عملیات فریب برای موفقیت کربلای ۵

رزمندگان اسلام در سال ۶۵ تصمیم به انجام عملیاتی تحت عنوان کربلای ۴ می‌گیرند و برای اینکه درصد موفقیت عملیات افزایش یابد مقرر می‌شود، سه روز پس از آغاز عملیات، عملیات فریب دیگری در منطقه شمال غرب توسط ارتش جمهوری اسلامی ایران صورت گیرد تا با فریب دشمن نیروهای عمل کننده در منطقه بتوانند به پیشروی و استحکام مواضع خود بپردازند.
کد خبر: ۹۷۰۲
تاریخ انتشار: ۲۶ دی ۱۳۹۲ - ۱۶:۳۸ - 16January 2014

عملیات فریب برای موفقیت کربلای ۵

خبرگزاری دفاع مقدس: پس از آنکه عملیات کربلای ۴ با عدم فتح مواجه شد، در زمان کوتاهی عملیات دیگری با عنوان کربلای ۵ در منطقه عمومی شلمچه طرح ریزی و انجام شد که گرچه تمام اهداف پیش بینی شده محقق نشد ولی دستاوردهای بسیاری را به دنبال داشت.

با انجام این عملیات بار دیگر طرح عملیات فریب در شمال غرب توسط ارتش مطرح شد تا بدین ترتیب از میزان فشار ارتش بعث بر روی نیروهای عمل کننده در منطقه عمومی عملیات کربلای ۵ کاسته شود. لذا بر اساس این طرح ارتش مأموریت مییابد تا سه روز پس از آغاز عملیات کربلای ۵ در منطقه سومار و نفت شهر عملیاتی را انجام دهد تا ضمن کاهش فشار بر روی نیروهای عمل کننده در جنوب، مناطقی از میهن اسلامیمان که هنوز در اشغال قرار داشت آزاد شود.

با این تدبیر عملیات کربلای ۶ با هدف آزاد سازی ارتفاعاتی مهم در سومار و نفت شهر در تاریخ ۲۳ دی ۶۵ با رمز مقدس یا فاطمه الزهرا (س) توسط یگانهای لشگر۸۸ زاهدان، ۱۶ زرهی قزوین، ۸۱ کرمانشاه، ۵۵ هوابرد شیراز و ۵۸ تکاور ذوالفقار آغاز میشود. البته گرچه در اثر رعایت نکردن حفاظت گفتار و اطلاعات ستون پنجم دشمن در اسلام آباد و کرمانشاه اطلاع یافته بود که ارتش اقدام به حمله خواهد کرد ولی باید عملیات انجام میشد.

اهمیت منطقه عملیاتی به آن خاطر بود که شهر «نفت شهر» در منطقه صفر مرزی با کشور عراق قرار داشت و در دوم مهر سال ۱۳۵۹ اشغال شد این شهر به دلیل برخورداری از ۱۸ حلقه چاه نفت فعال و ۸ حلقه چاه غیر فعال، یکی از شهرهای نفت خیز کشورمان محسوب میشد. در واقع وجود نفت وکثرت چاههای مهم نفتی و اهمیت این منطقه سبب شده بود که دشمن هرچه توان داشت بکار بگیرد تا این منطقه مهم از دستش خارج نشود به همین خاطر این منطقه مهم از اول جنگ تا آخر جنگ در دست دشمن باقی ماند و آنها با استفاده از پمپ، نفت را از چاههای نفتی نفت شهر به خاک خود که نفت خانه مشهور بود ارسال و بهره برداری میکردند.

