مختارپور در مراسم رونمایی از کتاب"زندان الرشید":

راه جدیدی در اشاعه و گسترش و نشر خاطرات دفاع مقدس گشوده شده است

عضو هیئت امنا مجمع ناشران انقلاب اسلامی گفت: این نوع خاطرات را می باید به عنوان یکی از منابع و بلکه مهمترین منابع تاریخ معاصر، تاریخ انقلاب اسلامی و تاریخ دفاع مقدس دانست.
کد خبر: ۱۳۰۱۵
تاریخ انتشار: ۱۳ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۶:۱۴ - 04March 2014

راه جدیدی در اشاعه و گسترش و نشر خاطرات دفاع مقدس گشوده شده است

"علیرضا مختارپور" عضو هیئت امنا مجمع ناشران انقلاب اسلامی و نویسنده و صاحب نظر حوزه کتاب در مراسم رونمایی از کتاب "زندان الرشید" با اشاره به اینکه پس از انتشار نوع جدیدی از خاطرات تفصیلی رزمندگان، جانبازان و آزادگان دفاع مقدس که با استقبال بی سابقه مردم، اهل فرهنگ و هنر و صاحب نظران در سطوح مختلف قرار گرفت اظهار کرد: راه جدیدی در اشاعه و گسترش و نشر خاطرات دفاع مقدس گشوده شد است که شاهد دو نوع اظهارنظر البته محدود و کم گستره با نگاهی تا حدودی انتقادی نسبت به این راه و روند جدید هستیم.

مختارپور در ادامه گفت: نخست از طرف برخی عزیزان ادبیات داستانی که صریحا یا تلویحا انتشار این نوع خاطرات را نشانه ای بر گسترش حوزه رمان و ادبیات داستانی دفاع مقدس ندانسته و حتی در مواردی بسیار معدود آن را باعث خدشه به ادبیات داستانی دانستند.

عضو هیئت امنا مجمع ناشران انقلاب اسلامی اذعان کرد: اگر نکته اصلی این عزیزان در لزوم منبع قرار گرفتن این نوع خاطرات برای خلق آثار ادبی است نه کسی در آن تردید دارد و نه انتشار این خاطرات مانعی برای خلق آثار داستانی و حتی فیلمنامه و نمایشنامه در این حوزه است.

وی خاطر نشان کرد: از طرفی مسئولان حوزه هنری نیز بارها اعلام آمادگی کرده اند تا بخشی از خاطرات منتشر نشده را در صورت تمایل نویسندگان ادبیات داستانی در اختیار آنان بگذارند تا حداقل در برخی نمونه ها قبل از انتشار خاطرات شاهد انتشار رمان ها و آثار اقتباسی از این خاطرات باشیم. در این صورت اینک که حوزه هنری آمادگی خود را اعلام کرده جای استقبال نویسندگان و رمان نویسان است و یاعلی گفتن ایشان و ورود در این عرصه.

مختارپور بیان کرد: دومین انتقاد محدود از این خاطرات از سوی عزیزانی صورت گرفت که با پیدا کردن نمونه های اندکی از عدم انطباق زمان، مکان یا واقعه، این نوع خاطرات را قابل خدشه دانستند. به عبارت دیگر توقع این عزیزان از این نوع کتب، متن تحقیق شده کاملا مستند تاریخی است. اما باید توجه داشت که اولا کدام کتاب صرفا تاریخی در جهان یافت می شود که مورد انتقاد و خدشه محققین قرار نگرفته باشد.

عضو هیئت امنا مجمع ناشران انقلاب اسلامی  در ادامه گفت: ثانیا باید به ماهیت این نوع خاطرات دقت کرد. شک نیست که این نوع خاطرات از نوع کتب تاریخی مرسوم نیست. گروهی این نوع خاطرات را از زمره تاریخ شفاهی می دانند که البته این نظر با ملاحظاتی قابل قبول است به این شرط که اطلاق تاریخ شفاهی بر آن به معنای کم ارزش بودن نسبت به دیگر متون نباشد.

وی افزود: اما نکته مهم و اصلی آن است که با محدودیتهای متعدد و تاثیرگذار کتب صرفا تاریخی از جمله عدم دسترسی محقق و مورخ به تمامی اسناد و مدارک، از بین رفتن بسیاری از منابع فیزیکی و سندی وقایع، عدم توجه مورخین به اعتقادات، عواطف و دیگر ارزشهای انسانی در وقایعی همچون دفاع مقدس - که به تحقیق نمی توان بدون توجه به ایمان و اعتقادات و ارزش های و عواطف و روابط انسانی آن را درک کرد- انتظار انعکاس این نوع مطالب در کتب صرفا اسنادی تاریخی غیر منطقی و حداقل غیر واقعی است.

مختارپور در پایان خاطرات دفاع مقدس را یکی از منابع مهم معاصر دانست و گفت: بنابراین این نوع خاطرات را می باید به عنوان یکی از منابع و بلکه مهمترین منابع تاریخ معاصر، تاریخ انقلاب اسلامی و تاریخ دفاع مقدس دانست.

 

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار