خبرگزاری دفاع مقدس: علی اکبر فیض آلنی مشهور به روحانی شیعه و سیاستمدار ایرانی، علی مشکینی در سال ۱۳۰۰ هجری شمسی در روستای آلنیاز توابع شهر خیاو اردبیل که بعدها به نام مشکین شهر تغییر یافت و در خانوادهای روحانی به دنیا آمد و مقدمات علوم دینی را نزد پدر فرا گرفت.
پس از مرگ پدر و به سفارش وی برای تحصیل علوم دینی به شهرستان اردبیل سفر کرد و مقداری از صرف و نحو را در آنجا فرا گرفت. سپس برای ادامه تحصیلات علوم دینی به شهر قم رفت.
مشکینی در قم شاگرد محمد حجت کوهکمری، بروجردی و سید محمد محقق داماد بود. در سال ۱۳۳۷ دویست طلبه و استاد حوزه در نامهای به بروجردی خواستار سازماندهی آموزشی در حوزه علمیه قم و اضافه شدن دروس دیگری همچون اخلاق به برنامههای تحصیلی طلاب شدند. این نامه با دستخط مشکینی نوشته شده بود.
در دهه ۱۳۴۰ مشکینی از مؤسسین مدرسه حقانی شد و دروس اخلاق و مکاسب را در آنجا تدریس میکرد. وی در آن دوران رسائل و مکاسب مرتضی انصاری را خلاصه کرد و با سبک و سیاق متفاوت با سایر مدارس حوزه علمیه در اختیار طلاب آن مدرسه قرار داد.
پس از مرگ آیت الله بروجردی، مشکینی به فعالیتهای سیاسی و شبهسیاسی روی آورد که بهویژه پس از قیام پانزده خرداد و سخنرانی خمینی به اوج خود رسید. مشکینی با وجود اینکه در کلاس آیت الله خمینی حاضر نمیشد از علاقمندان او بود و یکی از دوازده نفری بود که اعلامیه مرجعیت امام خمینی را در سال ۴۹ پس از مرگ محسن حکیم منتشر کردند.
وی رئیس مجلس خبرگان رهبری (از هنگام تأسیس در ۱۳۶۱ تا پایان عمر)، رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم و پس از انقلاب ۱۳۵۷ ایران، امام جمعه دائم قم بوده است.
بیماری و درگذشت
مشکینی که به بیماری خونی مزمنی دچار بود، در بیمارستان بقیهالله بستری شد و سرانجام عصر روز دوشنبه ۸ مرداد ۱۳۸۶ درگذشت. شخصیت گهربار آیه الله مشکینی، چراغ هدایتی برای اهل تبلیغ و نشر معارف الهی می باشد.
چهرای ساده زیست وهمراه همیشگی امام(ره)
آیت الله حسینی بوشهری، عضو مجلس خبرگان رهبری؛ درباره شخصیت آیت الله مشکینی(ره) گفت: ایشان چهره ای ساده زیست، زاهد، مجاهد و همراه همیشگی امام راحل، مقام معظم رهبری و انقلاب بود.
آیت الله مشکینی از نظر علمی شخصیتی بسیار برجسته و در محضر بزرگانی همچون حضرات آیات مرحوم امام راحل، بروجردی، محقق داماد، حجت و دیگر بزرگان تلمذ کرد و نیز شاگردان مبرز زیادی را برای جامعه علمی کشور و حوزه های علمیه تربیت کردند.
مرحوم مشکینی رییس فقید مجلس خبرگان رهبری و جامعه مدرسین حوزه علمیه، دلداده اهل بیت(ع) بود؛ خدمات بسیار بزرگی به گسترش فرهنگ اهل بیت عصمت و طهارت(ع) کرده است.
آیت الله مشکینی(ره) جزو شخصیت هایی بود که مرجعیت امام راحل را امضا کرد و در برابر دشمنان باک و هراسی به دل راه نمی داد و تنها به انجام وظیفه الهی و اسلامی خود فکر می کرد.
رییس فقید مجلس خبرگان رهبری، با وجود اینکه جایگاه برجسته ای در جهات علمی داشت، همواره ساده زیست بود و در برابر دیگران تواضع می کرد و سراغ مرجعیت نرفت و این مساله زهد و تقوای فوق العاده وی را نشان می دهد. در هر مکانی که حضور می یافت، همواره مورد احترام و تجلیل دیگران بود و همه از این عالم فرهیخته به نیکی یاد می کردند.
مصداقی برای اهل فضل
بعد از ارتحال این عالم ربانی، اعضای مجلس خبرگان رهبری در جلسه ای در محضر رهبر انقلاب بودند که در این جلسه مقام معظم رهبری آیت الله مشکینی را مصداق کلام امام علی(ع) که متقین «اهل فضل»، میباشند و منطق ایشان صواب، زمان شناس و موقعیت شناس هستند، دانستند.
این بزرگان مسیر و راه را برای ما باز کرده اند و ما باید از زندگی آنها الگو بگیریم و اندیشه های این بزرگواران را سرلوحه کار خود قرار دهیم.
امروزه طلاب بیش از هر زمان دیگری به اخلاق نیاز دارند و باید از شخصیت های بارزی همچون آیت الله مشکینی الگو بگیرند و حوزه های علمیه نیز باید با برنامه ریزی مناسب، چنین شخصیت های برجسته ای را در دل خود پرورش دهد.
شخصیتی جامع، ستودنی و کم نظیر
آیت الله یزدی: حضرت آیت اللّه مشکینی(ره)، شخصیتی جامع، ستودنی و کم نظیر بود و ما نیم قرن بود که از انفاس قدسی ایشان بهره مند بودیم.
آیت الله محمد یزدی با اشاره به ابعاد شخصیتی آیت الله مشکینی(ره) گفت: این مجاهد وارسته در شروع و پایان جلسات خبرگان رهبری و جامعه مدرسین ما را به یاد خدا می انداخت و از جمله شخصیت هایی بود که در انقلاب بدون هیاهو انجام وظیفه می کرد.
آیت الله مشکینی(ره) دارای ویژگی های خاص مدیریتی و فقهی بودند و آگاه به زمان و مسائل بودند.
ایشان استاد بزرگ و برجسته حوزه علمیه قم بود و کلام و بیان این عالم فقیه نقش و تاثیر بسزایی بر طلاب جوان حوزه های علمیه داشت.
فقاهت، زهد، تواضع و وارستگی این عالم فرزانه مثال زدنی و شخصیت و زندگی ایشان سرمشق و الگوی طلاب بود.
لباس های طلبه ها را در شب می شست
به نقل از استاد فهیمی حضرت آیت الله مشکینی لباس های طلبه ها را درشب می شست و یک عارف وارسته بود.
51 رکعت نماز واجب و نافله را هیچ گاه ترک نکرد
حجت الاسلام و المسلمین رحمانی، نماینده دفتر آیت الله مشکینی با اشاره به حدیثی که در آن آمده است: خدای متعال برای سه چیز احترام قایل است، اول قرآن، دوم انبیا و اوصیا و سوم کعبه خانه خدا که هر کس آن ها را محترم شمارد خدا او را محترم می شمارد، گفت: آیت الله مشکینی کلاس درس خود را با کلام اهل بیت شروع می کرد و حدیث ذکر شده را همواره برای شاگردانش تکرار می کرد.
وی درباره ویژگی های اخلاقی استاد مشکینی اظهار داشت: بیانات وی بهترین غذای روح بود و در جلسات و دیدارهای خود با ارگان ها و سازمان ها تکلیف آن ها را بیان می کرد.
حجت الاسلام و المسلمین رحمانی افزود: آیت الله مشکینی می فرمود از جسم بگیرید و به روح هدیه دهید چون روح از خداست و می ماند، ولی جسم فانی است و زرنگ کسی است که به حساب نفس خود برسد و برای آخرتش کار کند.
وی به خصوصیات اخلاقی استاد مشکینی اشاره و بیان کرد: آیت الله مشکینی به نماز نافله شبانه روز بسیار توجه می کرد و 51 رکعت نماز واجب و نافله را هیچ گاه ترک نکرد.
وی به برخی از احادیثی که آیت الله مشکینی بسیار تکرار می کرد، اشاره کرد و اظهار داشت: استاد مشکینی می فرمود در خلوت یاد خدا کنید تا خدا در جامعه یادتان کند.
اردات به سیدالشهدا (ع)
حجت الاسلام ادیب یزدی، خطیب شهر تهران نیز به ارتباط نزدیک آیت الله مشکینی با امام زمان اشاره کرد و گفت: ایشان ارادت خاصی به سیدالشهدا داشت و غرق در ولایت اهل بیت بود.
وی افزود: آیت الله مشکینی افراد بسیاری را هدایت کرد و در مسیر خدمت به اهل بیت و گسترش اخلاقیات حرکت کرد.
شاگرد کلاس انسانیت
حجت الاسلام علی زادسر، به بیان خاطراتی از وی پرداخت و گفت: آیت الله مشکینی خود را شاگرد کلاس انسانیت می دانست و می فرمود: از خدا عمر طلب کنید تا بتوانید رکوع و سجود بیشتری کنید تا به عاقبت به خیری برسید.
وی با اشاره به این که آیت الله مشکینی همیشه در کارهایش به امام زمان(عج) تمسک می جست، گفت: وی در هنگام صحبت از امام زمان(عج) از مکان و زمان منقطع می شد.