به گزارش گروه سایر رسانههای دفاع پرس، «سعدالله زارعی»، کارشناس مسائل غرب آسیا و استاد علوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبایی، در خصوص شروط 13 گانه شورای همکاری خلیجفارس برای قطر، با اشاره به اینکه قطر بین انتخاب استقلال و هضم در سیستم سعودی قرار گرفته است، اظهار داشت: شروط کشورهای عربی در خصوص قطر در حالی مطرح میشود که در واقع این موضع تنها موضع عربستان است؛ اما سعودیها اصرار دارند آنچه را که در ارتباط با مسائل خارجی دنبال میکنند، تحت عنوان مجموعهای از کشورها منعکس کنند تا ازیکطرف از تبعات اقدامات دیکتاتورمآبانه دور باشند و از طرف دیگر با ادعای اینکه این امر موضع جمعی از کشورها است، اثرپذیری موضع خود را افزایش دهند.
وی با تأکید بر اینکه بیانیهای که در اوایل خردادماه به نام کشورهای اسلامی و عربی صادر شد، بیانیه عربستان بود، افزود: وزیر خارجه لبنان پساز این بیانیه تصریح کرد آنچه در این بیانیه آمده بود، در اجلاس مطرح نشده و به تصویب نرسیده بود؛ بنابراین بیانیه جمع محسوب نمیشود. کشورهای دیگر نیز موضع گرفتند و مشخص شد که این بیانیه موضع عربستان بوده است.
کارشناس مسائل غرب آسیا در پاسخ به پرسش «سرانجام مناقشاتی که عربستان در خصوص قطر به راه انداخته، چیست؟» اشاره داشت: اگر به ماهیت این نزاع توجه شود، مشاهده میشود این موضوع نزاعی است که عربستان در حوزه رسانه و سیاست برای داشتن یک جبهه سیاسی دنبال کرده است. جرم قطریها نیز این است که آنها در این جبهه که سعودیها حول محور خود دنبال میکنند، خلل وارد کردند و زیر بار نرفتند.
وی با اشاره به اینکه اگر قطریها بپذیرند در چارچوب سیاست خارجی عربستان عمل میکنند، این نزاع در عرصه رسانهای و سیاسی نیز پایان مییابد، تأکید کرد: قطر در این صورت از یکسو استقلال خود را از بین برده است و از طرف دیگر این امکان را به عربستان میدهد که در هر موضوعی بتواند این کشور را با اعمال فشار منقاد خود کند. باید گفت که قطر در این شرایط بین انتخاب استقلال و هضم در سیستم سعودی قرار گرفته است.
زارعی با تأکید بر مقاومت قطر در برابر عربستان مطرح کرد: به نظر میرسد قطریها علیرغم ضعفی که دارند، بهاندازه بسیاری مقاومت خواهند کرد؛ چراکه در منطقه کشورهایی هستند که قطر را در مسیر خود یاری کنند. به همین دلیل این مناقشه بین قطر و عربستان برای مدت قابل توجهی با نوسانات استمرار مییابد.
منبع: تسنیم