در نشست نقد آثار برگزيده "جشنواره نهم مطبوعات دفاع مقدس" عنوان شد؛

کد خبر: ۱۲۰۹۳۸
تاریخ انتشار: ۲۶ آذر ۱۳۸۷ - ۱۴:۳۵ - 16December 2008
به گزارش سايت ساجد به نقل از حيات، در ابتداي اين نست بنفشه سام گيس نويسنده اين گزارش چگونگي خلق سوژه اين گزارش را يادآور شد و گفت: سوژه اين گزارش برگرفته از مراسمي است که در تالار وحدت در تجليل از همسران و فرزندان شهدا و جانبازان برگزار شد و تهيه خبري کوتاه از اين مراسم عامل نگارش اين اثر شد و به خاطر علاقه شخصي به مقوله ايثار و شهادت با چند  تن از همسران، فرزندان و مادران شهيد مصاحبه کردم و ديدگاه آنان را راجع به "ديد جامعه نسبت به فرزندان و همسران و همچنين مادران شهيد" جويا شدم و حاصل اين مصاحبه ها، اين گزارشي بود که در روزنامه اعتماد به چاپ رسيد و در جشنواره نهم مطبوعات حايز رتبه نخست بخش گزارش شد.
وي افزود: به عقيده من همسران، فرزندان و مادران شهدا بازماندگان معنوي آن بزرگواران هستند که به  نوعي آنان نيز در حال ايثار هستند به عبارت ديگر آنان با تحمل سختي ها، تلخي ها و از دست دادن عزيزانشان به نوعي ايثار کرده اند و من وظيفه خود دانستم که پاي صحبت و درد و دل هاي اين خانواده هاي معزز بنشينم و گزارشي از شرح حال آنان بنويسيم حاصل اين صحبت ها، 3 ساعت مصاحبه بود که به اجبار از ميان آن چند مورد را انتخاب کرده و در يک گزارش در يک صفحه از روزنامه به چاپ رساندم اما اين سوژه و اين مفاهيم مفاهيمي نيست که بتوان آن را به يک صفحه محدود نمود بلکه قابليت و گنجايش ادامه دادن و وسعت بخشيدن را دارد.
اين روزنامه نگار در بررسي اين اثر گفت: در اين گزارش سعي بر آن بود که از يک فرزند، مادر و همسر شهيد صحبت هاي آورده شود البته اين گزارش بايد دو طرفه باشد تا ديدگاه هاي موافق و مخالف مطرح شوند. من در اين گزارش متاسفانه يک طرفه عمل کردم و بيشتر ديدگاه هاي اعتراض آميز و موافق خانواده هاي شهدا را بيان کردم و به دنبال ديدگاه هاي مخالف نرفتم و اکنون پس از گذشت مدتي از نگارش آن به اين نکته پي برده ام.
در ادامه اين نشست سعيد صادقي خبرنگار و عکاس دوران دفاع مقدس به سوژه ناب اين گزارش اشاره کرد و گفت: محتواي اين سوژه گزارشي بسيار تکان دهنده از شرايط کنوني جامعه است، اين گزارش نشان مي دهد که جامعه تا چه حد اين مفاهيم را نديده و درک نکرده است، زيبايي اين گزارش در اين است که تقلب و کپي برداري نيست بلکه واقعيتي انکار ناپذير است و شناخت نويسنده نسبت به قشر بازماندگان شهدا نگاهي واقع بينانه و تحليل گرايانه است و اگر اين قبيل کارها ادامه دار باشد افق ديد وسيعي براي تبين مفاهيم ايثار و شهادت ايجاد خواهد نمود.
وي افزود: يکي ديگر از ويژگي هاي اين گزارش غمخوار بودن نويسنده با راويان است نويسنده از پدر چهار شهيدي که در نجاري مشغول کار است و کسي يادي از او نمي کند، گزارشي ارايه مي دهد که به راستي به مانند پتکي است که جامعه را از خواب غفلت بيدار ميکند، جامعه اي که نسبت به اين مسايل کور شده است، انگيزه نويسنده در بيداري و هوشياري مردم جامعه بسيار بالا است و از اين حيث تحسين برانگيز است.
اين عکاس دوران دفاع مقدس بر تعقل و تعمق انديشه هاي اين گزارش اشاره کرد و گفت: در اين نوشته تعقل و بيداري نويسنده موج مي زند و بر خلاف ديگر آثار از جمله فيلم ها و سريال ها دچار افراط و تفريط نشده است و از جمله گزارش هايي است با تعقل و آگاهي نگاشته شده و به دور از سفارش نويسي و شعارزدگي است.
وي گفت: متاسفانه مقوله ايثار و شهادت و تبيين و تحليل از اين مفاهيم مناسبتي و مقطعي شده است و به سالگردهاي پيروزي و وقوع حوادث محدود مي شود و با نگاه سطحي و قشري رسانه ها به اين مفاهيم در مدتي کوتاه به اتمام رسيده و فراموش مي شود و اين گزارش سندي است که جامعه و مسوولان را با يک نگاه عمقي از اين غفلت بيدار ساخته و هشدار مي دهد که بايد لحظه به لحظه به اين مسايل بپردازند.
سعيد علاميان دبير کل مجمع خبرنگاران و نويسندگان مطبوعاتي دفاع مقدس نيز در ادامه اين نشست ضمن ارزيابي خوب اين گزارش گفت: اين اثر، گزارشي بسيار خوب است چرا که مي توان دهها تيتر از دل آن بيرون کشيد و اثري را مي توان خوب دانست که حرفي براي گفتن داشته باشد و خبرنگار آنچنان با تعدد تيتر مواجه مي شود که در انتخاب يک تيتر دچار دو دلي شود و اين گزارش عصاره اي از تيترهاي ناب و کشف بزرگي از گنجينه هاي فراموش شده دفاع مقدس است. تيتر اين گزارش بسيار جالب و پرمحتوا است.
علاميان افزود: جامعه ما از فرط نزديکي به سوژه هاي دفاع مقدس گرفتار دوري و هجران شده و برخي گزارشات ارايه شده نيز تکرار مکررات است و حق مطلب  را در مورد جنگ و دفاع مقدس به درستي ادا نکرده است. برخي از نويسندگان در حق جنگ و دفاع مقدس جفا کرده اند در حاليکه جنگ بهشت نويسندگان است در بسياري از مواقع نويسندگان به دنبال يک درگيري هستند تا اثري را خلق کنند و ا ينک اين درياي سوژه در اختيار نويسندگان است و آنان آنچنان که بايد از اين گنجينه هشت ساله و بهشتي که در اختيارشان قرار دارد استفاده نمي کنند.
مسعود ميري عضو هيات داوران بخش گزارش جشنواره نهم مطبوعات و خبرنگاران دفاع مقدس در ادامه اين جلسه گفت: خوشبختانه هيات داوران جشنواره نهم، گروه بسيار خوبي بودند که آثار را مطالعه و تبيين و بررسي نموده و يادداشت ها و نکته هاي ريزي نيز در حاشيه آثار نگاشته بودند و اين نکته سنجي و نگاه دقيق داوران را نشان مي دهد و وقتي اين گزارش به دست هيات داوران رسيد، آنان را بسيار تحت تاثير قرار داد و پس از ارزيابي از سوي هيات داوران رتبه نخست بخش گزارش را کسب نمود.
وي افزود: انتخاب و گزينش چنين آثار فاخري، نويسندگان را در ارايه آثاري از اين دست انگيزه مند مي نمايد و چنانچه شاهد هستيم بنفشه سام گيس پس از برگزيده شدن اين گزارش به کار خود در مقوله ايثار و شهادت وسعت بخشيده و آثار موفق ديگري نيز خلق نموده است. نويسنده اين اثر به متن خود ايمان دارد زيرا نشر زماني براي خواننده توليد حس مي کند که خالق آن معتقد و پاي بند آن مقوله باشد.
وي با اشاره به موضوع اين گزارش گفت: مشکلات جانبازان و همسران آنان و همچنين فرزندان، مادران و همسران شهيد در اين گزارش با واقع بيني بيان شده و نويسنده به وجه عاطفي اين مسايل پرداخته است.
نشر اين گزارش که به شيوه معمول گزارش نويسي نگاشته شده است، حرفه اي و جامع است و از آغاز تا پايان مفاهيم جامع و کامل بيان شده است.
وي خاطرنشان کرد: اين گزارش گرچه در يک قالب پيش پا افتاده و دستمايه شده نگاشته شده اما به بيان  مفاهيمي مي پردازد که دلزدگي قالب گزارش را از بين مي برد. پرداخت و نحوه گزارش اين گزارش بسيار جالب است و نوعي حس اعتراض به يک ذهنيت و باور اجتماعي است که در اذهان جامعه نسبت به بازماندگان شهدا و همچنين بازماندگان جنگ شکل گرفته است. اين گزارش نگاه نقادانه اي است که به خوبي ذهنيت جامعه را نسبت به ميراث جنگ يعني فرزندان و همسران و مادران و همچنين جانبازان تبيين مي کند.
نظر شما
پربیننده ها