به گزارش خبرنگار بینالملل
دفاع پرس، بسیاری از تحلیلگران بر این باورند که ترکیه بعد از کودتای نافرجام نظامی در 15 جولای و عادیسازی روابط با مسکو موضع خود را در قبال بحرانهای منطقه مخصوصا بحران سوریه تغییر دادهاست؛ که در ادامه به عواملی که موجب این تغییر موضع شده و سناریوهای احتمالی آن اشاره میشود:
* سیاست خارجی ترکیه در حال حاضر بر پایه افزایش سطح قدرت نظامی و امنیتی این کشور در مقابل دولتهای منطقهای از جمله ایران و روسیه که در بحران سوریه تاثیرگذار هستند، استوار است.
* آنکارا همچنان بر این باور است که وجود بشار اسد در رأس قدرت مانع اجرای برنامههای این کشور و افزایش نفوذ آن در عموم منطقه غرب آسیا میشود.
* به اعتقاد ترکیه عراق و سوریه در دائره نفوذ ایران و روسیه قرار گرفتهاند؛ و همچنین بر این باور است که آنکارا از سوی ایران احساس خطر امنیتی نمیکند؛ اما برعکس از سوی روسها که تلاش میکنند نفوذ امنیتی خود را در منطقه در مقابل نفوذ امنیتی آمریکا گسترش دهند، احساس خطر میکنند.
* آنکارا از گسترش نفوذ کردها در سوریه مخصوصا بعد از پیروزیهایی که نیروهای حزب اتحاد دموکراتیک و یگانهای مدافع خلق در مبارزه با گروههای تروریستی موسوم به داعش و جبههالنصره بهدست آوردند و میخواهند در شمال و شمال شرق سوریه منطقه خود مختار ایجاد کنند، احساس نگرانی میکند. ترکها معتقدند که این اقدامات زمینه را برای حزب کارگران کردستان در ترکیه نیز فراهم میکند تا منطقهای خود مختار در جنوب و جنوب شرق ترکیه ایجاد کنند.
* ترکیه تلاش میکند روابط خود را با اقلیم کردستان عراق تقویت کند؛ چون این منطقه برای ترکها بهعنوان منطقه نفوذ مهمی از ناحیه سیاسی و اقتصادی بهشمار میرود که در نهایت با تقویت روابط خود با اقلیم کردستان برای این کشور عمق استرتژیک فراهم میشود و بهوسیله آن میتواند، با هرگونه تغییرات ژئوپلیتیکی در منطقه مخصوصا در امور مربوط به بحران سوریه یا تحولات میدانی در عراق که نیروهای آن هماکنون در حال آزادسازی موصل از دست داعش هستند، مقابله کند.
* در شرایط فعلی ترکیه تلاش میکند بحران داخلی خود را بعد از کودتای نافرجام که تهدیدات امنیتی در پی داشته است، به خارج از کشور صادر کند؛ لذا بر همین اساس بر افزایش حضور نظامی خود در شمال عراق علیرغم اعتراضهایی که از جانب عراقیها وارد است، اصرار میکند.
* میتوان گفت، هدف از تغییر سیاست ترکیه در قبال بحران سوریه ممانعت از تشکیل منطقه خود مختار توسط کردها در مرزهای جنوبی خود با سوریه است. در واقع آنکارا اخیرا به این نتیجه رسیدهاست که باقی ماندن بشار اسد در قدرت بهتر از تشکیل منطقه خود مختار توسط کردها در جنوب ترکیه است؛ چون گزینه اول تهدید خارجی محسوب میشود؛ اما گزینه دوم تهدید داخلی است که بالطبع تهدید داخلی از تهدید خارجی خطرناکتر است.
* آنکارا معتقد است که حل بحران سوریه با باقی ماندن بشار اسد در رأس قدرت و بازگشت اوضاع به حالت طبیعی خود در سوریه به حل بحران آوارگان سوری در ترکیه کمک میکند. هرچند آنکارا از پدیده آوارگان سوری برای تحت فشار قرار دادن اروپاییها جهت رسیدن به دستاوردهای سیاسی و اقتصادی در دو سال گذشته استفاده کردهاست.
با توجه مطالبی که ذکر شد کاملا مشخص است که ترکیه در صدد است زمان بحران را تغییر دهد و سعی میکند راهحلهایی برای بحرانهای داخلی خود و بحران سوریه پیدا کند. به نظر میرسد بحران داخلی که بعد از کودتای نافرجام نظامی شدت یافته دولت رجب طیب اردوغان را مجبور کردهاست. سیاست خارجی خود را در قبال منطقه مخصوصا بحران سوریه تغییر دهد چراکه وی به خوبی درک کرده است که در صورت نا آرامی داخلی توان خود را در مواجهه با بحرانهای خارجی از دست خواهد داد. لذا این امر منطقی است که آنکار در این شرایط حساس نباید از این مسئله غافل شود و باید راهبردی را تعریف کند که بحرانهای خود با کشورهای همسایه را حل و فصل کند تا بیشتر برای مهار بحران داخلی خود وقت داشته باشد.
انتهای پیام/ 411