یادداشت/ امیرمحسن شیخان

رزق حلال و برکت، محصول اقتصاد اسلامی است

خداوند در پی حرکت به سمت رزق حلال، مقوله «برکت» را قرار داده و وجود این دو در زندگی، ما را به سوی «اقتصاد اسلامی» سوق می‌‌دهد، به عبارت دیگر، اقتصاد اسلامی چیزی است که محصول آن «رزق حلال» و «برکت» باشد.
کد خبر: ۹۱۷۴۱
تاریخ انتشار: ۲۷ تير ۱۳۹۵ - ۱۴:۴۶ - 17July 2016

رزق حلال و برکت، محصول اقتصاد اسلامی است

به گزارش گروه سایر رسانه های دفاع پرس، درباره اینکه رزق حلال و برکت در آن، محصول ایمان و تقواست، خداوند در آیه 69 سوره اعراف میفرماید: «وَ لَوْ أَنَّ أَهلَ القُری آمَنُوا وَ اتَّقَوْا لَفَتَحْنا عَلَیْهِمْ بَرَکاتٍ مِنَ السَّماءِ وَ اْلأَرْضِ؛ اگر اهل شهرها مؤمن و فراتر از ایمان، با تقوا میشدند، درهای خیرات آسمان و زمین را به رویشان باز میکردیم».

کسب رزق حلال آن قدر اهمیت دارد که اهل بیت (ع) 9 جزء از 10 جزء عبادت را کسب رزق حلال برشمردند. رفتن به سوی رزق حلال، برکت را در پی دارد و این، آن چیزی است که همه ما مسلمانان در این برهه از زمان با توجه به فشارهای اقتصادی به آن نیاز مبرم داریم.

اقتصاد اسلامی، محصول رزق حلال و برکت

خداوند در پی حرکت ما به سمت رزق حلال، مقوله «برکت» را قرار داده است و وجود این دو در زندگی، ما را به سوی «اقتصاد اسلامی» سوق میدهد، به عبارت دیگر، اقتصاد اسلامی چیزی است که محصول آن «رزق حلال» و «برکت» باشد.

رزق حلال و برکت دو عاملی است که در رشد ما انسانها نقش قابل توجهی دارد، اما فراتر از رزق حلال،  مقوله «برکت» است. آیا در این مقطع از زمان در جامعهمان برکت را میبینیم؟ اگر میبینیم انسانها زحمات زیادی میکشند و منفعت کمی برداشت میکنند، اگر برکت را در اموال و داراییمان نمیبینیم، اگر فشارهای روانی زیادی را شاهد هستیم، باید یقین پیدا کنیم که مشکلی وجود دارد. اگر ما مدعی اسلام هستیم و جامعهمان را جامعه اسلامی میدانیم، آیا پایههای اقتصادمان هم اسلامی است؟

از مهمترین پایههای اقتصاد اسلامی، تقواست

قرآن کریم گنجینهای است که خداوند در آن هر چیزی را که در حیات قرآنیمان به آن نیاز داریم، جای داده است. با مراجعه به قرآن و با اندک تأملی میتوان به این نتیجه رسید که یکی از مهمترین پایههای اقتصاد اسلامی تقواست و این برگرفته از کلام قرآن است، اگر اهل شهرها مؤمن بودند و فراتر از ایمان، با تقوا میشدند، درهای خیرات و برکات آسمان و زمین را به رویشان باز میکردیم.

لازمه برکت در اموال، ایمان و تقواست

همه ما انسانها در پی نعمت هستیم، اما چطور نعمتی؟ خدا در این آیه وعده داده نعمتی را به آدمی عطا میکند که توأم با برکت است، پس ما هم باید در پی همین باشیم نه نعمت صرف. اگر انسان به دنبال نعمت صرف باشد، پس از مدتی بهرهمندی از آن، تمام میشود، اما نعمتی که توأم با برکت باشد، تمام شدنی نیست و هر چه انسان از آن برداشت کند، هیچ چیز از آن کم نمیشود. پس برکت در اموال و دارایی به دویدن نیست، چراکه لازمه آن ایمان و تقواست.

این آیه چقدر زیباست، چقدر خدا زیبا در قرآن هنرنمایی کرده، او کارگردان این عالم است و بهترین تعابیر را برای فهم و رشد در معرضمان قرار داده است؛ «ایمان، تقوا، فتح، برکات، آسمان و زمین»، این آیه بیانگر یک سیر صعودی است، ایمان و تقوا همان چیزی است که راه را برای بهرهمندی از برکات آسمان و زمین باز میکند، خدا سرنخ را به ما داده است، تا ما چطور از آن استفاده کنیم؟

طبق همین یک آیه از قرآن،  باید تقوا را از ارکان رشد اقتصادی و ازدیاد رزق حلال و برکت در جوامع بدانیم، در غیر این صورت است که جامعه اسلامی با مشکلات اقتصادی روبرو خواهد شد و این همان چیزی است که امروزه جامعه به آن مبتلاست.

سرنخ الهی برای بهره از برکات آسمان و زمین

حال که خدا سرنخ بهرهمندی از برکات آسمان و زمین و رهایی از مشکلات اقتصادی را به ما داده است، چرا از این منّت الهی استفاده نکنیم و در اقتصاد کشورمان، فرهنگ ایمان و تقوا را رواج ندهیم؟ آیا ایمان و تقوا را نباید یکی از ارکان مهم و شاید مهمترین رکن  اقتصادی لازم در کشورمان بدانیم؟ این وعده خدا در قرآن است که اگر ایمان به خدا داشته و اهل فرهنگ تقوا باشیم، با اندک فعالیتی برای کسب رزق حلال، این خداست که برکات آسمان و زمین به آدمی میچشاند.

تقوا، فرمولی در رشد اقتصادی کشور

در این میان میبینیم که دشمنان از هر فرصتی برای ضربه زدن به اسلام استفاده میکنند، یکی از موقعیتهایی که مدتهاست دشمنان اسلام ـ با سرکردگی ابلیس ـ از طریق آن بسیاری از مسلمانان و به ویژه جوانان را مورد آزار و اذیت قرار داده و مشکلاتی را برای آنان ایجاد کردهاند، مانعتراشی در راه کسب رزق حلال و حرکت به سمت حرام است. در این راه، اگر دشمن شیطنت میکند، ما نیز باید با تقوا محافظت کنیم و این ابزاری است که خدا برای مقابله با شیطنت دشمنان و قرار گرفتن در حصن الهی عطا کرده است. این یک فرمول در رشد اقتصاد جوامع اسلامی است.

اگر میخواهیم اقتصاد اسلامی در جامعه رواج داشته باشد، اگر میخواهیم در اموال و کسبمان برکت موجود باشد، راهش این است که باید علاوه بر اینکه خود اهل ایمان و تقوا هستیم، ایمان و تقوا را در جامعه نیز تقویت کنیم «وَ لَوْ أَنَّ أَهلَ القُری آمَنُوا وَ اتَّقَوْا»؛ یعنی فراگیری ایمان و تقوا در «قریه».

خدا در آیه 69 سوره اعراف میفرماید: «وَ لَوْ أَنَّ أَهلَ القُری آمَنُوا وَ اتَّقَوْا ...»، واژهای که توجهات را به خود جلب میکند، «أَهلَ القُری» است، به این معنا که اگر میخواهیم خدا آسمان و زمین را به خدمت ما در آورد و برکاتش را بر ما نازل کند، باید به «ایمان و تقوای جمعی» توجه داشته باشیم، خداوند در اهمیت جمع بودن و فوائدش میفرماید: «یدالله مع الجماعه» حال این جمع بودن در دعا و مناجات یا مباحثه علمی یا ذکر خدا و اهلبیت (ع) باشد، پس اگر واجد این مهم شویم، نتیجه آن «لَفَتَحْنا عَلَیْهِمْ بَرَکاتٍ مِنَ السَّماءِ وَ اْلأَرْضِ» خواهد بود.

مقام معظم رهبری درباره پشتیبانی های الهی در هنگام حضور مردم در صحنه میفرماید: (از ویژگیهای سیاستهای اقتصاد مقاومتی) مردممحوری است که در این سیاستها ملاحظه شده، تجربه به ما نشان میدهد و بیانات و معارف اسلامی هم تأکید میکند که هرجا مردم میآیند، دست خدا هم هست. «یَدُ اللهِ مَعَ الجَماعَة» هرجا مردم هستند، عنایت  و کمک الهی و پشتیبانی الهی هم هست؛ نشانه و نمونه آن، دفاع هشت ساله، نمونه آن خود انقلاب و نمونه آن گذر از گردنههای دشوار این 35 سال [است]، چون مردم در میدان بودند، کارها پیش رفته است.

منبع: تسنیم

نظر شما
پربیننده ها