گروه بینالملل دفاع پرس- جعفر قنادباشی در یادداشتی نوشت: هرچند سفر منطقهای هیئت یمنی و اولین مرحله این سفر به عراق، در چارچوب معادلات منطقهای مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته و اغلب رسانهها بر اهداف و پیامهای منطقهای دیدارها و گفتوگوهای اعضای این هیئت با مقامات کشورهای مورد بازدید، تاکید ورزیدهاند، ولیکن آنچه مسلم است تأثیرات این دیدارها بر روند تحولات جاری یمن و پیامهای مبتنی بر آن، از اهمیت بسیار بیشتری برخوردار است.
شاهد بودیم که مقامات عراقی در استقبال از این هیئت یمنی، تشریفاتی همسان با مقامات رسمی و دولتی دیگر کشورها را بکار بردند و این بدین معنا بود که مقامات این کشور به عنوان یکی دیگر از همسایگان عربستان، روند دولت سازی در یمن را که با تشکیل شورای عالی سیاسی در این کشور کلید خورده به رسمیت شناخته و مشروعیت آن را پذیرفتهاند. البته این همان رویکردی است که کشورهای بعدی محل سفر هیئت یمنی نیز با روند سیاسی جاری یمن دارند و در واقع با این رویکرد، زمینههای مشروعیت منطقهای دولت در حال تشکیل یمن را فراهم میسازند.
حقیقت آن است که سفر دورهای هیئتی مرکب از اعضای شورای عالی سیاسی، پارلمان و احزاب یمنی به کشورهای منطقه، مفاهیم متعدد داخلی و خارجی را به همراه خود دارد و پیامهای مهم و راهبردی زیادی را به سطوح منطقهای و بینالمللی ارسال میکند که شاید مهمترین آنها، پیدایش یک نقطه عطف مهم در روند رویدادهای پنج سال گذشته این کشور باشد؛ نقطه عطفی که حاکی از ضعف بسیار شدید سیاستهای مداخله جویانه عربستان و متحدانش در این کشور است، نتیجه روشن مقاومت مردم یمن در برابر تجاوزات نظامی یک سال و نیمه ائتلاف عربستان محسوب میشود و از ثمرات موفقیتهای سیاسی و نظامی جنبش انصارالله و حزب کنگره مردمی به شمار میآید.
به عبارت روشنتر، هیئت یمنی در سفر دورهاش به کشورهای منطقه، بر این واقعیت تأکید میکند که دوران مداخله عربستان (و همچنین متحدین منطقهای و حامیان غربی ریاض) برای روی کار آوردن دولتی دستنشانده در یمن به پایان رسیده و از سوی دیگر سازمان ملل متحد نیز این اجازه را ندارد تا منویات غرب را در چارچوب پروژه دولتسازی در یمن به اجرا درآورد. این پیام هیئت یمنی زمانی جنبه جدّیتر به خود میگیرد که از یک سو به بزرگترین اجتماع مردمی تاریخ این کشور که در تأیید شورای عالی سیاسی برگزار شد اشاره میشود و از سوی دیگر با انتخاب عراق به عنوان اولین کشور مورد بازدید، ضعفها و ناتوانیهای قبلی عربستان در روند دولت سازی در این کشور (عراق) را نیز مورد تاکید قرار میدهد. این پیام غیر مستقیم بدان مفهوم است که عربستان همچنانکه در مداخلات بیاندازه خود در پروژه دولت سازی در عراق شکست خورد در حال حاضر نیز توان خود را برای شکست اراده مردم یمن در پروژه برپا سازی ساختار جدید سیاسی و مردمسالار نیز به کلی از دست دادهاست. البته این سفر پیام مهم دیگری را هم به جهان ارسال میکند و آن اینکه مشروعیت شورای عالی سیاسی یمن تنها به داخل این کشور محدود نیست و کشورهای منطقه نیز این مشروعیت را پذیرفتهاند.
همچنین در خصوص اجتماع میلیونی اخیر مردم یمن در صنعا و تشکیل شورای عالی سیاسی این کشور باید توجه داشت که احزاب و گروههای یمنی بعد از اینکه مذاکرات چند ماهه در کویت با کارشکنی عربستان روبه رو شد، سعی کردند با تشکیل شورای عالی سیاسی، خلاء موجود را در یمن پر و نیازها و ضرورتهای حیاتی یمن را در عرصه سیاسی برطرف کنند. به این ترتیب اجتماع میلیونی و بسیار باشکوه مردم یمن، رفراندمی واقعی برای تایید این حرکت سیاسی به سوی ایجاد یک مردمسالاری دینی محسوب میشود که میتواند استقلال یمن را نیز محقق کند و در میان مدت و درازمدت، از تجاوزات و تهدیدات علیه این کشور بکاهد.
انتهای پیام/ 411