به گزارش گروه حماسه و جهاد دفاع پرس، عملیات اچ-۳ یکی از عملیاتهای مهم نیروی هوایی ارتش در دوران دفاع مقدس بود و از آن به عنوان یکی از بزرگترین عملیاتهای هوایی یاد میشود.
طی این عملیات فانتومهای نیروی هوایی ارتش ایران در تاریخ پانزدهم فروردین ماه سال ۱۳۶۰ پایگاه هوایی «الولید» عراق را در غربی ترین نقطه این کشور، در مرز مشترک عراق و اردن بمباران کردند و آنرا منهدم ساختند. در این عملیات بیش از ۴۸ هواپیمای عراقی که بیشتر آنها بمب افکنهای روسی (میگ ۲۳، سوخو ۲۰، توپولوف ۱۶، توپولوف ۲۲) بودند از بین رفتند.
عملیاتی که این خلبانان برای انجام آن، مسافتی سه برابر حد عادی را طی کردند و در مرز عراق و اردن، بیش از 48 هواپیما و تجهیزات نظامی پیشرفته رژیم بعث عراق را سرنگون کردند.
هدف عملیات اچ3عراق یکسری از هواپیماهای با ارزش خود نظیر میگ 25، سوخو 24، میگ22 را در 3 پایگاه نزدیک مرز اردن مستقر کرده بود تا در مواقع لزوم از آنها استفاده کند، جنگندههایی که میتوانستند از بغداد پرواز کرده و شهرهای ایران را موشک باران کنند و برگردند.
خلبانان نیروی هوایی ارتش برای این کار باید 2 هزار کیلومتر را طی میکردند. از طرفی در سوریه هم نمیتوانستند فرود بیایند و فرماندهان جنگ هم مخالف سوختگیری در سوریه بودند لذا باید در شرق و غرب عراق دو بار از هواپیمای مادر در ارتفاع پایین سوخت گیری میکردند.
در نهایت، خلبانان ما در این عملیات حدود 450 دقیقه طول کشید توانستند دشمن را غافلگیر کرده و زمانی که پایگاهها را زدند، عراقیها تازه متوجه شدند. البته یکی از هواپیماها با خلبانی شهید خزایی هنگام برگشت به دلیل مشکل فنی در تبریز فرود آمد.
ارتباط معنوی خلبانان و اعضای نیروی هوایی با حضرت امام(ره)امام راحل در جریان ماموریتها بودند. خلبانان و طراحان عملیات اچ3 روز 18 فروردین (سه روز بعد از عملیات) به دیدن امام رفتند، سرتیپدوم خلبان فرج الله براتپور، شهید فکوری و سرهنگ بهرام هوشیار از طراحان عملیات در این دیدار حضور داشتند.در آن دیدار ایشان خیلی خوشحال بودند و نقشهای که برای آن عملیات طراحی شده بود با جزئیات در اختیار امام راحل قرار دادند. یکی از خلبانان حاضر در عملیات به نام آقای حیدر صفری در آن روز گفت: امام راحل به شهید بابایی گفته بودند که من هرچه در مورد این عملیات بیشتر فکر میکنم، بیشتر به اهمیت آن پی میبرم.
چه هواپیماهایی در عملیات اچ3 حضور داشتند؟در مجموع 54 هواپیما از 4 پایگاه هوایی در این عملیات شرکت داشتند. از پایگاه اصفهان هواپیماهای F14 بودند که در مرز پاسداری میدادند، 2 هواپیمای جمبوجت مسافربری 747 که به عنوان سوخترسان حضور داشتند و هواپیمای شنود C130 روی دریاچه ارومیه که وظیفهاش گشت زنی بود تا حملات احتمالی عراق را اطلاع دهد.
هواپیماهای عمل کننده که از نوع F4 بودند از پایگاه همدان برخاستند و در هنگام ورود نیز از پایگاه تبریز جنگندههای F5 برای عملیات ایذایی وارد عمل شدند و پایگاه کرکوک را هدف قرار دادند تا عراقیها تصور کنند که هدف اصلی کرکوک بوده است. به دلیل همین عدم تشخیص عملیات اصلی دو تن از نیروهای پدافند هوایی عراق توسط صدام اعدام شدند.
ساقط شدن 48 فروند هواپیمای عراقی در عملیات حمله به اچ3در آن عملیات حدود 115 کادر پروازی شرکت داشتند و برای اولین بار بود که در دنیا در ارتفاع پایین از هواپیما سوخت گیری شد و حتی در پیشرفته ترین کشورهای دنیا چنین عملیاتی امکان انجام نداشت. در آن عملیات 48 فروند هواپیمای عراقی، دو آشیانه و دو رادار که در حدود 60 درصد تجهیزات الولید بودند از بین رفتند. در آن روزها همه دنیا در مورد آن عملیات صحبت میکردند.
عملیات اچ ۳(حمله به اچ3) را میتوان یکی از بزرگ ترین و قاطع ترین عملیات هوایی جهان دانست که خلبانان دلیر ما توانستند با حدود ۵ ساعت پرواز، چهار بار سوختگیری هوایی و طی مسافتی بالغ بر 2000 کیلومتر در سکوت مطلق رادیویی، حماسهای خلق کنند که نه تنها سردمداران عراق و هم پیمانانش، بلکه هیچ یک از کارشناسان غربی هم تصور آن را نداشتند.
انتهای پیام/