مجتبی سبزه:

خوشنویسی ایرانی شناسنامه معماری اسلامی است

در بنای تاج محل آنچه کاملاً مسلم است این است که خط ثلث کتیبه های تاج محل که به رنگ مشکی بر زمینه مرمر سفید نشسته اثر امانت خان شیرازی است.
کد خبر: ۲۳۵۸
تاریخ انتشار: ۰۴ شهريور ۱۳۹۲ - ۰۸:۰۳ - 26August 2013

خوشنویسی ایرانی شناسنامه معماری اسلامی است

استاد مجتبی سبزه در گفتگوی اختصاصی با خبرگزاری دفاع مقدس گفت: فرهنگ اسلامی به برکت وجود با برکت پیامبر اعظم (ص) بسیارغنی است و هنر خوشنویسی در راستای انتقال این فرهنگ غنی نقش بسیار مهمی را ایفاء کرده است. آیات قرآن به برکت هنر خوشنویسی ایرانی زیبایی مضاعفی یافته است.

وی افزود: خوشنویسی یکی از زیباترین المانهای معماری ماست. استفاده خوشنویسی در معماری ما از یک سو قدمت آن بنا را نشان می داده و از سوی دیگر قدرت هنرمندان معمار ما را در یک هنر تلفیقی به نمایش می گذاشته است. به عنوان مثال ما ازروی خطوطی که در بنای "رباط شرف" به کار رفته است می توانیم قدمت آن بنا را به خوبی تشخیص دهیم.

استاد هنرخوشنویسی تصریح کرد: رباط شرف کاروانسرایی در ۴۵ کیلومتری شهرسرخس است که به شیوه رازی ساخته شده و نام معمار آن استاد محمد طرائقی سرخسی ذکر شده است.

وی اذعان داشت: طبق مدارک و متون تاریخی بانی بنای فعلی "شرف الدین ابوطاهربن سعدالدین عل القمی" است که مدتی حکومت مرو و سرانجام صدارت سلطان سنجررا برعهده داشت. باتوجه به کتیبه های موجود و خطوط به کار رفته در آن – خط نسخ و ثلث- بنای رباط به سال ۵۴۹ هجری قمری در زمان سلطان سنجرسلجوقی باز می گردد و بیشک یکی از شاهکارهای هنر ایرانی به شمار میرود.

مجتبی سبزه گفت: عبدالحق شیرازی که سال ۱۶۰۹ از شیراز به هند مهاجرت کرد و به خاطر استعداد فوق العادهاش در هنر خوش نویسی از سوی شاه جهان به "امانت خان" ملقب شد. به احتمال قریب به یقین، تمام خطاطیهای روی در و دیوارهای تاج محل به امانت خان واگذار شده بود، چون تنها نام اوست که به شکل "امانت خان الشیرازی" زیر یکی از خطاطیها در ایوان جنوبی تاج محل حک شدهاست.

وی خاطرنشان کرد: امضای او حاکی از مقام بلند "امانت خان" در دربار گورکانیان نیز هست. در بنای تاج محل آنچه کاملاً مسلم است این است که خط ثلث کتیبه های تاج محل که به رنگ مشکی بر زمینه مرمر سفید نشسته اثر امانت خان شیرازی است.

مجتبی سبزه افزود: در حال حاضر ما به سمتی رفته ایم که اکثر بازی های  بچه هایمان کامپیوتری یا تلویزیونی است و حتی ارتباطات ما هم اغلب از طریق تلفن و کامپیوتر برقرار می شود. بازی ها و تماسهایی که در گذشته انجام می شد اکثرا لمسی بود و این حسن را داشت که برای ما خاطره درست می کرد اما در حال حاضر و با این وسایل ارتباطی جدید متاسفانه هیچ خاطره ای برای بچه های ما درست نمی شود و آنها بدون خاطره بزرگ می شوند.   

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار