به گزارش خبرگزاری دفاع مقدس، با اینکه مسئله فلسطین در رأس آرمان های بین المللی جمهوری اسلامی است و تمام مدیران فرهنگی از اهمیت موضوع فلسطین دم می زنند، اما تعداد فیلم های ساخته شده درباره این موضوع از تعداد انگشتان دست فراتر نمی رود.
همه تلاش تلویزیون برای مردم فلسطین و آرمانهای جمهوری اسلامی در حوزه تولید فیلم و سریال به چند فیلم و سریال خلاصه می شود که آنها را نیز بارها و بارها و از شبکه های مختلف پخش کرده است.
سازمان سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز به جای پرداختن به اولویت های اساسی نظام جمهوری اسلامی مدت ها است که درگیر پروژه فاخر لاله است و همین طور مسائل حاشیه ای خانه سینما!
با اندکی بررسی می توان گفت کارنامه سینمایی/ تلویزیونی کشورمان در زمینه بازنمایی مقاومت مردم فلسطین به شرح زیر است:
بازمانده
فیلم "بازمانده" به کارگردانی "مرحوم سیف الله داد" بی تردید بهترین و تأثیرگذارترین فیلم با موضوع فلسطین است. داستان فیلم درباره زن و شوهر جوانی است که به همراه فرزند نوزادشان فرهان در بیت المقدس زندگی می کنند که صهیونیست ها به آنجا حمله می کنند و کانون این خانواده از هم می پاشد.
زندگی شیرین این خانواده به اشغال یک خانواده یهودی مهاجر در می آید و حتی فرزند آن خانواده بومی فلسطین هم مانند یک میراث به آن دو واگذار می شود. در واقع، فیلم«بازمانده» ماجرای اشغال فلسطین توسط صهیونیست ها را در قالب مالکیت نامشروع یک زن و شوهر عقیم بر فرزند دیگران روایت کرده است.
قناری
فیلم "قناری"به کارگردانی "جواد اردکانی" روایتی است درباره جانفشانی کودکان و نوجوانان فلسطینی در راه مبارزه برای آزادی کشورشان. داستان فیلم «قناری» درباره یک پسر خردسال فلسطینی است که دچار لکنت زبان است. یک کشیش مسیحی به نام «پدر سیمون» برای کمک به رفع این مشکل، قناری کوچکی را به او هدیه می دهد و از او می خواهد برای قناری خود محیطی آرام و کم سر و صدا ایجاد کند تا قناری بتواند برایش آواز بخواند. تلاش این کودک برای یافتن محیط امن و آرام او را با مسائل مختلفی روبه رو می کند. قناری، در واقع نمادی است از صلح و آشتی و این فیلم استعاره ای است از صلح طلب بودن کودکان فلسطینی.
هیام
فیلم "هیام" به کارگردانی "محمد درمنش"یک ملودرام خانوادگی است که موضوع مقاومت فلسطین و تجاوز صهیونیست ها به حقوق مردم این سرزمین را از دریچه روابط انسانی به تماشا درآورده است.
فیلم "هیام" تلاش می کند تا با ترسیم این واقعیت که اشغال فلسطین برهم زننده زندگی های عاشقانه و به هجران کشاندن وصال هاست، مخاطب خود را نسبت به رژیم صهیونیستی و تصرف خاک فلسطین متنفر کند. البته در پایان فیلم، آزادی قدس نوید داده می شود؛ خروج هیام و شوهرش از بند و بلای صهیونیست ها، آینده ای روشن و قریب الوقوع را برای مردم فلسطین نشان می دهد.
بیگانگان
فیلم «بیگانگان» به کارگردانی «عباس رافعی» نیز مصائب مردم فلسطین و جنایات رژیم اشغالگر قدس را در قالب روایتی با پس زمینه ای عاطفی و عاشقانه ترسیم کرده است. جوانی به نام «حسام» عاشق دختری به نام «لیلا » می شود. آن دو قصد ازدواج با یکدیگر را دارند، اما حمله صهیونیست ها به آن کشور و به وجود آمدن جنگ و سپس آواره شدن ساکنان شهر، باعث می شود که این دختر و پسر یکدیگر را گم کنند، اما پس از گذشت بیش از نیم قرن از این حوادث و در شرایطی که حسام و لیلا هر دو در سالخوردگی به سر می برند، اتفاقاتی رخ می دهد که زمینه پیوند آنها را فراهم می کند.
از نکات قابل توجه این فیلم، اشاره پررنگ آن به نقش انگلستان در شکل گیری رژیم صهیونیستی است. مخاطب در این فیلم با یک گروه از صهیونیست های تندرو به نام «هاگانا» آشنا می شود که به همراه انگلیسی ها نقش مهمی در اشغال منطقه حیفا در دوران تصرف کشور فلسطین داشتند.
شکارچی شنبه
این اثر به کارگردانی "پرویز شیخ طادی" درباره یک کودک اسرائیلی به نام «بنیامین» است که سرپرستی اش به پدربزرگش واگذار می شود. پدربزرگی که یک خاخام صهیونیست است و با توجیهات مذهبی سعی می کند نسل کشی و قتل عام دیگر نژادها، ازجمله فلسطینی ها را توجیه کند. کشتار فلسطینی ها برای او یک سرگرمی روزانه است و در همین حین این مرام را به نوه خود نیز تدریس می کند. فیلم به افشای بسیاری از مناسبات فاسد و ضدانسانی رایج در مجامع صهیونیستی می پردازد.
در «شکارچی شنبه» می بینیم که چگونه یک کودک ساده و بی آزار تحت آموزش های پدر بزرگش تبدیل به یک جانی خون آشام و متوحش می شود. فیلم «شکارچی شنبه» همچنین دارای پایانی تأمل برانگیز است. در پایان این فیلم شاهد به قتل رسیدن پدربزرگ به دست خود بنیامین هستیم؛ صحنه ای که می توان آن را نوعی پیش بینی سرنگونی رژیم صهیونیستیقلمداد کرد.
چشمان آبی زهرا
این اثر به کارگردانی "سعید سلطانی" درباره جست وجوی یک گروه پزشکی صهیونیست در اردوگاه های فلسطینی برای یافتن یک کودک است تا چشمان او را به جای چشمان فرزند یکی از مقامات بلندپایه صهیونیستی پیوند بزنند.
این فیلم روایتی نمادین از به وجود آمدن کشور جعلی اسرائیل است. به این معنی که تئودور، به عنوان یک کودک ناقص الخلقه، استعاره ای از رژیم صهیونیستی است که با دزدیدن اجزای سایرین در پی زنده نگاه داشتن خود است.این فیلم همچنین بر این واقعیت که رژیم صهیونیستی بزرگترین قاچاق کننده اعضای بدن کودکان است، صحه می گذارد.
هفت سنگ
فیلم سینمایی "هفت سنگ" به کارگردانی عبدالرضا نواب صفوی هم بخش هایی از مبارزات مردم فلسطین علیه رژیم صهیونیستی را روایت می کند، نواب صفوی در تجربه دیگرش "قاعده بازی" که همزمان با «هفت سنگ» و در سال ۱۳۷۶ ساخته شد کوشیده بود در قالب یک درام حادثه ای و پرتعلیق علاوه بر نمایش مناسبات رژیم اشغالگر نمایش دهنده روحیه انقلابی مردم فلسطین باشد.
زخم زیتون
در فیلم سینمایی "زخم زیتون" به کارگردانی محمدرضا آهنج که سال ۱۳۸۳ ساخته شد، داستان تلاش یک مرد برای پیوستن به نیروهای انقلابی و مخالفت همسرش با مبارزه او به تصویر کشیده شده است.
تولدی دیگر
در فیلم سینمایی "تولدی دیگر" ۱۳۸۶ ساخته عباس رافعی که فیلمبرداری آن در لبنان انجام شده و بازیگران عرب در آن مقابل دوربین رفتند، فیلمساز در قالب یک درام عاشقانه از ظلمی که به مردم سرزمین فلسطین می شود و جدایی آنها از موطن اصلی شان پرداخته شده است.
وفا
"وفا" داستان جوانی به نام ژوبین پناهی است که به جرم جاسوسی برای کشور اسرائیل در لبنان زندانی است. او به دلیل مشکلات روحی و روانی که پس از کشته شدن پدر و مادرش در انفجار بمبی در قبرس، پیدا کرده به بیمارستان منتقل میشود. در این زمان مامور ویژهای از طرف موساد و سازمان امنیت ملی اسرائیل برای ربودن او از آسایشگاه روانی وارد ایران میشود.
فرهاد اصلانی، الیزابت امینی، رضا ایرانمنش و بازیگران لبنانی عدی رعد، حسن عدنان، گیریتا غون و آنجو حمید در فیلم تلویزیونی «وفا » به کارگردانی محمد حسین لطیفی و تهیهکنندگی منصور سهرابپور بازی کردهاند.
برگی برای زیتون
فیلم تلویزیونی "برگی برای زیتون" به کارگردانی وحید درخشش فر و تهیهکنندگی سعید عدالتخواهدرباره مدرسه است در قم که یک کلاس واحد برای دخترها و پسرها وجود دارد، مسابقهای برپا میشود با عنوان نامهای برای کودکان فلسطینی. از این رو معلم کمی در مورد اختلافات قدیمی بین اسرائیلیها و فلسطینیها توضیح میدهد و از بچهها میخواهد آنچه را دوست دارند، طی نامه خود به کودکان بنویسند.
پریسا کلدوست و محبوبه ارمیاتی در فیلم تلویزیونی «برگی برای زیتون» به ایفای نقش پرداختند.
سرزمین مادری
فیلم تلویزیونی "سرزمین مادری" به کارگردانی و تهیهکنندگی کامبیز کاشفی درباره یک دانشجوی ایرانی المپیادی است که مقام اول را در المپیک کسب کرده می کند. اتفاقاتی میافتد که مشخص میشود اصلیت این دانشجوی ایرانی فلسطینی است.
سی و سه روز
فیلم "سی و سه روز" بر اساس قصه مقاومت وایستادگی یک روستا"عیت الشعب" و اهالی آن در برابر پیشروی نیروهای اسرائیلی با تجهیزات پیشرفته است ، روستایی که به نوعی مدخل و پل ورود به مناطق مرکزی لبنان قلمداد می شود.
فیلمنامه این فیلم در چند مرحله مورد بازنویسی قرار گرفته است و در نهایت به دست یک فیلمنامه نویس لبنانی«هادی قبیسی» اصطلاحاً «آدابته» و مطابق با ویژگیهای کلامی ، رفتاری و عینی فضای لبنان ترسیم شده است.
بازیگران مصری، سوری و لبنانی نام آشنای فیلم توسط آقای "منیر" که سابقه بازی در فیلم مصطفی عقاد - محمد رسول الله (ع)- را داشته است، انتخاب شده اند. "پیرداغر" بازیگر نقش مفتش در سریال مدار صفر درجه که در این فیلم نقش یک افسر عالی رتبه اسرائیلی را ایفا می کند و "دارین حمزه" دختر مسیحی مسلمان شده فیلم "کتاب قانون" و"حنان ترک" بازیگر زن مصری که در سال های اخیر محجبه شده است از بازیگران اصلی این فیلم هستند.