به گزارش خبرگزاری دفاع مقدس، فتح الله نادعلی معاون مدیرکل امور ایثارگران وزارت جهاد و کشاورزی در یادداشتی به بررسی اقتصاد مقاومتی به عنوان یکی از تجربه های ناب دوران هشت سال دفاع مقدس پرداخته و می نویسد: همگان معتقدند که نقطه عطف تاریخ انقلاب اسلامی و منشاء تحولات بزرگ و جهشهای علمی جمهوری اسلامی، دوران حماسه هشت ساله است. خوشبختانه در ارتباط با تبیین دستاوردهای عظیم دفاع مقدس در حوزههای مختلف و انتقال آن به مخاطبین آن سال های نورانی، اقدامات تحقیقی و ترویجی مناسبی صورت گرفته است؛ اما باید پذیرفت که این اقدامات در شأن آن سالهای افسانهوش و هم سنگ عظمت آن دوران نیست؛ به بیان دیگر نسل جوان ما کمتر با دستاوردهای جنگ هشتساله و میزان تأثیرگذاری آن در پیشرفتهای خیرهکننده جمهوری اسلامی آشنا هستند.
آیا جامعه ما به صورت مستدل میداند که اگر حماسه هشت ساله نبود؛ ما بخش عظیمی از داشتههای کنونی را نداشتیم؟ آیا میداند؛ که جنگ با داشتن ظاهری خشن، برای ملت ایران یک نعمت بزرگ خدادادی بود؟ آیا با زبان آمار و تفسیر و تبیین لازم، ابعاد این نعمت الهی برای جامعه ماروشنگری شده است؟
در این نوشتار سعی میشود، به صورتی گذرا و از زوایهای دیگر به یکی از دستاوردهای آن سالها پرداخته شود. امید است نتیجه این بررسی، شکری ناچیز در مقابل این نعمت بیکران الهی و قدردانی خالصانهای در برابر اقیانوس بزرگمردی آن رادمردان الهی باشد.
در دوران دفاع مقدس، شاهد اتفاق عظیمی بودیم که هم دنیا را به حیرت واداشت و هم در درون باعث تحولات و خیرات شد و آن اتفاق عظیم فوران ظرفیت ناشناخته ملت ایران بود. جامعه ایرانی در دوران دفاع مقدس و در اوج فشارهایهمهجانبه دشمن و مسدود شدن تمام راهها، با دو ویژگی ارزشمند به ایستادگی پیروزیآفرین ادامه داد.
1. آموختن چگونگی کنار آمدن با کمبودها
2. تلاش همهجانبه و فراگیر برای تأمین نیازهای اساسی
یکی دیگر از درسهای ماندگار و همیشه کارآمد دوران جنگ، منفعل نشدن در برابر اقدامات دشمن به ویژه در حوزه تحریمها بود. مردم و تمام بخشهای کشور، هنگام مواجهه با تحریمهای شدید دشمن، با تفکیک نیازهای ضروری و غیرضروری و حذف نیازهای غیرضروری، نیازهای ضروری را نیز به حداقل کاهش دادند.
دوران دفاع مقدس، کلاس کاربردی کردن بسیاری از واژهها، از جمله اقتصاد مقاومتی بود که پس از جنگ برای اولینبار از سوی مقام معظمرهبری(مدظلهالعالی) وارد ادبیات اقتصادی کشور شد. ایشان چند روز قبل نیز با ابلاغ سیاستهای کلی «اقتصاد مقاومتی» تأکید کردند: "پیروی از الگوی علمی و بومی برآمده از فرهنگ انقلابی و اسلامی، عامل شکست و عقب نشینی دشمن در جنگ تحمیلی اقتصادی علیه ملت ایران خواهد شد، همچنین اقتصاد مقاومتی خواهد توانست در بحرانهای رو به افزایش جهانی، الگویی الهامبخش از نظام اقتصادی اسلام را عینیت بخشد و زمینه و فرصت مناسب را برای نقش آفرینی مردم و فعالان اقتصادی در تحقق حماسه اقتصادی فراهم کند."
در تقابل با جنگ تمام عیار هشت ساله دشمن و پدافند هوشمندانه و زیرکانه در مقابل تحریمهای استکبار جهانی، این نوع مقاومت کارساز بودن خود را نشان داد. آیا در شرایط کنونی کشور، برای اطمینانخاطر از تأثیرگذاری این حرکت اقتصادی در برابر تحریمهای روزافزون ،دوران هشت ساله تجربه کارآمد و اطمینانبخشی نیست؟ آیا این تجربه گرانبها را نمیتوان یکی از دستاوردهای راهبردی و استراتژیک حماسه هشت ساله دانست؟
مسلماً ایستادگی و مقاومت مهمترین راهبرد دفاع از سنگر نظام جمهوری اسلامی است و مهمترین آوردگاه عملی محقق شدن این راهبرد؛ دوران هشت ساله دفاع مقدس بود.
ما در جنگ به وضوح یافتیم که پیروزی از آن ملتی است که مقاومت بیشتری در برابر فشارهای درونی و بیرونی بنماید.
ایران اسلامی در هشت سال حماسه و ایثار، تمرین واقعی دستیابی به اهداف اقتصاد مقاومتی را انجام داد و به رهایی از اقتصاد تک محصولی، تقویت و مصرف تولید داخلی، افزایش کیفیت تولیدات داخلی، دانش بنیان کردن تولید، اصلاح الگوی مصرف، غلبه بر مصرفگرایی، تورم، بیکاری، خنثیسازی تحریمها و خودکفایی در تولیدات محصولات استراتژیک دست یافت ؛و این یافتهها بخشی از دستاوردهای اقتصاد مقاومتی است.
ما در هشت سال دفاع مقدس، جنگ را با پشتیبانیِ اقتصادی به پیش بردیم که در مقابلِ کارشکنیها و شیطنتهای دشمنان به خوبی مقاومت کرد.اقتصاد مقاومتیِ هشت ساله باعث مقاومت نظامی گردید و این مقاومت هدیهای بزرگ را از خداوند بزرگ دریافت کرد و آن پیروزی شیرین در آن نبرد نابرابر بود که « اِنّ مَعَ العُسْرِ یسْراً» و «إِنَّ اللّه مَعَ الصَّابِرِینَ»
آنچه باید بدان اشاره داشت این است که اقتصاد مقاومتی یک اقتصاد دفاعی نیست که مردم و نظام را در لاک دفاع تحلیل برنده وارد نماید و هر روز به روزهای سختتر نزدیک شوند؛ بلکه دقیقاً یک استراتژی اقتصادی تهاجمی است که با قرارگرفتن در سنگر آن، هر روز یک گام مؤثر به افق روشن اقتصادی نزدیکتر میشویم.