به گزارش خبرگزاری دفاع پرس از زاهدان، قهرمانان و مرزداران شجاع بلوچستان با روحیه استکبار و استعمار ستیز توانستند در مقابل سیاستهای متجاوزان انگلیس بایستند و از ورود بیگانگان به داخل خاک میهن جلوگیری و آنها را زمین گیر کردند و تا دنیا دنیا باقی است این استعمارگران پیر دیگر هرگز فکر هجوم به این سرزمین پهناور را ندارند.
استعمار در تاریخ ریشه دارد که به واسطه آن منافع ملت ها و دولتها در اختیار بیگانگان قرار می گرفت اما این واژه برای مردمان غیور بلوچ ایرانی غریب و ناآشناست. در تاریخ می خوانیم که از قدیم الایام کشورهایی مانند انگلیس بعنوان روباه پیر و مکار، ایتالیا، آلمان، پرتغال و بعدها آمریکا و غیره آمده اند و برای رسیدن به اهداف خود که همان سرمایه کشورها و دولت بوده دست به مستعمره ساختن ایالت ها و سرزمین ها زده اند.
حضور بیگانگان در آفریقا، هند و ایران و منطقه خاورمیانه نشان می دهد که غربی ها از راه دور برای خدمت و نگهداری ملت ها نیامده اند و مقصد اصلی آنها بهره برداری از سرمایه های غنی و ارزشمند و متعلق به ملتها بوده است.
احاطه غربی ها به برخی مناطق ایران به واسطه ضعف دولت ها مسیری را برای به تاراج بردن سرمایه های ملت غیور کشورمان فراهم ساخته بود، که این امر با هوشیاری و بیداری مردمان شجاع و دلیری همچون غیور مردان بلوچ، رئیس علی دلواری در منطقه جنوب و غیره سبب حفظ مرزها و سرمایه هایمان شد و زحمات این دلاورمردان در قلبهایمان به زیبایی می درخشد.
تاریخ گواهی می دهد که مرزداران شجاع ایرانی و مردمان خون گرم بلوچ در استان پهناور سیستان و بلوچستان بعنوان افرادی مبارز و شجاع و استکبارستیز توانستند در مقابل سیاستهای متجاوزان انگلیس بایستند و از ورود بیگانگان به داخل خاک میهن جلوگیری کنند.تاریخ می نویسد که مردمان خاش و اقوام متحد و همپیمان بلوچ چگونه سرزمینی به نام دره نالک را در جوار تفتان سربلند به گورستان سربازان متجاوز انگلیسی مبدل ساختند و در حقیقت باید به یاد رشادت های قوم دلیر بلوچ در تنگه نالک و به پاس خون های پاکی که ریخته شده، از تنگه نالک فراتر از یک تاریخ یاد کنیم و به این سند تاریخی سرزمینمان افتخار کنیم.
سالهاست که از آن ماجرای شکست انگلیس ها در مقابل مردم بومی منطقه و نیاکان استکبار ستیز خاش می گذرد اما آنچه که در دل های ما برای همیشه جاودان خواهد ماند یاد و خاطره افرادی است که با غیرت خود تا پای جان در مقابل کسانی ایستادند که قدرت های زیادی در مقابل آنها دچار ضعف شده بودند.
همین ویژگی وفاداری، مرز داری و دلاورمردی و حس به ساختن وطن و میهن سبب شده که در سالهای قبل و بعد از انقلاب اسلامی مرزهای ایران در این استان با شکوه و عظمت امن بماند و متجاوزان نتوانند به خاک ایران دست درازی داشته باشند.دوازدهم شهریور ماه بعنوان روز استعمارستیزی و روز پاسداشت مردی شجاع و دلاور رییسعلی دلواری در تاریخ ایران به ثبت رسیده است لذا این روز را به فال نیک می گیریم و به متجاوزان هشدار می دهیم که ایرانی های غیرتمند و شجاع همچون گذشتگان خود در صحنه حاضر هستند و اجازه نمی دهند که سرمایه هایشان به تاراج برده شود و به نام بیگانگان مصادره شود.
این قوم دلیر به قدمت تمام تاریخ از خود ایثار نشان داده اند و چنان در مقابل ارتش انگلیس ایستادند که تا دنیا دنیا باقی است دیگر فکر هجوم به این سرزمین پهناور را نداشته باشند.تنگه نالک با محیطی متفاوت و بکر در فاصله 120 کلیومتری زاهدان و در دامنه کوه تفتان در اطراف(3کیلومتری)روستای زیبای سنگان بخش مرکزی خاش با نصب تابلوهای راهنما و نوشتن خلاصه ای در دو طرف این دره که اکنون در کنار جاده خاش-میرجاوه میتوان مشاهده کرد و این دره سندی بر افتخارات این خطه از سیستان بلوچستان است و محیطی بکر که نمادی از وطن پرستی و فداکاری نسل جوان در پاسداری از میهن و ناموس است که سالهاست میزبان گردشگرانی از جای جای ایران عزیز اسلامی است.
این نبرد را به دلیل آن "حماسه"، می نامند که صرفاً به دلیل حس وطن دوستی و غیرت قوم بلوچ این نبرد بر بلوچ های سرحد هموار شد و پیروزی پنجاه نفری قوم بلوچ بر لشکر سیصد و سی نفری انگلیسی با اسلحه های دودی در مقابل اسلحه لشکر انگلیسی ها مجهزترین سلاح های آن زمان بود.