به گزارش گروه سایر رسانههای
دفاع پرس، اخیرا عربستان سعودی سه ماهیگیر ایرانی را در آبهای خلیج فارس بازداشت کرده و پس از آن اعلام کرده که اینان با سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و عملیات تروریستی در مکه ارتباط دارند.
سیناریویی بسیار ضعیف و سوخته که دهها سال است منسوخ شده است. چند ماه پیش هم عربستان ادعا کرد یمنیها تلاش داشتند با موشکهای ایرانی مکه و مدینه را هدف قرار دهند.
موشکهایی که از فاصله یکصد و پنجاه کیلومتری مکه به سمت جده حرکت کردند. موشکهای ایرانی که از کرمانشاه و کردستان ایران ساختمانهای داعش در «دیرالزور» سوریه را با فاصله هفتصد کیلومتری هدف قرار دادند نشان دادند که این موشکها اگر مربوط به ایران بودند حتما به هدف میخوردند.
مشخص است این روزها مقامات سعودی با کابوسی به نام ایران از خواب بر میخیزند و هر اتفاقی که در مملکتشان پیش میآید، البته اگر پیش آید، را به ایران ربط میدهند چون برای فرار به جلو نیاز دارند که یک دشمن داشته باشند.
آنها این روزها حتی اتفاقاتی که ممکن است و یا احتمال میدهند در عربستان سعودی پیش آید را به ایران ربط میدهند. ظاهرا نوعی سادیسم به نام ایران پیدا کردهاند که قطعا آمریکاییها و صهیونیستها در ایجاد آن بینقش نبودهاند.
بسیاری از کشورها برای فرار از مشکلات داخلی خود به سمت دشمن خارجی روی میآورند تا بتوانند با تحریک احساس قومی داخلی وحدت و انسجام ایجاد کنند و کاری کنند تا مردم در داخل کشور به دشمن خارجی توجه کنند و از اتفاقاتی که در داخل پیش میآید غافل شوند.
علیرغم اینکه این سیاست بر بسیاری ملتها عملی است و اجراپذیر است اما عموما ملتهای عرب نشان دادهاند که از این قاعده مستثنا میباشند و در مقابل دشمن خارجی از خود وادادگی نشان میدهند نه اتحاد.
همین نقطه ضعفی که چند قرن پیش توسط انگلیسیها کشف و دلیل آن شد که دیگر کشورها بر اعراب تسلط پیدا کنند. امروزه به جای اینکه سیاست ایجاد دشمن خارجی منجر به وحدت درون عربستان سعودی شود منجر به وابستگی بیشتر مقامات این کشور به ایالات متحده وامیدواری آنها به یاری رژیم صهیونیستی شده است.
خودشان دروغ خودشان را بیش از مردمانشان پذیرفتهاند. البته اصل ماجرا این است که اینان به جای وابستگی به مردم خود به خارجی وابسته هستند. درون جامعه عربستان سعودی این روزها درگیریهای گروهی و جناحی به حدی افزایش یافته که اصلا نیاز نیست ایران یا کشور دیگری بخواهد در این ماجراها دخالت کند فقط کافی است بنشینند و تماشا کنند.
عربستان سعودی با گسلهای قومی قبیلهای و مذهبی شدید مواجه است که حتی شاید گفت کشورهای همجوار مانند ایران واهمه دارند مبادا این گسلها منجر به شرایط ناگوار تر از سوریه و عراق شود و امنیت ملی ایران را مورد تهدید قرار دهد.
مسالهای که شاید هنوز سعودی ها نتوانستهاند درک کنند این است که علیرغم همه اختلافاتی که ایران با عربستان سعودی دارد اما ایران ترجیح میدهد یک کشور با ثبات در همسایگیاش قرار داشته باشد تا کشوری که درگیر جنگهای داخلی است و امنیت همسایگانش را تهدید میکند.
حدود یک سوم عربستان را شیعیان تشکیل میدهند که امروزه به دلیل مشکلاتی که با حکومت مرکزی دارند با توپ و تانک و هواپیما با آنها برخورد میشود، مجامع بینالمللی هم حق سکوت را دریافت میکنند و چشمهای خود را میبندند.
بدیهی است که دیر یا زود اینان ممکن است بر علیه حکومت مرکزی شورش کنند، با توجه به اینکه عمده منابع نفتی عربستان سعودی در مناطق مربوط به این اقلیت اجتماعی قرار دارد بدیهی است که امنیت اقتصادی عربستان در صورت درگیری با اینان به خطر خواهد افتاد.
از سوی دیگر گروههای سلفی وهابی از یک سو و گروههای اخوانالمسلمین از سوی دیگر درون جامعه عربستان سعودی ریشههای بسیار قدرتمندی را دواندهاند و اینان رضایت چندانی از شرایط حکومتی ندارند و علیرغم اینکه حکومت سعودی تلاش دارد با استناد به مراجع سلفی وهابی در قبال گروههای اخوانالمسلمین ایستادگی کند اما نفوذ این گروه دوم در تشکیلات حکومتی و نظامی و انتظامی و امنیتی وحتی خانواده سلطنتی به قدری بالا است که ممکن است روزی صبح بیدار شویم و بشنویم که در عربستان کودتا شده و اینان حکومت را در اختیار گرفتهاند.
بخش دیگری که امروزه در عربستان رشد چشمگیری داشتهاند همان جوانانی هستند که تا چند صباح پیش مجبور بودند در چادرهای قبایل خود زندگی کنند اما پس از خروج از چادرها به خارج سفر و تحصیل کردند و امروزه با جهان و اینترنت آشنایی دارند و دیگر شرایط حکومتی سابق که هیچ ارزشی برای رای آنها قایل نیست را پذیرا نیستند.
حال به همه این موارد اختلافات درون خاندان سعودی بر سر قدرت را اضافه کنید تا متوجه شوید این کشور با چه شرایطی درون خود مواجه است.
انتصاب امیر «محمد بن سلمان» به عنوان ولیعهد عربستان گواینکه به ظاهر خیلی آرام انجام شد اما آتشی است زیر خاکستر، به هرحال همه شاهزادگان و فرزندان و نوادگان «ملک عبد العزیز» و «ملک سعود» بزرگ امروزه خود را برای رسیدن به کرسی پادشاهی و قدرت محق میدانند و با قطع راه رسیدن آنها به کرسی پادشاهی توسط «ملک سلمان» و پرزیدنت «ترامپ» اینان همه به معارضینی تبدیل شدهاند که ظاهر را حفظ میکنند اما منتظر فرصت هستند تا همه چیز را برهم بریزند.
با این شرایط شاید بتوان گفت اظهارات مقامات عربستانی حال چه این اظهارات جدید چه اظهارات قبلی آنها در مورد تهدید ایران برای عربستان یک «جوک» بیشتر نباشد و آخرین تهدیدی که عربستان سعودی با آن مواجه است تهدید ایران به حساب میآید.
منبع: جام نیوز