به گزارش گروه سایر رسانه های دفاع پرس، در پی حوادثی که در سالهای اخیر و از سوی ایادی استکبار جهانی و همدستانشان در منطقه به وقوع پیوسته، از یک طرف ناامنی، درد و اندوه مردم مسلمان کشورهای همسایه را شاهدیم و از طرف دیگر دلاوریهایی که برخی از سلحشوران طرفدار اسلام ناب از خود به تماشا میگذارند. در این بین هستند کسانی که برای ثبت این وقایع به دل حادثه میزنند تا از متن وقایع، ابعاد بزرگ فاجعه را به مخاطبان نشان دهند.
حسین مرصادی، یکی از همین جوانانی است که یک هدف و آن هم ثبت تصویری وقایع او را به سوریه کشانده است. جوان متولد 1365 دارای مدرک کارشناسی عکاسی خبری و دارای 6 سال سابقه عکاسی خبری است. او اخیراً تصاویر ثبت کرده از سوریه را در حوزه هنری به نمایش گذاشته است.
شگفتزده از احترام سوریها
مرصادی درباره میزان امنیت کاری ژورنالیستها در مناطق جنگی گفت: چنان که همه میدانند منطقه جنگی یک منطقه تعریف شده است یعنی مسلماً به واسطه برد توپخانهها، نمیتوانیم بگوییم امنیت مطلق در مناطقی خاص برای عکاسان و خبرنگاران وجود دارد. واقعیت این است که اگر بخواهیم روشنفکرانه به قضیه نگاه کنیم همهچیز بستگی به شانس دارد و اگر به دید بنده معتقدانه نگاه کنیم همهچیز بستگی به سعادت و توفیق آدم دارد. در روزهای نخست ما خیلی احتیاط میکردیم ولی بعداً کارها را با هماهنگی بیشتر پیش میبردیم.
مرصادی درباره برخورد و رفتار شهروندان سوری با عکاسان گفت: رفتار مردم در آن شرایط و در شهر جنگزده بسیار خوب بود و به ما به صورت یک منجی که امتحان خود را پس داده نگاه میکردند و بسیار احساس امنیت میکردند! در این چند سال خیلی با عزت و احترام برخورد میکردند و جالب اینکه با اینکه زبان آنها را کامل بلد نبودیم میرفتیم و اگر سوالی داشتیم یا درخواستی داشتیم خوب و برادرانه جواب میدادند. در آن شرایط که خودشان هم اغذیه خاصی درآن مناطق جنگی نداشتند شما را دعوت میکردند و حاضر بودند در همان اندک توشه خود با شما شریک باشند و همهجوره محبت خودشان را میرساندند و همه داشتههایشان را با ما تقسیم میکردند. ایران را یک ناجی میبینند؛ یک ناجی که قسمت اعظم سرنوشت کشورشان به دست ایران گره خورده است.
استقبال از نمایشگاه
این عکاس خبری که اخیراً نمایشگاهی از مستندات تصویری خود در سوریه را در تهران برپا کرده درباره نمایشگاه عکسهایش بیان کرد: نمایشگاه عکس تا 6 شهریور ادامه دارد و باید بگویم که استقبال بینظیر بود چنانچه در روز افتتاحیه، خودم بسیار از این همه شور و استقبال شوکه شدم. آقای حداد عادل، آقای فاضل نظری و همچنین خیلی از بزرگان عکاسی و اساتید تشریف آوردند و بنده را خرسند کردند.
ثبت لحظات؛ اولویت اول
مرصادی درباره تعریف عکاسی جنگ گفت: عکاسی جنگ یک چیز تعریف شده است یعنی زیر آتش کار کردن؛ یعنی در آن شرایط همهچیز 50، 50 است. 50درصد ممکن است شهید شوی، 50 درصد هم ممکن است زنده بمانی. هیچ چیز مشخص نیست زیرا برای ثبت عکس، باید رفت در دل خطر و توانست لحظهها را شکار کرد آن هم زیر گلولهباران دشمن.
وی ادامه داد: باید بگویم که برای گرفتن عکس در منطقه جنگی، باید همگام رزمندگان شوی و گاهی حتی در بعضی موارد از رزمندگان هم باید جلوتر باشی آن هم در اوج خطر و حتی بعضی از موارد را هم باید پیشبینی کنید یا در حالتهای گوناگون اعم از حمله و ژستهای گوناگون و در آنجاست که باید تصمیم بگیری که کدام لحظه را شکار کرده و ثبت کنی و حواست باید به امنیت خودت هم باشد.
مرصادی همچنین درباره تفاوت عکاسی جنگ با انواع دیگر عکاسی گفت: این را هم بگویم که عکاسی جنگی، فرای نوعی از عکاسی است که از خیابان و طبیعت عکس میگیرد. وظیفه یک عکاس جنگ این است که رشادتها و شهامتها و شهادتها را بی سانسور ثبت کند و چنین است که خداوند به شما نیرویی میدهد تا نگران بودن از جان خود را فراموش کنید و فقط به فکر انجام رسالت خود باشید. شخصاً برایم حفظ جان، در مرحله دوم قرار داشت.
قدر امنیت را بدانیم
حسین مرصادی از احساس نخستین حضور خود در منطقه جنگی گفت: ما حقیقتاً به واسطه سن و سالمان دفاع مقدس را خوب حس و درک نکرده بودیم چون در آن زمان کوچک بودیم ولی کم و بیش در مانورها شرکت داشتیم و باید بگویم که گوشمان به آن همه انفجار و سرو صدا عادت دارد و آشناست؛ اما بگویم وقتی وارد یک منطقه جنگی واقعی میشوید اولین چیزی را که خوب حس میکنید، حس خوب امنیت داشتن در کشور خودمان است یعنی واقعاً در آنجا قدر امنیت را میفهمیم و اگر این امنیت نبود میتوانست چه بلایی خدای ناکرده سر کشورمان بیاید و ما این را مدیون رزمندگان هستیم. یادی میکنم از شهدای مدافعان حرم که امنیت امروز خود را مدیون رشادتهای آنان هستیم.
نمایشگاه «به نام زیتون» شامل 45 قطعه عکس از حسین مرصادی است. این عکسها روایتی تصویری از نبرد نصر(2) است که بهمنماه سال گذشته در شمال حلب انجام شد و به فتح 2 شهر نبل و الزهرا انجامید و از مهمترین فتوحات نبرد سوریه است.
علاقهمندان میتوانند برای دیدن این عکسها تا ششم شهریورماه به گالری شماره یک خانه عکاسان واقع در انتهای خیابان سمیه، نرسیده به خیابان حافظ، حوزه هنری مراجعه کنند.
منبع: صبح نو