يک سوم شاعران دفاع مقدس را بانوان تشکيل مي‌دهند

کد خبر: ۱۱۷۷۴۸
تاریخ انتشار: ۱۸ تير ۱۳۸۷ - ۱۴:۵۸ - 08July 2008
به گزارش خبرگزاري کتاب ايران(ايبنا)،علاميان  پس از اشاره به اولين جلسه محفل ادبي "نخل و خورشيد" از نقش زنان در مقاومت 8 ساله گفت و افزود: سه کتاب با عناوين «خبرنگار جنگي» با موضوع خاطرات مريم كاظم‌زاده(اولين خبرنگار زن دفاع‌مقدس) تاليف رضا رئيسي، كتاب خاطرات «زخم پنهان» نوشته حميده نظرزاده( همسر شهيد يوسف خورشيدي) و «نيمه پنهان يك اسطوره»(گفت‌و‌گو با همسر شهيد محمدابراهيم همت) به قلم احد گودرزياني، جز آثاري هستند که هر کدام از ديدي متفاوت به فعاليت زنان در جنگ پرداخته‌اند.

علاميان گفت: کتاب «نيمه پنهان يک اسطوره»، اولين دوره ثبت خاطرات همسران سرداران شهيد را آغاز کرد و جز آثار موفق محسوب مي‌شود.

در ادامه دومين جلسه همايش "نخل و خورشيد"، پس از بازخواني بخشي از اين کتاب توسط ساقي زارعي ـ فرزند زنده ياد احمد زارعي ـ  احد گودرزياني از اين شاعر ياد و او را از بنيان‌گذاران كنگره هاي شعر دفاع‌مقدس معرفي کرد.

نويسنده کتاب «يک نفر مثل او»، نحوه تدوين کتاب «نيمه پنهان يک اسطوره» را اين گونه توضيح داد: طرح مصاحبه با ژيلا بديهيان ـ همسر شهيد ابراهيم همت ـ براي اولين بار در تحريريه نشريه کمان مطرح شد. اين نشريه از سال 1375 آغار به کار کرد و تا سال 1383 ، با مدير مسوولي هدايت الله بهبودي و سردبيري مرتضي سرهنگي، در 200 شماره منتشر شد و گفت‌وگو با همسر شهيد همت، قبل از انتشار در قالب کتاب، در دو شماره آغازين نشريه کمان به چاپ رسيد.

گودرزياني تصريح کرد: اين گفت‌وگو در تابستان سال 1375، در اصفهان صورت گرفت و سعي کردم بر مبناي احساسات رايج صورت نگيرد. چون تاکيد ژيلا بديهيان و هدف اصلي ما کسب اطلاعات دقيق از زندگي شهيد همت و انتقال صحيح آن‌ها بود.

وي درباره دليل انتخاب اين نام براي کتابش گفت: از سويي، سرداران اسطوره هستند و تقريبا همه آن‌ها را مي‌شناسند و از سوي ديگر منظور از نيمه پنهان، بررسي شخصيت اين شهيدان از ديد همسرانشان بود. چون اين بخش از زندگي شهيدان کمتر بازگو شده و نيمه پنهان زندگي سرداران شهيد محسوب مي‌شد، «نيمه پنهان يك اسطوره» را به عنوان نام اين كتاب انتخاب كرديم.

احد گودرزياني خبر داد که کتاب «نيمه پنهان يک اسطوره» توسط انتشارات سوره مهر تاکنون به هفت چاپ رسيده است.

در ادامه محفل ادبي "نخل و خورشيد"، پرويز بيگي حبيب آبادي از انتشار مجموعه "حماسه‌هاي هميشه" گفت و تصريح کرد: اين مجموعه پژوهشي به معرفي شاعران دفاع مقدس پرداخته که يک سوم اين شاعران را بانوان تشکيل مي دهند.

اين شاعر دفاع مقدس، با مقايسه آثار شاعران زن دوران قبل و بعد از انقلاب افزود: وقتي شعر زنان قبل از انقلاب را بررسي مي‌کنيم، به افرادي بر مي‌خوريم که در شراب‌خواري از مردان پيشي گرفته و در آثارشان از مسائلي مانند: چشم و دل و گيسو و عشق زميني مي‌گويند و محدوديت‌هاي خود را در اشعارشان منعکس مي‌کنند. ممکن است بعضي از اين آثار از لحاظ ساختار قوي باشند اما از نظر محتوا در پست‌ترين جايگاه قرار دارند.

بيگي اظهار داشت: پس از انقلاب، زنان شاعر نقش چشمگيري در ادبيات داشته اند. آنچه در ضمير ناخودآگاه زنان شاعر پس از انقلاب به چشم مي خورد، خلق شعر متعالي است. زنان ايراني در پشت جبهه نقش بسزايي داشتند و حس و حال زينبي خود را آشکار و درآثار هنري خود منعکس کردند.

