امیر سرتیپ خلبان علی محمد نادری:

نبوغ فکری شهید عباس بابایی در تشکیل پایگاه رعد بی نظیر بود/ شهید بابایی الگوی مناسبی برای جوانان است

سرلشکرشهید عباس بابایی یک طراح بسیار خوب، فرمانده قاطع و مقتدر، دوستی بسیار مهربان، راستگو و درستکار، فرماندهی آینده نگر بودند.
کد خبر: ۱۸۱۴
تاریخ انتشار: ۱۵ مرداد ۱۳۹۲ - ۱۳:۱۲ - 06August 2013

نبوغ فکری شهید عباس بابایی در تشکیل پایگاه رعد بی نظیر بود/ شهید بابایی الگوی مناسبی برای جوانان است

به گزارش خبرگزاری دفاع مقدس، شهید عباس بابایی، بزرگ مردی که در مکتب شهادت پرورش یافت مجاهدی که زهد و تقوایش بسان دریایی خروشان بود و هر لحظه از زندگانیش موج ها در برداشت. مرد وارسته ای که سراسر وجودش عشق و از خودگذشتگی و کرامت بود، رزمنده ای که دلاور میدان جنگ بود و مبارزی سترگ با نفس اماره ی خویش. از آن زمان که خود را شناخت کوشید تا جز در جهت خشنودی حق تعالی گام برندارد. به راستی او گمنام، اما آشنای همه بود.

امیر سرتیپ خلبان علی محمد نادری یکی از همرزمان و خلبانان همراه شهید عباس بابایی در طول 8 سال دفاع مقدس می باشد که در گفتگو با خبرگزاری دفاع مقدس درباره شهید بابایی چنین گفت:

طریقه آشنایی با سرلشگر شهید عباس بابایی

بنده از طریق دوستی با شهید اردستانی با آقای بابایی آشنا شدم، آن زمان بنده فرمانده گردان شکاری پایگاه تبریز بودم که شهید بابایی سمت معاونت عملیات کل نیروی هوایی ارتش را بر عهده گرفته بود؛ شهید بابایی دستور انتقال بنده را به پایگاه 5 دادند و من را به معاونت عملیات پایگاه منصوب کردند، از آن زمان بود که رفاقت و دوستی ما روز به روز بیشتر شد.

لو رفتن عملیات های نیروی هوای ارتش

جمهوری اسلامی در ابتدایی جنگ به دلیل نوپا بودن انقلاب، عدم ساماندهی کافی در ارتش، پراکنده شدن بعضی از فرماندهان و خلبانان، خروج اساتید و تکنسین های هواپیماهای نظامی،  نیروی هوایی ارتش در مرحله حساسی قرار گرفته بود. همه این عوامل باعث یک ناهماهنگی در نیروی هوایی شده بود و بیشتر عملیات هایی که ما برعلیه دشمن صورت دادیم به طور قابل تاملی با شکست روبرومی شد؛ به گونه ای که بیشتر این عملیات ها با تلفات سنگین مواجه بود. با برسی های انجام شده متوجه لو رفتن بیشتر عملیات هایمان درون سازمان شدیم.

نوآوری و ترفند شهید بابایی در تشکیل قرارگاه رعد

فکر تشکیل قرارگاه رعد با فرماندهی و مسئولیت شهید بابایی جان تازه ای به نیروی هوایی داد. هدایت همه ماموریت های که برای پشتیبانی از نیروهای سطحی لازم بود توسط این قرارگاه به فرماندهی وی صورت می گرفت.

این ایده باعث شده بود کمتر پیش بیاید اطلاعات یک عملیاتی لو برود، افزایش تعداد عملیات ها و پایین آمدن صدمه بر هواپیماها و خلبانان همه را به حیرت واداشته بود، عملیات ها در وضعیت بسیار خوبی پیش می رفت، قرارگاه رعد  تعداد زیادی پرواز بدون سانحه را در نیروی هوایی به ارمغان آورد و این در تاریخ ما ثبت خواهد شد.

در واقع قرارگاه رعد تلفیقی از نوآوری و ترفند بود که شهید بابایی خودشان طراحی کردند، این روش هم تغییری در تاکتیک های پروازی بود و هم در اجرای نحوه عملیات، شهید بابایی به گونه ای عملیات ها را طراحی کرده بودند که کمترین آسیب به هواپیماهای ما وارد می شد.

وضعیت حساس نیروی هوایی در مقاطع جنگ

قبل از انقلاب اسلامی همه تجهیزات و تاسیسات نیروی هوایی توسط تکنسین های امریکایی پشتییبانی می شد، با آغاز انقلاب و خروج امریکایی ها تحریم های شکننده بر علیه کشورمان صورت گرفت. به دلیل اینکه تمام آموزش های تاکتیکی و روش های جنگی خلبانان ایرانی توسط اساتید امریکایی صورت می گرفت؛ لذا خلبانان ما فقط از روش های که آموزش دیده بودند در عملیات ها استفاده می کردند.

پس از فتح خرمشهر امریکا و هم پیمانانش در منطقه زمانی که وجود کشورمان را خطری بزرگ و تهدید جهانی بر علیه منافعشان دیدند، متوجه شدیم که آنها شروع به در اختیار گذاشتن روش های جنگی ما به کشور عراق کردند، با این حرکت عراق از همه توان عملیاتی و روش ها و تکتیک های ما با خبر شده بود و این در صورتی بود که ما قبل از فتح خرمشهر عملیات هایمان با درصد خوبی از موفقیت انجام می گرفت؛ ولی پس از آن بیشتر هواپیماهای ما با آسیب جدی مواجه می شد؛ به عنوان مثال در یک پرواز که 2 فروند هواپیما از پایگاه دوم شکاری برای ماموریت ویژه ای پرواز کردند؛ که هر دوی آن هواپیماها 100 درصد زده شدند و بر نگشتند.

تغییر وضعیت بد نیروی هوایی

شهید بابایی برای تغییر وضعیت بد نیروی هوایی که با وجود آن صدمات فراوانی به لحاظ امکانات هوایی و خلبانان بر نیرو وارد می شد، باید فکری می کردند.

با کسب اطلاع از اینکه روش های ما توسط امریکایی ها به کشور متجاوز انتقال داده می شد، دیگر ایمنی در پرواز وجود نداشت، به طوری که اگر از بالا و پایین حرکت می کردیم تفاوتی نداشت، دشمن تمام روش های پروازی ما را کاملا شناخته بود و واقف بودند وضع به گونه ای شده بود که به راحتی همه هواپیماهای ما را شکار می کردند.

در آن زمان یکی از هواپیماهایی بسیار خوب ما f-14 بود که عراقی ها ترس و وحشت زیادی از آنها داشتند، اما زمانی که آنها روش های ما را می دانستند به راحتی هواپیماهای سطح پایین عراق نیز توانایی زدن این هواپیما را پیدا کرده بودند.

تغییر روش های پروازی و نوع تسلیحات هواپیماها

وجود مشکلات پرواز باعث اندیشیدن تدابیر جدید توسط شهید بابایی شد، پس از ابلاغ دستور تغییر روش های پرواز و آموزش های جدید تغییرات مهمی در حمل انواع مهمات در این هواپیماها نیز صورت گرفت به گونه ای که یک ترکیب جدید از چند نمونه هواپیما پیاده شد. در آن زمان ما از چند کشور چین، روسیه، امریکا هواپیما داشتیم که با تلفیقی توانستیم یک ابتکار به عمل بیاوریم و آن اینکه  تسلیحات را در هواپیماها تغییر دادیم که  یک پیشرفت و سردر گمی دشمن در پیش بینی حمل سلاح توسط هواپیماها شده بود.

 دستاورد های تغییر تاکتیک و تسلیحات

استفاده از روش های جدید و تلفیق تسلیحات مختلف بر روی هواپیماها باعث موفقیت های فراوانی شد؛ به گونه ای که در عملیات کربلای 5 بیش از 200 پرواز موفق انجام دادیم که با هدف پشتیبانی از نیروی های سطحی صورت گرفت. دستاورد آن عملیات تلفات سنگین بر لشکر رزهی عراق بود که دشمن نتوانست حتی یک گوله بر جنگنده های ما بزند در صورتی که قبل از به وجود آمدن قرارگاه اگر دو هواپیما بلند می شد 100درصد زده می شد.

سردر گمی عراق و تحلیل گران جنگ

با وجود قرارگاه رعد ما می توانستیم در سطح بالایی پشتیبانی هوایی را انجام بدهیم و صدمات خاصی به نیروها وارد نشود، به طوری که تحلیل گران جنگ فکر می کردند جمهوری اسلامی هواپیماهای خاص و مهمات جدیدی خریداری کرده است، به گونه ای که آنها از آن مطلع نیستند، این در صورتی بود که ما یک اقدام داخلی و تفکر بسیجی در بین رزمندگان کشف کرده بودیم و تازه در قرارگاه به وجود آمده بود.

فرماندهی سیار شهید بابایی

شهید بابایی یک ماشین داشت که در آن یک تشک هوایی پهن کرده بودند و همه نوع کاری در آنجا انجام می دادند، در واقع آنجا مرکز فرماندهی ایشان شده بود، مرکز اطلاع رسانی بود که از یک پایگاه به پایگاه دیگر جابه جا می شد.

آموزش های شهید بابایی

خلبانان را با هواپیماهای مختلف پرواز می داد، آنها را با مسیرهای مختلف آشنا می کرد، در ماموریت های خاص زمینی هماهنگی های لازم نیروها را خودشان انجام می دادند، تعدادی از خلبانان را پای سایت های پدافندی می چیدند و آموزش می دادند، نیروهای پدافندی را با خلبانان هماهنگ می کردند تا هواپیما مورد شلیک پدافند خودی قرار نگیرد.

ابعاد گوناگون فرماندهی  شهید بابایی

سرلشکر بابایی یک حال خاص و اخلاق بسیار نیکی داشتند، اخلاقشان راه و ادامه همان اخلاق پیامبر و امامان معصوم بود، وی در میان نیروها یک فرد خاص بودند، هم یک طراح بسیار خوب، فرمانده قاطع و مقتدر، دوستی بسیار مهربان، راستگو و درستکار، فرماندهی آینده نگر بودند.

بابایی با زیر دستانشان و رده های پایین دست شان به گونه ای بودند که همه جذب اخلاقشان می شدند، شهید بابایی کسی بود که همه ابعاد زندگیشان نیازمند بررسی و و الگو شدن دارد.

دعای کمیل با صدای شهید بابایی

یک روز غروب در پایگاه امیدیه به همراه چند تن از خلبانان مشغول استراحت بودیم، روز جمعه بود هوا به سردی می وزید، شهید بابایی حال خاصی داشت، گفتند بیاید برویم یک جای با صفا، همراهشان شدیم چهار نفر بودیم، نزدیک ماهشهر شدیم، در تاریکی شب به امام زاده حمزه رسیدیم، نزدیکی های امام زاده وضو گرفتیم و وارد شدیم، چند فانوس روشن کردیم و با صدای نیمه گرفته دعای کمیل را قرائت و التماس می کردند. شب اشکباری بود همه بچه ها متاثر شده بودند، احساس می کردم زمانی دعا می خواند کسی با ایشان هماهنگ می شود بابایی به اوج خاصی می رسیدند.

آخرین پرواز با شهید بابایی:

در قزوین به همراه پدرشان گروه تعزیه خوانی داشتند، آخرین پروازی که با شهید بابایی داشتم را از یاد نمی برم، هواپیما در آسمان در پرواز بود، زمزمه های شهید بابایی گوشم را نوازش می داد، داشت ابیاتی  را از تعزیه مسلم زمزمه می کرد "حسین مسلم صدایت می زند و..." را تکرار می کرد.

نظر شما
پربیننده ها