گفت و گوی دفاع پرس با کارشناسان اقتصاد مقاومتی

ضرورت تبدیل اقتصاد مقاومتی به یک گفتمان ملی و عمومی

در شرایطی که تمایل به سرمایه گذاری در تولید وجود ندارد، افزایش هزینه های تولید به امید رقابتی شدن نه تنها عامل رقابتی شدن نمی شود، بلکه بیشتر از آنکه عامل افزایش انگیزه های سرمایه گذاری مولد باشد، با مولد کشی و از بین بردن انگیزه های مولد، نامولد پروری خواهد کرد.
کد خبر: ۸۷۶۶۰
تاریخ انتشار: ۲۶ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۸:۱۲ - 15June 2016

ضرورت تبدیل اقتصاد مقاومتی به یک گفتمان ملی و عمومی

به دنبال نام گذاری سال ۹۰ با عنوان جهاد اقتصادی، سال ۱۳۹۱ نیز سال حمایت از تولید ملی نام گرفت که به نظر می رسد پیرو نام گذاری سال های قبل با عنوان های اصلاح الگوی مصرف، جهاد اقتصادی و اقتصاد مقاومتی ،اقدام و عمل  اجرای سیاست های طرح تحول و هدفمندی یارانه ها و... اکنون در شرایطی هستیم که کشور به خاطر افزایش تحریم های بانکی و نفتی، رشد نرخ ارز، ضرورت کاهش بیکاری ۱۳ تا ۱۴ درصدی اقتصاد ایران و.... نیازمند توجه به تولید ملی و اقتصاد مقاومتی است.

ابهری: قطع وابستگی اقتصاد از ماهیت تک محصولی

با این توضیحات خبرنگار اجتماعی دفاع پرس در راستای تحقق شعار سال از سوی رهبر معظم انقلاب  و همچنین فرمایشات ایشان در خصوص بیکاری به سراغ کارشناس اقتصادی و آسیب شناس اجتماعی رفته تا از نقطه نظراتشان در خصوص معضل بیکاری بهره مند شویم که در ادامه از نظرتان می گذرد.

دکترمجید ابهری،آسیب شناس اجتماعی گفت:دربین مکاتب اقتصادی، تنها اقتصاد مقاومتی است که می تواند براساس شرایط روز و نیازهای جامعه ، مشکلات اقتصادی و اجتماعی را حل و فصل کند.

وی اظهار داشت:حمایت ازاقتصاد داخلی با اتکا به منابع داخلی و ملی و جلوگیری از ورود تولیدات و کالای ساخت  بیگانه منجر به بکارگیری ظرفیتهای خالی و بیکارصنایع شده که در شرایط امروز 70درصد از ظرفیت واحدهای تولیدی بلااستفاده و بیکار مانده اند.

امام خامنهای:"ما باید یک اقتصاد مقاومتىِ واقعى در کشوربه وجود بیاوریم. امروز کارآفرینى معناش این است. دوستان درست گفتند که ما تحریمها را دور میزنیم؛ بنده هم یقین دارم. ملت ایران و مسئولین کشور تحریمها را دورمی زنند، تحریمکنندگان را ناکام می کنند؛ مثل موارد دیگرى که در سال هاى گذشته در زمینههاى سیاسى بود که یک اشتباهى کردند، یک حرکتى انجام دادند، بعد خودشان مجبور شدند برگردند، یکى یکى عذرخواهى کنند. چند مورد یادتان هست لابد دیگر. حالا جوانها نمیدانند.

در این ده بیست سال اخیر، از این کارها چند بار انجام دادند. این دفعه هم همین جور است. البته تحریم براى ما جدید نیست، ما سى سال است تو تحریمیم. همهى این کارهائى که شده است، همهى این حرکت عظیم ملت ایران، در فضاى تحریم انجام گرفته؛ بنابراین کارى نمیتوانند بکنند. خب، ولى این دلیلى است براى همهى مسئولان و دلسوزان کشور که خود را موظف بدانند، مکلف بدانند به ایجاد کار، به تولید، به کارآفرینى، به پر رونق کردن روزافزون این کارگاه عظیم؛ که کشور ایران حقیقتاً امروز یک کارگاه عظیمى است. همه خودشان را باید موظف بدانند."(رمضان، 89)

این استاد دانشگاه ادامه داد:اتکا به منابع داخلی از نظر مدیریت و مواد اولیه و بازار که در این صورت تنش های منطقه و جهان هیچگونه تاثیری در وضعیت اقتصادی کشور نخواهد داشت به قطع وابستگی اقتصاد از ماهیت تک محصولی و نفتی و اتکا به توانمندیهای جغرافیایی از نظر زمین  و آب و استعدادهای خدادادی خواهد شد.

وی افزود:اجرایی شدن محورهای اصلی اقتصاد مقاومتی می تواند بیکاری را به حداقل رسانیده و از آسیبهای اجتماعی ناشی از بیکاری و گرانی و تورم جلوگیری کند.

ابهری با بیان اینکه تنها شرط تحقق آرمانهای اقتصاد مقاومتی مورد نظر مقام معظم رهبری مقابله با رانتخواری ،ویژه خواری ،قبیله پروری و فساد اداری است،تصریح کرد:دراین صورت سرمایه های اجتماعی احیا و تقویت شده و ضمن مبارزه با مفاسد اقتصادی و اداری همانند حقوق های کلان و رانتهای ویژه می توان امنیت روانی را به جامعه بازگرداند و اتحاد مردم به نظام سیاسی و اقتصادی را احیا و تقویت کرد.

تولیدی که بر پایه های سرمایه های انسانی و اجتماعی شکل گیرد، سرریز های مثبت خارجی  خواهد داشت و این سرریزها عامل ارتقاء بیشتر تولید شده وازسویی با ایجاد بسترهای خصوصی سازی و کارآفرینی در کنار مهیا کردن ابزار بهره وری ( سرمایه های انسانی و اجتماعی) تمایل به سرمایه گذاری در تولید را افزایش داده و بازار را به سمت رقابتی شدن می برد

این آسیب شناس اجتماعی ادامه داد:درحال حاضر بیکاری یکی از آسیبهای اصلی جامعه و چالش آزاردهنده فراروی دولت و خانواده هاست  که بخش اعظمی از تحصیلکرده ها بیکار بوده و دستفروشی ،بساط گستری ،دلالی مشاغل کاذب و عوارض اصلی بیکاری در جامعه بوده و تنها با تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی می توان با این ناهنجاریها مقابله کرد.

 وی افزود:برای تحقق اقتصاد مقاومتی ابتدا دولتمردان باید از خود شروع کنند و اجازه ندهند خودروهای ساخت بیگانه یا محصولات وارداتی در سازمان های تحت نظارت آنان به کار گرفته شده و مصرف شده سپس با حمایت از تولیدکنندگان داخلی همانند تشویقهای صادراتی و کاهش دیوانسالاری می توان به پیاده شدن کامل دیدگاه های رهبر معظم انقلاب امیدوار بود درغیر این صورت تمام این مسایل شعارگونه برروی کاغذ باقی خواهد ماند.

اقتصاد دان:حاکمیت اقتصاد رقابتی بر کشور

 یک اقتصاد دادن در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی دفاع پرس با بیان اینکه اشتغالزایی یکی از موضوعات مورد تاکید درسیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی است،تصریح کرد: دررویکردهای اقتصاد مقاومتی به موضوع مردمی کردن اقتصاد اشاره شده که این به معنای بکارگیری بخش خصوصی و سرمایه گذاری در اقتصاد کشور است که می تواند منجر به تولید و ایجاد فرصتهای شغلی شود.

این کارشناس اقتصادی اظهار داشت: انتظار اجرایی شدن اقتصاد مقاومتی نیازمند برنامه ریزی بلند مدت و مشارکت فعال همه نهادها، بدنه نظام و مشارکت آحاد جامعه است و نمی توان انتظار داشت درمدت زمان کوتاه به اهداف برسیم.

این اقتصاددان تصریح کرد: دولت برنامه ریزی های زیادی در جهت اقتصاد مقاومتی انجام داده است ،همچنین 12برنامه مدون تدوین کرده که دستگاه های اجرایی تکالیف و وظایف خود را دریافت و به آنان ابلاغ که به  دنبال اجرای آن بوده که انتظار می رود با همین رویه شرایط اشتغالزایی محقق شود.

 وی با بیان اینکه حمایت از تولید داخل مورد تاکید رهبر معظم انقلاب است،اظهار داشت:ازاول سال 95 رهبر معظم انقلاب در مشهد مقدس تاکید داشتند و دولت هم به طبع بر روی تاکید رهبری پافشاری دارد که برای تحقق این فرمایش معظم له 7500واحد تولیدی که به صورت نیمه فعال یا راکد هستند در سطح کشور شناسایی شده  که دولت برنامه ریزی دارد این واحدها را احیا کرده که دوباره فعالیتشان را شروع کنند.

راه اصلی برای این که تولید خودش، خودش را قوی کند این است که تولید بر پایه سرمایه های انسانی و اجتماعی شکل بگیرد وبرای این امر لازم است که دانش داخلی سوار بر تکنولوژی وارداتی شود

وی ادامه داد: اینکه مقام معظم رهبری بر مصرف تولیدات داخلی تاکید دارند بدین خاطر است که بدون حمایت از تولید کنندگان داخلی، بخش تولید و اقتصاد کشور به حرکت درنخواهد آمد.

این اقتصاددان خاطرنشان کرد:دولت به دنبال آن است با ترویج فرهنگ مصرف داخلی و حمایت از تولید  کنندگان داخلی مردم را به خرید داخل سوق دهد اما درکناراین موضوع از تولید کنندگان انتظارمی رود کیفیت محصولات را بالا برده و به صورت اقتصاد رقابتی کار کنند.

 این اقتصاددادن اظهار داشت: نظام بانکی وهمچنین سازمان مدیریت ودستگاه های حمایت کننده مکلف شده سرمایه در گردش را فعال و به آنان تسهیلات داده شده و ازحالت نیمه فعال خارج شوند.

وی افزود: دولت ازمدیران شرکتهای هلدینگ سرمایه گذاری و واحدهای تولیدی متعدد تقاضا داشته باشد که تکلیف واحدهای تولیدی که نیمه فعال هستند روشن کرده و نباید به حال خود رها کنند.

این اقتصاددان در راستای توسعه صادرات غیر نفتی اظهار داشت:وقتی به دنبال صادرات غیر نفتی هستیم باید محصولات با کیفیت تولید کرده تا بتوانیم درسطح بازارهای بین المللی که منجر به افزایش اشتغالزایی در کشور شده است پویا گام برداریم.


 

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار