الوقت بررسی کرد؛
اهداف آمریکا از ارائه بسته تسلیحاتی به عربستان و بحرین
قرارداد فروش تسلیحاتی به عربستان، پیام عزم آمریکا برای تقویت نیروهای نظامی سعودی در جنگ یمن، با وجود تمامی انتقادات به جنایات جنگی سعودی ها در یمن را می رساند.
به گزارش گروه بینالملل
دفاع پرس، در روزهای اخیر زمزمههایی در رسانهها مبنی بر تصمیم مقامات آمریکا برای تهیه بسته فروش تسلیحاتی به برخی کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس و ارائه سریع آن به کابینه ترامپ برای تصویب و اجرا شدن، شنیده میشود. درحالیکه کاخ سفید حاضر به اظهارنظر مستقیم در این باره نشده است؛ ولی یک مقام آمریکایی آگاه گفته است که دولت جدید آمریکا قصد دارد بسته فناوری مربوط به موشکهای دقیق هدایت شونده را برای ریاض و یک قرارداد چند میلیارد دلاری را برای فروش جنگندههای اف 16 به بحرین تصویب کند. در صورت تأیید رسمی این اخبار از سوی مقامات کاخ سفید میتوان با در کنار هم قرار دادن تصمیمات اخیر ترامپ در سیاست خارجی خود برای خاورمیانه - همچون قانون مهاجرتی، ایجاد مناطق امن در سوریه و تحریم برخی شرکتها به اتهام ارتباط با برنامه موشکی ایران- میتوان به طرح کلانِ وی برای بازسازی مرزبندی «اتحاد خدشه ناپذیر با دوستان برای مقابله تمام عیار با دشمنان» رسید.
با این وجود تشریح اهداف خرد و البته محتمل، ما را در فهم بهتری از این راهبرد جدید سیاست خارجی ایالات متحده در خاورمیانه (اگر بتوان آن را راهبرد نامید) یاری خواهد رساند.
بهبود شرایط اقتصادی آمریکابا وجود اینکه اکثر کارشناسان اقتصادی بر موفقیت نسبی برنامههای اقتصادی دولت اوباما در خروج آمریکا از بحران مالی سال 2008 صحه میگذارند؛ اما ترامپ توانست با انگشت گذاشتن بر معضلات اقتصادی جامعه همچون بیکاری و فرسودگی زیرساختهای کشور و اشتغالزایی قراردادهای تجاری آمریکا برای چینیها و ... توجه و رای اعتماد بخش صدمه دیده و ناراضی جامعه را کسب کند. از طرف دیگر قسمت مهمی از لابی حامی وی در انتخابات کمپانیهای اسلحهسازی آمریکایی بودند که از سیاستهای دولت اوباما در کنترل و محدودیتگذاری بر این بخش نارضایتی داشتند. از این رو با توجه به بازار پر رونق و جذاب کشورهای عربی نفت خیز برای این شرکتها، دولت ترامپ تلاش خواهد کرد که با فروش تسلیحات نظامی به این کشورها هم زمینه ایجاد شغل و رونق اقتصادی را برای جامه عمل پوشاندن به شعارهای اقتصادی انتخاباتی خود فراهم کند و هم رضایت کمپانیهای اسلحهسازی را جلب کند.
در این زمینه باید توجه داشت که به دلیل وجود اختلافات سیاسی مابین دولتهای عربی متحد آمریکا همچون اختلافات مصر و عربستان، قطر و عربستان، قطر و مصر و ... تأمین سفارشات نظامی از سوی هرکدام از این کشورها تلاش دیگر دولتها را برای خریدهای بیشتر در پی خواهد داشت و برنده این رقابت تسلیحاتی تنها شرکتهای اسلحهسازی آمریکا خواهند بود.
پیام به متحدان منطقهای آمریکا مبنی بر تغییر رویه دولت جدید در سیاست خارجی
تصمیم ترامپ به صادرات تسلیحات نظامی به عربستان و بحرین در حالی صورت میگیرد که باراک اوباما رئیس جمهور سابق آمریکا در ماههای پایانی دوره ریاست جمهوریاش، به علت نگرانیهای مربوط به وضعیت حقوق بشر در این دو کشور، با تصویب بسته تسلیحاتی مخالفت کرده بود.
بر این اساس اولین پیام این تصمیم به حاکمان این کشورها و دیگر متحدان خاورمیانهای آمریکا، بهویژه اسرائیل، تغییر رویکرد دولت جدید ایالات متحده و کنار گذاردن فشارهای بر این دولتها برای بهبود بخشیدن به وضعیت حقوق بشر در جوامع خود میباشد. از بعدی دیگر تصویب این قانون میتواند زمینه و مکمل پیام ترامپ برای کشورهای حوزه خلیج فارس مبنی بر لزوم آمادگی برای برعهده گرفتن بخشی از سهم حوزه تأمین امنیت خود که تا به حال تماماٌ به آمریکا وابسته بود، باشد. هفته پیش نیروهای شبه نظامی تقریباٌ دست خالی انصارالله یمن توانستند یک ناو نظامی عربستان سعودی را در دریای سرخ با موشکهای ساخت خود، آنهم در شرایط تحریم تسلیحاتی و محاصره تمام عیار دریایی و هوایی بینالمللی، منهدم کنند. با این وضعیت قرارداد فروش تسلیحاتی به عربستان، پیام عزم آمریکا برای تقویت نیروهای نظامی سعودی در جنگ یمن، با وجود تمامی انتقادات به جنایات جنگی سعودیها در یمن، را می رساند.
خط و نشان کشیدن برای ایران و روسیه
هیچ شکی وجود ندارد که اتحاد ایران، سوریه و روسیه توانسته است در عرصه نظامی و تحولات سیاسی سوریه دست بالا را بیابد و از توان تأثیرگذاری بیشتری نسبت به جناح غربی و عربی مخالف بشار اسد، برای ترسیم خط و رسم آینده تحولات سوریه برخوردار شود. از طرف دیگر بر کسی پوشیده نیست که مهمترین تأمین کننده تسلیحات و منابع مالی مخالفان ارتش رسمی سوریه، عربستان سعودی و قطر بوده و هستند. حال با در نظر گرفتن این امر، طبیعتاٌ موافقت آمریکا با فروش تسلیحات جدید به عربستان امکان تجهیز بیشتر مخالفان بشار اسد را فراهم خواهد آورد. از جنبهای دیگر با توجه به اینکه مزیت و برتری نظامی ایران نسبت به کشورهای حاشیه خلیج فارس عمدتاٌ توان موشکی این کشور است، این امکان وجود دارد که دولت جدید آمریکا در پی کاستن از این برتری ویژه و مهم نظامی ایران با واگذاری موشکهای هدایت شونده به عربستان و دیگر دولتهای عربی حاشیه خلیج فارس باشد.