وقايع جنگ بايد شفافسازي شود
سرشاخه انديشه سوم درباره جنگ، تاکنون سکوت کرده است
سردار محسن رشيد، معاون تحقيقات بنياد حفظ آثار و ارزش هاي دفاع مقدس، با تاکيد بر لزوم شفاف سازي وقايع جنگ با توجه به شرايط فعلي جامعه گفت: «صحنه گردانان اصلي جنگ وقتي برخي مسايل جنگ را راز گشايي مي کنند اين اجازه را به تحليل گران مي دهند که مباحث را مورد نقد و تحليل قرار دهند.»
وي که با خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا) گفتوگو ميکرد، شرايط نظام در عرصهي بين الملل را دچار تغييرات اساسي عنوان کرد و گفت:« اصرار وجود دارد که نشان داده شود که وضعيت کنوني ما در عرصهي بين الملل بحراني است، اما به نظر من چنين نيست. ما الان تنها يک نزاع ديپلماتيک داريم و اين بحران محسوب نمي شود. يعني وارد وضعيت با ثبات در عرصهي بين الملل شدهايم و در اين عرصه شفاف سازي مسايل جنگ قابل توجه است.»
رشيد تصريح کرد: «برخي مسايل مربوط به جنگ پيش از اين مطرح نمي شد، چون پتانسيل دفاعي کشورمان را به چالش مي کشيد و اين بحران ساز بود، اما امروز اين چالش وجود ندارد به علاوه اين که مي تواند منشاء يک حرکت اصلاحي باشد.»
وي گفت: «ما در جنگ توانستيم قدرت خود را به رخ نظام بين الملل بکشيم و اين عامل بازدارنده اي براي جلوگيري از تعرض به ايران شده است. ازسويي در دورهي جنگ ما نوع جديدي از مديريت بحران را تجربه کرده ايم که بسيار مفيد و سودمند است.»
رشيد دربارهي تاثير جنگ بر مسايل داخلي گفت: «برخي معتقدند که ممکن است شفاف سازي برخي مسايل جنگ در انتخابات خبرگان تاثير منفي بگذارد که به نظر من اين چنين نخواهد بود.»
وي در سنخ شناسي تحليل مسايل جنگ گفت: «در عرصه ي تحليل دوران دفاع مقدس - خصوصا تصميمات اتخاذ شده در جنگ - سه سطح وجود دارد. سطح عالي که مختص حضرت امام(ره) به عنوان فرمانده کل قوا در آن دوران است و شأنيت حقوقي و حقيقي آن منحصر در ايشان است. يک سطح، سطح مياني و نخبگان است که شامل سران نظام و فرماندهان عالي رتبه جنگي مي شود و سطح عمومي که نيروهاي مسلح و بسيجيان و عموم کساني است که در جنگ دخالت داشتند.»
وي خاطرنشان کرد: «مباحثي که امروز مطرح مي شود در سطح نخبگان است و در سطح نخبگان سه انديشه در حوزه جنگ مطرح است. يک سر شاخهي انديشه آقاي هاشمي رفسنجاني است که با اقدام اخير اين انديشه ابراز شده است. سر شاخهي ديگر انديشه آقاي محسن رضايي است که آن هم جسته و گريخته ابراز شده است، اما سرشاخهي سوم مهندس مير حسين موسوي است که تاکنون سکوت کرده است.»
رشيد افزود: «ما در سال هاي آخر دولت آقاي هاشمي ديداري خصوصي با مهندس موسوي داشتيم که در آنجا ضمن تاکيد بر ادامه سکوت تنها به ذکر چند نکته جنگ آن هم به صورت خصوصي پرداخت که شايد روزي صلاح بدانند و آن را بيان کنند.»
رشيد گفت: «پيشتر، خبرنگاران از ما سوال هايي مي پرسيدند که نمي توانستيم پاسخ آن را بدهيم، اما با توجه به قدم هايي که اخيرا در شفاف سازي جنگ برداشته شده است ممکن است افکار عمومي پاسخ برخي از سوالهاي قديمي خود را بيابد. هر چند که ممکن است جامعه ما با سوال هاي جديدي روبهرو شود و اميدوارم سوال هاي جديد هم بي پاسخ نماند. تا آنچه در بين نخبگان جنگ واقع بود شفافتر شود.»
نيکبخت
