به گزارش خبرگزاری دفاع مقدس به نقل از مشرق، در اختتامیه نشست اخیر موسوم به دوستان سوریه ویلیام هیگ وزیر خارجه انگلیس در اظهاراتی راهکار سیاسی برای پایان دادن به جنگ در سوریه را بعید دانست و به صراحت گفت که با وجود دستاوردهایی که دولت بشار اسد داشته، اما این گروه معتقد است که هیچ یک از طرفین نمیتواند پیروزی کامل نظامی را به دست آورد. وی گفت که هدف گروه موسوم به دوستان سوریه افزایش تلاش برای ابقای مخالفان معتدل در عرصه سوریه است.
بنابراین از دید این گروه ضد سوری، ابقای معارضان هدف است و به این ترتیب باید ابقای گزینه جنگ نیز هدف آنها باشد، چرا که در این جنگ نباید هیچ یک از طرفین پیروز نهایی باشند.
عرصه سوریه در واقع شاهد سه جنگ با عناوین مختلف در آن واحد است:
اول: جنگ آمریکا و متحدان ناتو و برخی رژیمهای عربی علیه سوریه و ایران و تروریسم.
دوم: جنگ سوریه بر ضد اسرائیل و همپیمانان ناتو و تروریسم.
سوم: جنگ غیرمستقیم روسیه و ایران با ناتو و اسرائیل و تروریسم.
مشخص است که واژه تروریسم تنها نقطه مشترک بین طرفها در هر سه عنوان این جنگ است. با این وجود هر کدام از طرفهای درگیر آن را یک طرف اضافی به شمار آورده و آن را تهدید به شمار می آورند.
علاوه بر این نکته عجیب، نکات دیگری نیز وجود دارد، آمریکا فعالیت خود را علیه سوریه و بشار اسد رئیس جمهور آن تشدید کرده است، اما علیه ارتش سوریه این فعالیتها را دارد، چرا که ارتش سوریه را نیرویی قوی بر ضد تروریسم میداند که نباید گروه های تروریستی بر آن غلبه پیدا کنند.
واشنگتن معتقد است در صورت تحقق رویای این کشور در براندازی بشار اسد، ارتش می تواند باعث قوام قدرت در سوریه باشد. حتی در صورت ابقای بشار اسد و پیروزی وی در انتخابات ریاست جمهوری که احتمال بیشتر نیز بر این گزینه است، آمریکا به دنبال از بین بردن ارتش نیست و یا شاید هم در این کار ناکام مانده است، چرا که پیشتر این اقدام را بر سر عراق آورد و ارتش آن را از بین برد و این کشور را در معرض هرج و مرج قرار داده و به کانون پرورش سازمان های تروریستی تبدیل کرد. اینها مثالهایی است که آمریکا از تجربه شکست خورده و پرهزینه خود در عراق به دست آورده است.
در مقابل گروه های به ظاهر اسلامگرای تروریستی در سوریه در حالی فعالیت های خود را علیه دولت و ارتش سوریه تشدید می کنند که هیچ اقدامی علیه اسرائیل انجام نمیدهند، چرا که در حال حاضر از لحاظ لوجستیک به این رژیم نیاز دارند، این نیاز در جبهه جنوبی حوران در مرزهای جولان اشغالی ملموس تر است و اسرائیل با حمایت های توپخانه ای علیه مواضع ارتش سوریه به کمک تروریستها آمده و صدها مجروح آنها را پذیرفته و در بیمارستان های خود در صفد، نهاریا و طبریا به مداوای آنها پرداخته است.
در سایه اوضاع پیچیده منطقهای و بین المللی برخی بازیگران کوچک و بزرگ به بعضی بازیهای جالب دست می زنند، آمریکا همچنان به نیروهای مخالف به ظاهر معتدل اینگونه وانمود می کند که اجازه بقا را به بشار اسد نمیدهد، واشنگتن این نیروها را با سلاح های "غیر کشنده" تجهیز میکند، البته در عین حال موشک های ضد هوایی به آنها نمی دهد، چرا که نمیخواهد در روند مبارزه ارتش سوریه با تروریست های این کشور مانعی ایجاد کند.
اسرائیل نیز با اظهارات مسئولان ارشد نظامی و اطلاعاتی خود اینگونه وانمود می کند که به دنبال دخالت فعال در جنگ سوریه است تا مانع از دستیابی ارتش به پیروزی سرنوشت ساز بر دشمنان میدانی خود شود، چرا که این پیروزی را به نفع محور مقاومت و بازدارنده در منطقه می داند.
فرانسه به دنبال اجرای محاصره سیاسی و امنیتی سوریه با ارائه دو پیشنهاد به شورای امنیت است. پیشنهاد اول خواستار تحویل دادن بشار اسد به دادگاه بین المللی جنایی است و پیشنهاد دوم نیز خواستار تامین گذرگاه هایی برای کمک های انسانی در داخل سوریه بر اساس بند هفتم منشور سازمان ملل است که این باعث می شود ناتو در صورت مخالفت دمشق با ایجاد این گذرگاه ها از قدرت و خشونت علیه دولت مرکزی سوریه استفاده کند.
روزنامه البناء لبنان نوشت: روسیه و ایران نیز سوریه را در جنگ علیه تروریسم یاری می کنند، آنها برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در آغاز ماه آینده میلادی را نیز تایید میکنند. میخائیل بوگدانوف معاون وزیر خارجه روسیه انتخابات را وسیله ای برای محافظت از موسسات رسمی سوریه خوانده است.
در سایه این درگیریها بشار اسد روی آزاد سازی حمص حساب ویژهای باز کرده است، شهری که شورشیان آن را پایتخت انقلاب سوریه می دانستند. اسد آزاد سازی این شهر را شاخصی برای شکست حل سیاسی بحران بر اساس پروژه ناتو می داند. سوریه با پیروزی در این شهر دو دستاورد مهم داشت، اول اینکه مبارزان جبهه النصره را از مناطق شمال شرقی حلب خارج کرد و گروهک داعش را نیز از بخش شمال شرقی دیر الزور اخراج کرد. دستاورد دوم استفاده از این پیروزیها برای تامین امنیت انتخابات ریاست جمهوری در تمامی استان های این کشور غیر از الرقه است. چرا که به نظر می رسد داعش همچنان قادر به ادامه تسلط خود بر این استان است.
مجموعه موسوم به دوستان سوریه به شدت با برگزاری انتخابات ریاست جمهوری مخالفت می کند و آن را غیر قانونی می داند. این گروه از جامعه جهانی میخواهد که این انتخابات را رد کند. آنها همچنین متعهد به تغییر اوضاع میدانی شده اند و خواستار حمایت بیشتر از مخالفانی که آنها را معتدل میخوانند نیز هستند. در این راستا باراک اوباما به احمد الجربا رئیس ائتلاف ملی نیروهای مخالف سوریه گفته است که راهکار سیاسی تنها راه خروج از این بحران است، اما وی نیز ماند معاونانش به الجربا گفته که از مخالفان سوریه با سلاح های غیر کشنده حمایت خواهد کرد و این به معنای آن است که این مخالفان همچنان قادر به ادامه جنگ خواهند بود.
از سوی دیگر اسرائیلی ها با استفاده از برخی اطلاعات کارشناسان شورای امنیت ملی آمریکا به دنبال مطرح کردن مجدد طرح ایجاد منطقه پرواز ممنوع در سوریه بر آمدهاند. آنها می گویند اگر مخالفان به موشک های ضد هوایی و ضد تانک مجهز شوند، این سلاح ها ممکن است به دست دشمنان اسرائیل برسد، بنابراین تنها جایگزین امن این اقدام این است که آمریکا یا ناتو منطقه پرواز ممنوع را در سوریه ایجاد کنند تا مانع استفاده بشار اسد از ناوگان هواییاش شوند.
اسرائیل معتقد است ایجاد منطقه پرواز ممنوع می تواند به برتری نیروهای سوریه بر مخالفان پایان دهد.
تعامل آمریکا با این پیشنهاد به بررسی دو شاخص از تحولات جهانی بستگی دارد:
اول: نتیجه دور جدید مذاکرات بین ایران و گروه 1+5 که ماه آینده برگزار خواهد شد. از این منظر عدم ایجاد توافق دائمی با ایران در زمینه برنامه هستهای این کشور می تواند آمریکا را به سمت پذیرش ایده اسرائیل در ایجاد منطقه پرواز ممنوع در سوریه بکشاند تا از این طریق فشارها را بر تهران افزایش دهد.
دوم: کندی در تعیین جانشین اخضر ابراهیمی به عنوان نماینده بینالمللی به علت استفاده از وقت برای افزایش فشار از طریق تمام راهکارهای ممکن بر ایران و سوریه است.