به گزارش گروه بینالملل دفاع پرس، در جریان این تظاهرات گسترده علاوه بر ساکنان شهر صنعا، پایتخت، مردم از دیگر مناطق یمن نیز در این تظاهرات شرکت داشتند. این تظاهرات با هدف تائید شورای عالی سیاسی یمن برای اداره امور کشور برگزار شده بود.
بر اساس گزارش شبکه المسیره، شورای عالی سیاسی یمن پس از آن تشکیل شد که طرفهای مذاکره کننده در جریان مذاکرات کویت نتوانستند بر سر موضوعات مورد بحث به نتیجه برسند. قرار بود مذاکرات کویت میان گروههای یمنی راه را برای رسیدن به حل بحران یمن و جلوگیری از تجاوزات ائتلاف سعودی هموار کند، که رویکرد غیرمنطقی گروههای نزدیک به عربستان سعودی به شکست این مذاکرات انجامید.
پس از شکست این مذاکرات شورای عالی سیاسی یمن متشکل از ائتلاف انصارالله و حزب علی عبدالله صالح موسوم به موتمر اعلام موجودیت کرد. این شورا هدف خود را سر و سامان دادن به امور داخلی یمن پس از یک و نیم سال جنگ و همچنین جلوگیری از تجاوزات ائتلاف سعودی به یمن عنوان کرد.
مشروعیت شورای عالی سیاسی، پس از بازگشایی و تشکیل جلسه پارلمان یمن در هفته گذشته مورد تائید قرار گرفت و حال تظاهرات میلیونی مردم یمن در صنعا در عمل مهر تائیدی بر عملکرد شورای عالی سیاسی و پارلمان یمن به شمار میرود. این شورا یک روز پس از تائید گسترده مردمی، کمیته امنیتی و سیاسی را شکل داد که در عمل قرار است امور جاری یمن را سر و سامان دهد.
این کمیته میتواند بخشی از فرایند دولت سازی در یمن پس از یک و سال و نیم بحران در این کشور به شمار رود.
واکنش عربستان به تظاهرات میلیونی مردم در صنعا البته با خشونت همراه بود و برخی از خبرگزاریها از افتادن یک بمب در نزدیکی محل اجتماع مردم خبر دادند. در همین حال همزمان با برگزاری این اجتماع خیابانی، گزارش شد که چند رشته انفجار در نقاط مختلف صنعا شنیده شده است که گمان میرود نتیجه بمباران هوایی نیروهای ائتلاف سعودی باشد.
به نظر میرسد که تشکیل شورای عالی سیاسی در یمن چندان مورد پذیرش ائتلاف سعودی نباشد و واکنش آنها به این گردهمایی خشونتبار باشد. شواری عالی سیاسی علاوه بر آنکه به ارتقای بازیگری انصارالله در فضای سیاسی و اجتماعی یمن منجر شد، در عمل توانایی این گروه را برای متحد کردن گروهها و جریانهای مختلف یمنی نیز نشان داد. توانایی که از ضروریات مدیریت امور داخلی و فائق آمدن بر مشکلات و بحرانهای درونی این کشور میباشد.
اما بدون شک، آنچه عربستان را بدلیل تشکیل شورای عالی سیاسی بیشتر نگران ساختهاست، محدودیتهایی است که پس از تشکیل این شورای یمنی متوجه عملکرد ریاض خواهد شد.
تا پیش از شکلگیری شورای عالی سیاسی، سعودیها همواره بازگشت دولت مشروع به صنعا را بهانه حملات و تجاوزات خود به یمن عنوان میکردند، با این حال شکلگیری شورای عالی و پس از آن تائید پارلمان و در نهایت تائید میلیونی در تظاهرات مردمی، جای تردید و ابهامی برای مشروعیت شورای جدید باقی نگذاشت که مشروعیت نه خارج از یمن که در صنعاست. در واقع ادعای مشروعیت دولت مستعفی هادی از جانب رهبران سعودی با برگزاری تظاهرات روز گذشته، تنها ادعایی در حد کلمات باقی ماند و ادعای بازگشت دولت مشروع به یمن توسط عربستان دیگر جایی برای مطرح شدن ندارد.
تحولات زنجیرهای سه هفته گذشته (تشکیل شورای عالی، تائید پارلمان و تائید مردمی) در عمل جریانهای نزدیک به سعودی را در تنگنای دو راهی بازگشت به میز مذاکراه با پذیرش شرایط شورای عالی یا ادامه جنگ علیه دولت مشروع یمن مواجه کرد. ادامه جنگ بدلیل افزایش هزینهها در اقتصاد بیمار سعودی و همچنین افزایش فشارها و انتقادات مجامع حقوق بشری علیه عربستان در عمل با دشواری بسیاری روبرواست و راه دیگر بازگشت به میز مذاکراه نیز در عمل به معنای پذیرش اصول و شرایطی است که ماه گذشته این جریانها به دلیل همین شرایط، مذاکرات را ناتمام گذاشتند.
براین اساس پس از شکلگیری شورای عالی سیاسی به نظر میرسد، بیش از گروههای یمنی و دولت ائتلافی انصارالله، حال گروههای نزدیک به سعودی میباشند که خود را ناچار به پیگیری مذاکرات خواهند دید. مذاکراتی که در صورت برگزاری آن در شرایط پس از شکلگیری شورای عالی یمن به معنای تائید مشروعیت این شورا به عنوان نماینده مشروع مردم یمن حتی از جانب گروههای نزدیک به عربستان سعودی خواهد بود.
انتهای پیام/ 411