به هر حال این شهر کوچک که در کنار مرز خسروی (نزدیکترین گمرک و شهر مرزی به عراق) و شهرجنگ زده و ویران شده قصر شیرین و چند کیلومتری شهر مرزی نفت خانه عراق قرار دارد، به دلیل شکل فیزیکی منطقه کوهستانی و صعب العبور بودن، دارای عارضههای حساس و ارتفاعات سرکوب فراوان بود. از این رو واحدهای عملیاتی یگانهای لشکر ۱۶ زرهی قزوین، لشکر ۸۸ زاهدان، تیپ ۵۵ هوابرد شیراز و لشکر ۵۸ تکاور ذوالفقار، دستور گرفتند با استفاده از امکانات و تجهیزات و سازمان رزمی خود سریعاً اقدام به طرح ریزی و اجرای آفند به ارتفاعات حساس (آنتن، کدو و تپه سرخه) و ارتفاعات ۲۴۹، ۲۴۱، ۲۸۹، ۳۰۶، ۲۸۵، ۲۶۷، ۲۹۴، ۲۸۶، ۳۲۵، ۲۹۵، ۲۶۵، ۲۵۲ و ۲۷۷ در شمال شرقی نفت شهر و پلهای ارتباطی منطقة رودخانه مهم «کنگاگوش»، کنند.

شرایط منطقه به گونهای بود که دشمن بعثی از دیر زمان در این سرزمین به دلیل داشتن عارضههای حساس عقب نشینی قابل توجهی نکرده بود و در اثر حملات ایران، تنها به عقب نشینیهای لاک پشتی بسنده کرده و در ارتفاعات سرکوب مستقر شده بود به همین خاطر دید و تیر بسیار زیادی بر مناطق نیروهای ایرانی داشت بطوری که تحت هیچ شرایطی فعل و انفعالات نیروهای خودی از دید دیدبانان و نیروهای پیاده دشمن دور نمیماند و با انواع سلاحهای موجود خود عرصه را از دیر باز برای رزمندگان ما تنگ کرده بود. با این شرایط انجام عملیات تحت هر عنوانی در این منطقه ضرورت خاصی داشت.

اهمیت کار بسیار زیاد بود زیرا در صورت موفقیت نفت شهر، شهرک نفت خانه عراق و مناطق داخل مرز عراق تا کیلومترها از تیررس عراقیها خارج شود به همین جهت وقت آن رسیده بود دشمنی که سالیان دراز این نقاط را در دست داشت و سیطره خود را بر حوالی نگه داشته بود به داخل مرزهای خود رانده شود و دور جدیدی در جبهه غرب رقم بخورد.

بر این اساس، حمله نیروهای ارتش در زمان مقرر آغاز میشود و در ساعات اولیه، روند کار به خوبی پیش میرود ولی نهایتاّ در ادامه حرکت بسوی دشمن به دلیل کشف حمله ایرانیها توسط پست استراق سمع دشمن و آغاز درگیریها، دشمن با استفاده از تیپ ۸۰ پیاده مکانیزه، تیپ کماندویی از لشکر ۱۶، تیپ ۲ تکاور کوهستانی و تیپهای ۴۵، ۷۰۳، ۹۴، ۴۲۶، ۵۰۶ خود و با پشتیبانی توپخانه و گردانهای تانک مقبل یورش نیروهای حمله کننده را میگیرد.

لذا با تدبیر فرماندهان تصمیم میگیرند که عقب نشینی انجام شود و با فرصت باقی مانده تا سحر مجروحین، تجهیزات و یگانها به عقب برگردانده شده و در خط مقدم خود آمادگی پاتک احتمالی دشمن را داشته باشند. با این عقب نشینی و جابجایی نیروها عملیات از مناطقی که خط مقدم دشمن را شکافته بود، ادامه مییابد و در نهایت عملیات کربلای ۶ که در زمینی به وسعت ۱۰۰ کیلومتر مربع آغاز شد با آزاد سازی ۶۰ کیلومتر از اراضی میهن اسلامیمان از جمله ارتفاعات شمال نفت شهر و تحکیم مواضع، به پایان میرسد.

عملیات کربلای ۶ گرچه نتواست به تمامی اهداف پیش بینی شده خود دست یابد ولی با هلاکت  ۳ هزار نفر از سربازان دشمن و منهدم کردن تعداد ۲۰ دستگاه تانک و نفربر، ۱۱ فروند هواپیما و دو فروند بالگرد از دشمن بعثی و نیز به غنیمت گرفتن دهها تانک و نفربر، برگ زرین دیگری به تقویم هشت سال دفاع مقدس افزود.

نظر شما
پربیننده ها