به گزارش خبرنگار بینالملل دفاع پرس، «ضمیر کابل اوف» نماینده ویژه رئیس جمهور روسیه در امور افغانستان، در یک کنفرانس خبری که نوزدهم ماه آوریل برگزار شد، اعلام کرد که بیش از 10 هزار تروریست داعشی در افغانستان وجود دارد؛ که این نشاندهنده عمق نفوذ پدیده تروریسم در آسیای میانه است.
براساس گزارش پایگاه خبری-تحلیلی الوقت، تحلیلگران بر این باورند که تمرکز روسیه بر خطر انتشار تروریسم در آسیای میانه در حال حاضر نشان از زنگ خطری است که روسیه برای خود و همپیمانان منطقهای این کشور به حساب میآورد.
برخی معتقدند که ظهور تروریسم در آسیای میانه به آغاز دوره طالبان و القاعده برمیگردد؛ اما در حقیقت تروریسم از سال 1912 میلادی در این منطقه بروز کرد؛ یعنی زمانی که فردی به اسم الشیخ «محمد شارع» از دانشگاه مدینه منوره به «وادی فرغانة» آمد و در آنجا مدارس دینی تاسیس کرد و تفکر افراطی وهابیت را اشاعه داد و بعدها دانشآموختگان این مدارس عازم منطقه «بدخشان» و شرق افغانستان شدند و برای خود تا قبل از حمله اتحاد جماهیر شوروی به افغانستان در سال 1979، حکومتهای محلی تشکیل دادند.
اسناد تاریخی که مراکز علمی، پژوهشگاهها و مورخان افغانستانی، تاجیکی و سایر دولتهای آسیای میانه به آن استناد میکنند، نشان میدهد که نفوذ نمایندگان عربستان در این منطقه در لباس مفتی و بزرگان دینی و ترویج تفکر وهابی توسط آنها، دلیل ظهور گروهکهایی مثل القاعده و طالبان است. سعودیها از جنگ شوروی در افغانستان سوء استفاده کرده و اقدام به نشر افکار خود در افغانستان و پاکستان کردند. گروههایی در تاجیکستان، ترکستان شرقی، ازبکستان و مناطق اویغورنشین غرب چین نیز وجود دارند که با طالبان و القاعده در ارتباطند.
شاید کسی انتظار نداشت پرچم سیاه داعش، در مناطق مختلف افغانستان مشاهده شود؛ اما در حقیقت دولتی در کنار دولت افغانستان وجود دارد که به خوبی این خطر ویران کننده را لمس میکند؛ این دولت، دولت روسیه است و هیچ شکی وجود ندارد که نگاه امنیتی پوتین به این مسئله در درجه اول بر اهمیت انتشار تروریسم در آسیای میانه دلالت میکند و در درجه دوم نشان میدهد که احتمال آن میرود که این خطر از حالت بالقوه به یک خطر بالفعل تبدیل شود.
بهعنوان مثال از یک ماه پیش تا کنون درگیریهایی بین تروریستها و نیروهای امنیتی روسیه در جمهموری «اینگوشتیا» واقع در منطقه قفقاز روی داد؛ که این درگیریها ساعتها به طول انجامید و منجر به کشته شدن شماری از نیروهای امنیتی روسیه و هلاکت تعدادی از عناصر تروریستی شد.
خبرها حاکی از آن است که در این منطقه بازداشتها و تعقیبهایی وجود دارد که رسانههای جهان به آن نمیپردازند؛ اما این تحولات نشان میدهد که روسیه خطر را در مرزهای خود احساس کرده است. لذا میتوان گفت که سفرهای مکرر مسئولان روسی به کابل و عقد قرارداد برای آموزش نیروهای افغانی و تجهیز آنها به سلاحهای سبک و متوسط نشان از نگرانی مسکو نسبت به خطر انتشار عناصر داعش در افغانستان دارد.
اما مشکل دیگری که در افغانستان وجود دارد، عقد پیمان ناتو با همپیمانش در منطقه آسیای میانه است؛ که این پیمان در سال 2001 بعد از درگیری روسیه و اکراین در افغانستان امضا شد.
«ینس استولتنبرگ» دبیرکل ناتو در نشست سران کشورهای عضو ناتو در «ورشو» اعلام کرد ناتو ضمن اینکه در حیات خلوت روسیه شامل لهستان، ازبکستان، قزاقستان، گرجستان و سایر جمهوریهای استقلالیافته شوروی سابق حضور فعال دارد، در افغانستان نیز حضور خواهد داشت و اقدام به آموزش نیروهای افغانی خواهد کرد.
با توجه به این اظهار نظرها کاملا آشکار است که بین ناتو و مسکو تقابل همهجانبهای وجود دارد که فقط این تقابل در ظاهر نیست؛ بلکه این تقابل ریشهدار و عمیق است؛ چراکه مسکو با کابل قرارداد بستهاست که نیروهای افغانستان را آموزش دهد؛ لذا ورود ناتو به آموزش نیروهای افغانی نشان میدهد که ناتو آمریکا را در مقابله با روسیه همراهی خواهد کرد.
حضور نیروهای لهستانی در افغانستان در کنار نیروهای آمریکایی براساس قرارداد امنیتی که بین کابل و واشنگتن امضا شده است، نشان میدهد که یک نوع صفبندی بین آمریکا و ناتو در مقابل روسیه شکل گرفتهاست و این به معنی ارسال پیام به روسیه است که دشمنش در جنگ سرد در بیخ گوش او پادگان زده است.
هیچ شکی نیست که روسیه از سالها پیش برای حضور در افغانستان برنامهریزی کرده است؛ اما در ماههای اخیر ظهور پدیده داعش در این کشور نگرانی روسیه را افزایش داده است. پوتین معنی خطر گسترش داعش به سمت چچن را میداند؛ که اگر چچنیها با داعش بیعت کنند، نهتنها معادله در آسیای میانه تغییر میکند، بلکه به میدان سرخ مسکو نیز میرسد.
بنابراین ما میبینیم که روسیه به شکل پنهانی وارد افغانستان شده است؛ تا خطر داعش را مهار کند و از طرف دیگر حاشیه امنیت آمریکا در این کشور را تهدید کند. بر همین اساس تحلیلگران پیشبینی میکنند که درگیری بین روسیه و آمریکا و ناتو در مرحله بعدی، در افغانستان خواهد بود.
انتهای پیام/ 411