وي با اشاره به اينکه شاعران زن امروز، شعر را يک ضرورت اجتماعي مي‌دانند، گفت: بانوان شاعر امروزي، با تکيه بر محورهايي که مردم به آن‌ها احترام مي‌گذارند، به شعرسرايي مي پردازند.

طبق گفته بيگي حبيب آبادي، عرفان، حماسه، شهيد، عشق، شهادت، تکبير، نماز فتح، قرآن، فاطمه، مريم و زينب از جمله کليد واژه هايي است که بانوان در اشعار دفاع مقدس از آن‌ها استفاده کرده اند.

اين شاعر سال‌هاي دفاع‌مقدس، به کتاب «مريم‌ها و شقايق‌ها» که پانزده سال پيش با همکاري حسين اسرافيلي و شيرينعلي گلمرادي در باره بانوان سراينده شعر دفاع مقدس منتشر کرده اند، اشاره کرد و افزود: متاسفانه بعضي از کتاب‌ها، براي توزيع در يک کنگره منتشر و پس از آن به فراموشي سپرده مي‌شوند.

پرويز بيگي حبيب‌آبادي در پايان صحبت‌هايش گفت: شاعران زن مسلمان، اين هنر را آسماني کردند. شعر در ضمير پاک آن‌ها به بالندگي مي‌رسد و من مطمئن هستم در آينده از اين اشعار ياد و از آن‌ها تقدير خواهد شد.

پس از سخنان اين شاعر، رضا رئيسي ـ نويسنده كتاب خبرنگار جنگي ـ با تاكيد بر اين مسئله كه مادران و همسران شهيد با گذشت سال‌ها هنوز تاوان جنگ را مي‌پردازند، تصريح كرد: وقتي بحث خانواده شهدا پيش مي‌آيد، فقط شعار مي‌دهيم و حق مطلب را ادا نمي‌كنيم. هيچ‌گاه به همسران شهدا با ديد مستقل نگاه نشده است. اين وظيفه ماست كه زنان فعال در جنگ تحميلي را با هويت مستقل و اصلي خودشان معرفي كنيم.

وي پرداختن به جنبه‌هاي دروني و روابط انساني در جنگ را به نويسندگان پيشنهاد كرد و افزود: بسياري از واقعيات جنگ با گذر زمان روشن مي‌شوند. اگر با مقوله جنگ فقط با احساس برخورد كنيم، شكست خواهيم خورد.

در ادامه محفل ادبي "نخل و خورشيد" سيد محمد ميركاظمي ـ مدير مسوول نشر شاهد ـ درباره چگونگي انتشار كتاب خاطرات «زخم پنهان» نوشته حميده نظرزاده( همسر شهيد يوسف خورشيدي) اظهار داشت: پس از ارائه اين كتاب به كارشناسان نشر شاهد، سوژه آن را جذاب و ساختار نثر آن را ضعيف تشخيص دادند. به همين دليل،‌ اين اثر داستاني را براي بازنويسي به يکي از نويسندگان ارجاع دادند. اما در نهايت‌ سوژه جذاب باعث شد به جز تغييرات جزيي، هيچ تحولي در متن كتاب ايجاد نشود.

حميده نظرزاده، نويسنده كتاب «زخم پنهان» در ادامه صحبت‌هاي ميركاظمي گفت: داستان كتاب «زخم پنهان»، بر اساس يك روز از زندگي من در كنار همسرم، شهيد يوسف خورشيدي تدوين شده است.

وي درباره هدف خود از نگارش اين كتاب گفت: نوشتن شهامت مي‌‌خواهد، اما ثبت و بيان واقعيات براي جواناني كه از اوضاع زندگي خانواده‌هاي شهدا خبر ندارند، از همه مهم‌تر است.

اين بانوي نويسنده، از نگارش يك مجموعه داستان كوتاه درباره آسيب ديدگان شيميايي خبر داد.

در پايان همايش، بهرام محمدي‌فرد (عكاس سال‌هاي دفاع‌مقدس)، با نمايش بعضي از عكس‌هاي دوران جنگ و با موضوع حضور زنان در جنگ تحميلي، به بيان خاطره پرداخت و افزود: حدود 8 تا 9 هزار فريم عكس از دوران 8 سال دفاع‌مقدس دارم كه بعضي از آن‌ها شامل فعاليت زنان در پشت جبهه مي‌شود.

سومين جلسه از محفل ادبي «نخل و خورشيد» با موضوع آزادگان، روز دوشنبه 21 مرداد ماه برگزار خواهد شد.
نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار