امنیت منطقه نباید به قدرت‌های فرامنطقه‌ای سپرده شود

نماینده ولی‌فقیه در استان و امام جمعه اردبیل با انتقاد از واگذاری مدیریت دالان زنگزور به آمریکا گفت: جمهوری اسلامی ایران اجازه نخواهد داد این مسیر به ابزاری برای محدود کردن ارتباط ایران با اروپا و گسترش حضور ناتو در مرز‌های شمالی کشور تبدیل شود.
کد خبر: ۸۷۳۶۲۲
تاریخ انتشار: ۰۹ آبان ۱۴۰۵ - ۰۹:۵۵ - 31October 2026

به گزارش خبرنگار دفاع‌پرس از اردبیل، آیت‌الله «سیدحسن عاملی» نماینده ولی‌فقیه در استان و امام جمعه اردبیل در خطبه‌های نماز جمعه اردبیل با اشاره به تحولات منطقه قفقاز و پیامد‌های واگذاری مدیریت دالان زنگزور به آمریکا، اظهار داشت: تجربه کشور‌های مختلف نشان داده است که تأمین امنیت از طریق قدرت‌های خارجی راهکار قابل اعتمادی نیست و کشور‌های منطقه نباید سرنوشت امنیتی خود را به قدرت‌های فرامنطقه‌ای گره بزنند.
وی با اشاره به عملکرد آمریکا در قبال کشور‌های متحد خود افزود: کشور‌های حوزه خلیج فارس، اوکراین و حتی کشور‌های اروپایی نمونه‌هایی از بی‌اعتمادی به تعهدات امنیتی آمریکا هستند. این کشور‌ها با وجود اتکا به حمایت واشنگتن، در مقاطع حساس با رفتار‌هایی مواجه شده‌اند که منافع و امنیت آنها را تحت تأثیر قرار داده است.

1
دالان زنگزور و تهدید منافع ارتباطی ایران
امام جمعه اردبیل با اشاره به توافق مربوط به دالان زنگزور تصریح کرد: بر اساس مفاد این قرارداد، ۷۶ درصد سهم مدیریت این مسیر به آمریکا و ۲۴ درصد به ارمنستان اختصاص یافته است. مدت قرارداد ۴۹ سال تعیین شده و امکان تمدید آن برای ۵۰ سال دیگر نیز وجود دارد؛ همچنین سهم آمریکا باید بیش از ۵۰ درصد باقی بماند تا مدیریت این مسیر در اختیار آن کشور باشد.
عاملی با بیان اینکه این توافق پیامد‌های مهمی برای جمهوری اسلامی ایران دارد، گفت: نخستین پیامد آن محدود شدن یکی از مسیر‌های تاریخی ارتباط ایران با اروپا است؛ مسیری که به تعبیر رهبر شهید، ملت ایران هزاران سال از آن برای ارتباط و رفت‌وآمد به اروپا استفاده کرده است.
وی دومین پیامد این توافق را فراهم شدن زمینه حضور ناتو در آسیای میانه و نزدیکی آن به مرز‌های شمالی ایران دانست و افزود: با اجرای این طرح، آمریکا تلاش می‌کند نفوذ نظامی و امنیتی خود را در منطقه گسترش دهد و ایران را در محدوده وسیعی با پیمان ناتو همسایه کند.
نماینده ولی‌فقیه در استان اردبیل با تأکید بر اینکه ایران نسبت به تحولات ژئوپلیتیکی منطقه بی‌تفاوت نخواهد بود، خاطرنشان کرد: ارمنستان کشور همسایه ایران است و باید در تصمیمات خود منافع بلندمدت منطقه را در نظر بگیرد. استفاده آمریکا از موقعیت و شرایط کشور‌های منطقه برای پیشبرد اهداف خود، نمی‌تواند بدون توجه به حقوق و منافع ایران انجام شود.


سیاست آمریکا بر پایه ایجاد بحران و اختلاف است
امام جمعه اردبیل با اشاره به رویکرد‌های مداخله‌جویانه آمریکا در نقاط مختلف جهان اظهار داشت: ایجاد تنش در کشور‌های اسلامی، اختلاف‌افکنی در مرز‌های کشور‌های منطقه و تلاش برای روی کار آوردن حکومت‌های وابسته، از جمله سیاست‌هایی است که در اظهارات برخی نظریه‌پردازان و سیاستمداران آمریکایی نیز به آن اشاره شده است.
عاملی با استناد به دیدگاه‌های کیسینجر و ران پل درباره سیاست خارجی آمریکا افزود: هدف این سیاست‌ها ایجاد فشار و بحران در کشور‌های مستقل و فراهم کردن زمینه نارضایتی و تغییرات سیاسی از طریق تحریم و فشار بر ملت‌هاست؛ ازاین‌رو کشور‌های منطقه باید با شناخت دقیق این رویکردها، از تکرار تجربه‌های تلخ گذشته جلوگیری کنند.


ایران به دنبال توسعه ارتباطات منطقه‌ای است
وی در ادامه خطاب به ملت‌های جمهوری آذربایجان و ارمنستان تأکید کرد: جمهوری اسلامی ایران هیچ‌گاه به دنبال ایجاد محدودیت و مزاحمت برای همسایگان خود نبوده، بلکه همواره برای تسهیل ارتباطات و توسعه همکاری‌های منطقه‌ای تلاش کرده است.
عاملی با اشاره به سرمایه‌گذاری گسترده ایران در احداث اتوبان ارس بیان کرد: جمهوری اسلامی ایران میلیارد‌ها دلار برای ایجاد این مسیر در داخل خاک خود هزینه کرده است تا جمهوری آذربایجان و نخجوان بتوانند از کوتاه‌ترین مسیر به یکدیگر متصل شوند.
وی ادامه داد: اکنون آمریکا درصدد است با اجرای طرح دالان زنگزور، این مسیر ارتباطی را دور بزند و ارتباط تاریخی ایران با اروپا را تحت تأثیر قرار دهد؛ اما جمهوری اسلامی ایران اجازه نخواهد داد حقوق و منافع ارتباطی کشور در منطقه نادیده گرفته شود.


ارمنستان به جای واگذاری مدیریت سرزمین خود، به دنبال صلح باشد
نماینده ولی‌فقیه در استان اردبیل با تأکید بر ضرورت رعایت حقوق همسایگی از سوی دولت ارمنستان گفت: ایران همواره در این منطقه حضور داشته و خواهد داشت، اما آمریکا کشوری فرامنطقه‌ای است و حضور دائمی در این جغرافیا ندارد؛ بنابراین دولت ارمنستان باید منافع ملی و تمامیت ارضی خود را در اولویت قرار دهد. عاملی با اشاره به ضرورت حل اختلافات میان ارمنستان و جمهوری آذربایجان خاطرنشان کرد: یکی از مسائل اساسی منطقه، دستیابی به صلح پایدار میان دو کشور است و دولت ارمنستان باید به جای واگذاری مدیریت سرزمین خود به آمریکا، برای حل اختلافات موجود و برقراری روابط مسالمت‌آمیز با همسایگان تلاش کند.
وی در پایان با اشاره به اختلافات مربوط به قره‌باغ و موضوع قانون اساسی ارمنستان تأکید کرد: جمهوری آذربایجان اعلام کرده است تا زمانی که اصلاحات مورد نظر در قانون اساسی ارمنستان انجام نشود، توافق صلح با این کشور محقق نخواهد شد؛ بنابراین حل‌وفصل مسائل منطقه باید با گفت‌و‌گو، احترام به حاکمیت کشور‌ها و بدون دخالت قدرت‌های بیگانه دنبال شود.

انتهای پیام/

نظر شما
captcha
پربیننده ها
آخرین اخبار