کارشناس برجسته آلمانی:

آمریکا با حمله موشکی به سوریه آشکارا وارد میدان جنگ شد

کارشناس برجسته آلمانی با اشاره به حمله موشکی آمریکا به سوریه گفت: آمریکایی‌ها با این اقدام نظامی بار دیگر آشکارا وارد میدان جنگ سوریه شدند.
کد خبر: ۲۳۴۶۲۴
تاریخ انتشار: ۲۰ فروردين ۱۳۹۶ - ۱۴:۰۲ - 09April 2017
آمریکا با حمله موشکی به سوریه آشکارا وارد میدان جنگ شدبه گزارش گروه سایر رسانه های دفاع پرس، آمریکا تحت ریاست جمهوری دونالد ترامپ اخیرا یک اقدام حیرت آور دیگر را پیش چشم جهانیان به نمایش گذاشت، که به اعتقاد بسیاری کارشناسان اقدامی غیر منطقی و غافلگیرکننده بود.

ترامپ بامداد جمعه به بهانه حملات شیمیایی در سوریه که بشار اسد را مسئول آن نامید به یک پایگاه نظامی ارتش سوریه در این کشور حمله کرد تا کارنامه دخالت های نظامی فاجعه بار ایالات متحده را تکمیل تر کند. در این ارتباط گفتگویی را با توماس یاگر صاحب کرسی سیاست بین الملل و سیاست خارجی دانشگاه کلن آلمان و عضو هیات علمی موسسه سیاست اروپایی در آلمان و از تحلیلگران برجسته این کشور انجام داده که به شرح زیر است.

آمریکا به بهانه حملات شیمیایی در سوریه یک پایگاه ارتش این کشور را هدف حمله قرار داده و این در حالی است که هنوز هیچ گونه مدارک موثقی مبنی بر اینکه بشار اسد مسئول این حمله بوده است وجود ندارد نظر شما در این باره چیست؟

سازمان های اطلاعاتی آمریکایی بسیار مطمئن بودند که دولت اسد بار دیگر تسلیحات شیمیایی علیه مردم خود به کار برده است. برخی سازمان های اطلاعاتی دیگر هم این دیدگاه را تایید کرده اند. البته از همان ابتدا همچنین فرضیه های دیگری هم وجود داشت مبنی بر اینکه این اقدام از طرف اردوگاه تسلیحات شیمیایی تروریست‌ها انجام شده است. البته قدرت اجرایی ترامپ نمی خواست مانند سلف خود در سال 2013 منتظر بماند تا تحقیقات در این باره تکمیل شود چرا که تاثیرات سیاسی و شوک بازدارندگی آن کاهش می یافت. (به زعم ترامپ) بعد از گذشت ماه ها این اقدام دیگر پر اثر نبود.
 
بنابراین باید تحت این عدم قطعیت ها در این باره این اقدام انجام می شد. البته دولت آمریکا ظاهرا  در این ارزیابی خود از شرایط موجود بسیار مطمئن است. به این ترتیب دونالد ترامپ از این شرایط استفاده می کند تا شایستگی عمل آمریکا را نشان داده و به کشورهای دیگر بخصوص روسیه و چین همچنین یک سیگنال سیاسی ارسال کند.

یاگر همچنین این اقدام را از نظر سیاست داخلی هم برای ترامپ پر فایده ارزیابی کرد.

آیا شما در این وضعیت انتظار رویارویی میان واشنگتن و مسکو را دارید؟ به اعتقاد شما عواقب حمله نظامی آمریکا به سوریه چیست و آیا در پس این اقدام آمریکا استراتژی خاصی نهفته است؟

واکنش مسکو به این اقدام آمریکا واضح اما محتاطانه بود. اینکه روسیه حضور نظامی خود را افزایش داده و یک توافق اطلاعاتی با طرف مقابل را به حال تعلیق درآورده است یک واکنش دفاعی است. این طور به نظر می رسد که در مسکو این شانس که با ریاست جمهوری ترامپ روابط بهتری بین دو کشور ایجاد شود هنوز از بین نرفته است. همزمان آمریکا اعلام کرده است که این یک حمله هوایی یک اقدام منحصر به فرد است اگر عملیات تسلیحات شیمیایی در سوریه متوقف شود. بنابراین من انتظار یک تشدید نظامی گری را در حال حاضر ندارم. آمریکایی ها البته با این اقدام نظامی بار دیگر  آشکارا وارد میدان جنگ سوریه شدند؛ البته آن ها آماده نیستند ریسک های نظامی که ایران و روسیه در این میدان به آن تن داده اند را تحمل کنند. این که این حمله نظامی چه عواقبی خواهد داشت در آینده مشخص می شود. اینکه با این اقدام ائتلاف های جدیدی از طرف برخی احزاب ایجاد شود را من بعید می دانم.

وی همچنین این اقدام آمریکا را بخشی از استراتژی واشنگتن در قبال سوریه نمی‌داند.

دولت آلمان باید چگونه به این اقدام آمریکا واکنش نشان دهد؟

دولت آلمان بسیار محتاطانه به این اقدام نظامی آمریکا واکنش نشان داده است. حمایت برلین برای آمریکا بعد از خوشحالی در این باره که این کشور مجددا به ناتو متعهد است مطمئنا وجود داشت. بنابراین انتقاد دولت آلمان از چنین اقدامی انتظار نمی رفت. اینکه برلین این حمله را قابل درک ارزیابی کرده و همزمان تاکید کرده است که عملیات نظامی آمریکا از طرف هواپیماهای شناسایی آلمان مورد حمایت قرار نمی گیرد کمترین ابراز همبستگی با ایالات متحده می توانست باشد.

با عملیات نظامی آمریکا آیا حالا همچنان یک راه حل سیاسی در این کشور می تواند با موفقیت همراه باشد؟

در پایان هر درگیری یک راه حل سیاسی وجود خواهد داشت که با آن یک نظم سیاسی شکل خواهد گرفت که در آن انسان ها در امنیت و تحت قوانین زندگی خواهند کرد. برای سوریه تا به حال تنها در سطح بین المللی در این باره توافق شده است که به حاکمیت ارضی آن احترام گذاشته شود. پس حالا این مسئله مطرح است که چه کسی باید بر این کشور حکومت کند. برخی کشورها در این مسئله مصمم هستند که از رئیس جمهور فعلی این کشور حمایت کنند. برخی دیگر نیز به دلیل بد رفتاری های اسد این را حق وی نمی دانند.

پروفسور یاگر در چنین شرایطی و با توجه به اینکه پیروزی نظامی اسد امکان پذیر نیست از یک حالت سکون با تداوم خونریزی ها در این کشور سخن گفت. بنابراین اقدامات نظامی در حال حاضر از جانب طرف‌های درگیر بیشتر برای حفظ موقعیت خود در مبارزات شکل می گیرد.

وضعیت جدید چه مفهومی برای غیر نظامیان در سوریه دارد؟

برای سوری ها این شرایطی فاجعه بار است. آن ها بین مبارزات گروه های مختلف در این کشور خرد می شوند. بیش از 11میلیون سوری در حال فرار هستند که از بین آن ها پنج میلیون در خارج به سر می برند. شمار کشته شدگان در این کشور به نیم میلیون نفر نزدیک می شود. تامین نیازهای بخش هایی از مردم این کشور دیگر ممکن نیست.

نظر شما دربار راه حل بحران سوریه چیست؟

در حال حاضر متاسفانه قابل پیش بینی نیست که این بحران چگونه حل می شود. هر دو دور مذاکرات برای این منظور در ژنو و آستانه نتیجه ای در پی نداشت. حتی نمی توان روی آتش بس های کوتاه مدت توافق کرد. تحت این شرایط و با توجه به حمایت های بالای خارجی تشدید درگیری های نظامی راه حلی به دنبال نداشته بلکه بیشتر می تواند به یک آتش سوزی منطقه ای منجر شود. بنابراین ما باید در این باره فکر کنیم که چگونه کشورهای بزرگ صاحب نفوذ مانند آمریکا، روسیه، ایران، ترکیه و عربستان سعودی می توانند به یک راه حل در این باره دست یابند. امیدها در این باره خیلی بالا نیست.
 
منبع: تسنیم
نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار