آرامش و اطمينان قلبي خاصي كه حضرت امام داشت ، آن هم در لحظات حساس انقلاب و حتي زماني كه تهديدات متوجه شخص ايشان بود ، علاوه بر نماياندن عظمت روحي امام ، يكي از عناصر قابل توجه در روحيه بخشيدن به رزمندگان بود . مضاف بر اين آرامش ستودني ، امام ديدگاهي ارزشمند هم در زمينه جنگ و جهاد داشت كه خود آن هم در واقع ، برداشتي كاملا درست از اسلام و مسئله پيروزي در جهاد و دفاع است . اين ديدگاه را در پيامي از حضرت امام خطاب به رزمندگان اسلام مي بينيم :
« مهم ، انجام وظيفه براي اسلام است .شما كه در حد توان خود تلاش مي كنيد ، در حقيقت پيروزيد. چون درراه اسلام ودر دفاع از اسلام مي جنگيد ، در هرحال پيروزي با شماست . » (1)
تاثير اين گونه سخن و اين نوع ديدگاه به مقوله دفاع و پاسداري ، تا بدانجاست كه در مواقع حساس و خطرناك جنگ هشت ساله ؛ خصوصا جاهايي كه ضربات كاري مي خورديم و تلفات سنگين مي داديم ، روحيه رزمندگان به ميزان فوق العاده اي تقويت مي شد . ناگفته پيداست كه تنها امام و زعيمي مجاهد و باصلابت مي تواند در چنين موقعيت هاي حساس و سرنوشت ساز –همچون موقعيت هاي ديگر مواجهه با دشمن - با تذكر و تاكيد بر انديشه اي برخاسته از تعاليم و سيره رسول الله (ص) ، روحي جديد در كالبد سپاهي خسته و مايوس و داغدار بدمد و اطمينان روحي دوباره اي به آنها بدهد .
امام (ره) ضمن توجه دادن رزمندگان به برخورداري از گوهر ناياب "ايمان" - كه دشمنان ما آن را ندارند - آن را همه چيز و بلكه فوق همه چيز مي داند و شرط برخورداري از امدادهاي غيبي را – كه البته خود اعتقاد و تاكيد امام به مسئله امدادهاي غيبي ، شايسته بحثي مفصل و جداست – نيز وفا كردن به عهدي كه برذمه داريم ؛ يعني حفظ اسلام معرفي مي كند :
« ما از خدا مي خواهيم كه با آن جنود غيبه كه دارد و با آن ملائكه الله كه هست ، به ما كمك بفرمايد و مي فرمايد ؛ لكن شرط اين است {كه} ما به عهد خود باقي باشيم ، عهدي كه با اسلام داريم ، حفظ اسلام ، حفظ كشورهاي اسلامي ، حفظ نواميس اسلامي . ... اگر شهادت نصيب شد ، سعادت است و اگر پيروزي نصيب شد ، سعادت است .» (2)
امام (ره) در جاي جاي صحيفه نور ، با مقايسه رزمندگان اسلام با لشكريان پيامبر اكرم (ص) در صدر اسلام ، ضمن تقويت بخشيدن به روحيه آنها ، به وظايف و مسئوليت هايشان نيز توجه مي دهد .
او بارها ، با اشاره به دستور صريح قرآن در مورد "استقامت ورزيدن" كه در سوره هود آمده ، رزمندگان جبهه و پشت جبهه را به استقامت و ايستادگي سفارش مي كند ؛ سفارش سنگين "فاستقم كما امرت و من تاب معك" كه به سبب آن ، پيامبر(ص) مكررا مي فرمود اين سوره مرا پير كرد . امام خميني (ره) هم پيامبر گونه همچون جد بزرگوارش اين گونه رفتارمي كند و اين گونه از ملت مومن و مسلمان مي خواهد :« آيا پيامبر اكرم (ص) در مقابل سختي ها عقب نشيني كردند ؟ آيا حاضر به تسليم و سازش شدند ؟ ما هم كه كار انبيا و پيغمبر اكرم (ص) را انجام مي دهيم بايد بايستيم ، بايد مقاومت كنيم تا اسلام استقرار پيدا كند و عدالت برقرار شود و دست ظالم ها كوتاه گردد . اين را بايد دنبال كرد . مردم زمان حضرت رسول (ص) و اصحاب او مقاومت كردند و از سختي ها نهراسيدند تا پيروز شدند ... مردم بايد محكم بايستند و از اسلام و كشور دفاع كنند و از توطئه ها به خود هراس راه ندهند كه اگر كمي عقب بنشينند ، بايد دست از اسلام بكشيم و تكليف ما برخلاف اين است .
مردم انقلاب كردند ، بايد پاي زحماتش هم بنشينند . مردم ، پيغمبران و پيغمبر اسلام (ص) را و ابراهيم (ع) را در نظر بگيرند ، ببينند كه با آنها چه مخالفت ها شد ، ولي دست از هدفشان نكشيدند . اگر ما مسلمانيم ، بايد دنباله رو آنها باشيم . دنباله روي از آنان كه فقط روزه و نماز و مسجد نيست . .. » (3)
ايشان همچنين با مطرح كردن بحث " استقبال از شهادت (شهادت طلبي) در ميان اصحاب پيامبر (ص) و اصحاب سيدالشهدا (ع) " ، آن هم با ايمان آنها به اينكه شهادت ، فوز و رستگاري است و هرگز از بين رفتن نيست ، در واقع رزمندگان ايران اسلامي را شهادت طلبان حقيقي و سعادتمندان ابدي بار مي آورد . اين ، امام و فرمانده كل قواي اسلام است كه شهادت طلبي را به آنها مي آموزد ؛ همان طور كه در زمان رژيم پهلوي نيز جامه ترس و تقيه و احتياط را به كلي دريده و مردم را به كانون انقلاب دعوت كرده است . شهادت طلبي همان نگرش و اعتقاد عظيمي است كه تنها مي تواند در دل هاي سرشار از ايمان به خدا قرار بگيرد ؛ دل هايي كه با اطمينان خميني (ره) ، آرامش و اطميناني شيرين يافته اند .
در مجموع مي توانيم منطق نبوي حضرت امام (ره) را منطق "پيروزي خون بر شمشير" و منطق "پيروزي قدرت ايمان" و منطق الهي "كم من فئه قليله ..." بناميم . امام با تكيه بر اين منطق و با پروراندن رزمندگاني مومن و معتقد به اين منطق و دستورالهي بود كه توانست مقابل لشكري جهاني بايستد .
پانوشت ها :
1) امام و دفاع مقدس ( خاطراتي از رزمندگان و فرماندهان سپاه اسلام ) ، تهران : موسسه تنظيم و نشر آثار امام (س) ، 1377 ، ص 13.
2) جنگ و دفاع در انديشه امام خميني(س) ( دفتر بيست و چهارم تبيان ) ؛ مربوط به بيانات امام در جمع پرسنل نيروي هوايي ، اعضاي سپاه و دانشجويان افسري در مورخه 11/9/60 ، تهران : موسسه تنظيم و نشر آثار امام (س) ، 1378 ، ص 126 .
3) همان ، مربوط به بيانات امام در جمع اعضاي ستاد جنگ در مورخه 18/6/83 ، ص 95 .
علي بلاش آبادي