه‌ای پیشگام بوده است، افزود: در ۶ ماه نخست امسال، میزان بیمه پایه دام در استان نسبت به مدت مشابه سال گذشته بیش از ۲۰ درصد افزایش یافته که نشان‌دهنده مشارکت و همراهی جامعه عشایری در اجرای برنامه‌های بیمه‌ای است.

خادمی‌نژاد با تأکید بر ضرورت تنوع‌بخشی به معیشت عشایر گفت: اگرچه توسعه فعالیت‌های اقتصادی متنوع برای جامعه عشایری از برنامه‌های مورد توجه است، اما دامپروری همچنان اصلی‌ترین محور معیشت این قشر محسوب می‌شود.

رضا صفری، رئیس اداره کل بیمه دام، طیور و زنبور عسل صندوق بیمه کشاورزی کشور، با اشاره به اجرای طرح بیمه افت تولید دام عشایر در خراسان جنوبی اظهار کرد: این طرح با هدف حمایت از جامعه عشایری و جبران بخشی از خسارت‌های ناشی از افت تولید دام طراحی و پس از انجام بررسی‌های کارشناسی، اخذ مجوز‌های قانونی و تصویب هیئت‌مدیره صندوق بیمه کشاورزی، در سامانه جامع بیمه کشاورزی بارگذاری شده است و خراسان جنوبی به‌عنوان پایلوت اجرای آن در کشور انتخاب شده است.

وی افزود: بیمه افت تولید، بیمه‌ای الحاقی است و دامدار باید ابتدا بیمه‌نامه پایه یا جامع را خریداری کند، ضمن اینکه ۵۰ درصد حق بیمه افت تولید با حمایت دولت تأمین می‌شود.

صفری خاطرنشان کرد: زمان صدور این بیمه‌نامه از اول مهر تا ۳۰ دی‌ماه است و ارزیابی خسارت‌ها نیز از بهمن تا پایان اردیبهشت‌ماه با مشارکت اداره‌کل امور عشایر، صندوق بیمه کشاورزی و اداره‌کل هواشناسی استان انجام می‌شود و امیدواریم با رفع کاستی‌های احتمالی در اجرای پایلوت، زمینه تعمیم این طرح به سایر نقاط کشور فراهم شود.

انتهای پیام/

نظر شما
captcha
پربیننده ها
آخرین اخبار