سهراب صلاحی:

علوم انسانی بر پایه دانش بومی مرجعیت علمی در دنیا را به همراه دارد

رئیس سازمان بسیج اساتید گفت: علوم انسانی ما برگرفته از غرب است و ما با چنین وضعیتی نمی‌توانیم تمدنی را مستقر کنیم که متمایز از تمدن غرب باشد و لازمه تحول در علوم انسانی این است که نظریاتی در علوم انسانی بیان شود که برگرفته از اندیشه‌های بومی ایرانی و اسلامی باشد.
کد خبر: ۲۱۷۰
تاریخ انتشار: ۲۷ مرداد ۱۳۹۲ - ۱۲:۴۶ - 18August 2013

علوم انسانی بر پایه دانش بومی مرجعیت علمی در دنیا را به همراه دارد

به گزارش خبرگزاری دفاع مقدس، سهراب صلاحی رئیس سازمان بسیج اساتید دانشگاهها و مراکز آموزش عالی و پژوهشی کشور از ایجاد ۲۰کارگروه در حوزه تحول علوم انسانی و سامان دهی اتحادیه اساتید مسلمان جهان خبر داد.

رئیس سازمان بسیج اساتید دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی و پژوهشی کشور با بیان اینکه اجلاس سالانه اساتید بسیجی دانشگاه ها امسال با شعار تحول در علوم انسانی و تمدن نوین اسلامی طراحی و تعریف شده است، افزود: این اجلاس از روز 28 تا 31 مرداد در جوار مرقد مطهر حضرت ثامن الحجج(ع) برگزار می شود.

وی ادامه داد: در این اجلاس بیش از 1000 استاد بسیجی و نخبگان دانشگاهی در قالب کارگروه های مختلف حضور خواهند یافت.

دبیر اجلاس سالانه اساتید بسیجی دانشگاههای سراسر کشور گفت: موضوع اجلاس امسال تحول در علوم انسانی مبنای ایجاد تمدن نوین اسلامی است.

وی با بیان اینکه ظهور انقلاب اسلامی در زمانی که حاکمیت دو قطبی در نظام بینالملل حکمفرما بود یک استثنا به حساب میآید، افزود: یک کشور شبیه و همسنگ به جمهوری اسلامی مانند مصر وجود دارد که اگر ما جمهوری اسلامی را با این کشور مقایسه کنیم متوجه پیشرفتهای گسترده جمهوری اسلامی خواهیم شد اما متاسفانه در بعد نرمافزاری ما نتوانستهایم تحول قابل قبولی داشته باشیم.

رئیس سازمان بسیج اساتید با اشاره به این موضوع که تحول در حوزههای نرمافزاری نشأت گرفته از علوم انسانی است، تصریح کرد: علوم انسانی ما برگرفته از غرب است و ما با چنین وضعیتی نمیتوانیم تمدنی را مستقر کنیم که متمایز از تمدن غرب باشد.

صلاحی با تاکید بر این موضوع که تحول در حوزه نرمافزاری منوط به تحول علوم انسانی است، گفت: لازمه تحول علوم انسانی این است که نظریاتی در علوم انسانی بیان شود که برگرفته از اندیشههای بومی ایرانی و اسلامی باشد.

وی در ادامه سخنان خود با اشاره به هدف جمهوری اسلامی در حوزه علوم اظهار داشت: هدفی که از ابتدای انقلاب اسلامی نیز برای جمهوری اسلامی ترسیم شده بود به دست آوردن مرجعیت علمی برای تبدیل شدن به قدرت بینالمللی است. زمانی این مرجعیت شکل خواهد گرفت که ما بتوانیم در علوم انسانی متکی به دانشهای بومی باشیم.

صلاحی با بیان شواهدی بر نزول تمدن غرب خاطرنشان کرد: تمدن غالب امروز که تمدن غربی است دیگر سخن جدیدی ندارد. این تمدن از نظر نوزایی فکری درمانده شده است.

دبیر اجلاس سالانه اساتید بسیجی دانشگاههای سراسر کشور ادامه داد: همچنین بشر در فضای تمدنی غرب احساس آرامش و راحتی ندارد. انسانها بیش از هر زمان احساس تنهایی میکنند دلیل آن نیز این است که تمدن غرب تمدن تکساحتی است و هیچ توجهی به رفاه معنوی مردم ندارد.

رئیس سازمان بسیج اساتید  با اشاره به سقوط اخلاق در تمدن غرب تصریح کرد: عامل اصلی سقوط تمدنها سقوط اخلاق در آنهاست که امروز نیز شاهدیم اخلاق در تمدن غرب سقوط کرده است.

وی همچنین اشارهای به شاخصهای موجود برای به وجود آوردن تمدن اسلامی داشت و گفت: یک نمونه از این شاخصها عزم جدی ملت برای پیشرفت است. همچنین دومین شاخص وجود بنیان های اخلاق مداری و دین مداری در مردم است. سومین شاخصی که برای تحقق تمدن اسلامی وجود دارد بحث رهبری واحد است. یکی از مبانی قدرت ملی ایران این رهبری واحد است و حال نیز ما امیدواریم با برگزاری اجلاس سراسری بسیج اساتید بتوانیم برای تحقق تمدن نوین اسلامی قدمی برداریم.

صلاحی افزود: این اجلاس در گام چهاردهم در راستای تحقق نام گذاری سال حماسه سیاسی و اقتصادی از سوی مقام معظم رهبری هدف گذاری شده است. دکتر صلاحی با عنوان «تحول در علوم انسانی، مبنای ایجاد تمدن نوین اسلامی» اضافه کرد: این اجلاس، کارش را در قالب کارگروههای مختلف در زمان مقرر آغاز خواهد کرد که بیش از۱۰کارگروه با حضور اساتید و پژوهشگران برجسته دانشگاهها در شهر مشهد پیرامون محورهای مختلف به بحث و تبادل نظر، ارزیابی، آسیبشناسی و راهبردهای جدید خواهند پرداخت.

رئیس سازمان بسیج اساتید دانشگاهها و مراکزآموزش عالی و پژوهشی کشور به برخی از کارگروهها اشاره کرد و یاد آور شد: از جمله این کار گروهها میتوان به کار گروه «حلقههای صالحین»، «حلقههای علمی»، «کارگروه جنگ نرم»، «کارگروه تحول در علوم انسانی» و «کارگروه پژوهش» اشاره کرد.

همچنین در این اجلاس میتوان به برگزاری نشست سالانه روسای کانونهای بسیج اساتید دانشگاهها و مراکزآموزش عالی اشاره کرد که بیشک برگزاری این اجلاس میتواند در تقویت پیوندها و تعاملات بین اساتید بسیج دانشگاهها نقش اساسی را ایفا کند. علاوه برآن نیز میتواند فضا و بستری را برای ارزیابی و تحلیل پیرامون موضوعات مهم و ضرورتهای سیاسی، فرهنگی و اجتماعی کشور و همچنین مباحث مهم منطقهای بویژه مقاومت مردم سوریه، وضعیت بغرنج کشور مصر- جنبش بیداری اسلامی، اولویتها و چشم اندازهای سیاسی - تاریخی جهان اسلام را دراین اجلاس فراهم سازد.

به گفته دکتر سهراب صلاحی حضور محققان برجسته و صاحب نام دانشگاهها در این اجلاس میتواند دستاوردهایی را برای اساتید در مراکز آکادمیک و دانشگاهها و مراکز آموزشی در طول سال، جاری و ساری نماید. وی با بیان اینکه این اجلاس یک اجلاس ملی است اظهار داشت: یکی از اتفاقات و تحولات خوبی که در حوزه دانشگاههای جهان اسلام در سالهای اخیر شکل گرفته است تشکیل «اتحادیه اساتید مسلمان دانشگاههای جهان اسلام» است که دبیرخانه آن در ایران مستقر است. این در حالی است که شکل گیری و ایده اولیه این اتحادیه که اهداف بین المللی را در سطوح اساتید مسلمان دانشگاههای مختلف و جهان اسلام تعقیب میکند میتواند یکی از محورهای غیر رسمی اجلاس چهاردهم برای توسعه و گسترش فضای فعالیت این اتحادیه باشد.

رئیس سازمان بسیج اساتید دانشگاهها و مراکز آموزش عالی و پژوهشی سراسر کشور افزود: همه ساله در کنار اساتید داخل کشور شاهد حضور مدیران ارشد نظام همچون روئسای یکی از سه قوه در برخی از اجلاسهای گذشته بودیم. لذا در این اجلاس نیز با توجه به تنظیم دعوت نامهها و مکاتباتی که تا زمان برگزاری اجلاس چهاردهم صورت خواهد گرفت حتما شاهد حضور مدیران برجسته و پژوهش گران صاحب نام کشور در این اجلاس خواهیم بود.

دکتر صلاحی پیرامون جزئیات اجلاس سراسری بسیج اساتید نیز گفت: ما حدود 20 کارگروه در حوزه تحول علوم انسانی تشکیل دادهایم که نظرات مبنای غربی در آنها بررسی میشود و نقدهای موجود در اجلاس مشهد مورد داوری قرار میگیرد.

وی ادامه داد: اقدام دیگر ما این است که از ظرفیت اساتید مسلمان دانشگاههای جهان نیز بهرهمند شویم که اتحادیهای در این زمینه با عنوان اتحادیه اساتید مسلمان دانشگاههای جهان اسلام ساماندهی شده است تا اقدامی برای پیشبرد اهداف اسلامی انجام دهد.

صلاحی با اشاره به این موضوع که بسیج اساتید کشور از دکتر روحانی برای حضور در این اجلاس دعوت کرده بود، افزود: ما از دکتر روحانی برای حضور در این اجلاس دعوت کرده بودیم که وی به دلیل مشغله کاری و مباحث مربوط به رای اعتماد به وزرا نتوانست در این اجلاس حضور پیدا کند.رئیس بسیج اساتید کشور در پایان سخنان خود اظهار داشت: کانونهای بسیج اساتید که در این اجلاس نشستهای متعددی برگزار خواهند کرد و تلاش میکنند مددکار مدیریت دانشگاههای کشور برای پیشرفت علمی  ودستیابی به سند چشمانداز نظام باشند.

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار