مقاله/ عباس تیموری

اتکا به فرهنگ دفاع مقدس راه برون‌رفت از تحریم‌هاست/ تحريم‌های غرب، جنگی با سلاح اقتصاد علیه جمهوری اسلامی است

یک کارشناس ارشد مطالعات استراتژیک در مقاله‌ای به بررسی تهدیدات غرب علیه جمهوری اسلامی پرداخته و تأکید بر این حقیقت دارد که اگر جمهوری اسلامی توانسته تمام تحریم‌های خردكننده و به قول آن‌ها تحریم‌های فلج‌كننده را پشت سر بگذارد، این کار با توسل به فرهنگ بسیجی و فرهنگ دفاع مقدس ممکن شده است؛ فرهنگی كه می‌تواند بقای نسل‌های آینده را نیز تضمین کند.
کد خبر: ۲۴۵۳۸۴
تاریخ انتشار: ۰۷ تير ۱۳۹۶ - ۰۹:۴۳ - 28June 2017
اتکا به فرهنگ دفاع مقدس راه برون رفت از تحریم ­ها است/تحريم ­های غرب جنگی با سلاح اقتصاد بر علیه جمهوری اسلامی استبه گزارش دفاع پرس از مشهد، عباس تیموری کارشناس ارشد مطالعات استراتژیک در مقاله‌ای با عنوان بررسی چالش‌ها و تهدیدهای 38 ساله جمهوری اسلامی ایران به ارائه راه‌کارهای برون‌رفت از چالش­‌ها و تهدیدات فراروی انقلاب اسلامی پرداخته است.

این کارشناس ارشد مطالعات استراتژیک در مقاله خود آورده است: جمهوری اسلامی ایران در طی سه دهه گذشته در مسیر حرکت رو به جلوی خود بطور مستمر با چالش ها و تهدیدهای متنوع از جانب دشمنان مواجه بوده است. در تاریخ پس از انقلاب نمی ­توان مقطع و برهه ای را پیدا کرد که تهدیدی متوجه ایران نبوده و یا اینکه ایران فارغ از هر گونه چالش به سر برده باشد. سایه دو مقوله چالش و تهدید از جمله تجزیه کردستان، گنبد و خوزستان، کودتاهای مختلف داخلی و خارجی (کودتای نقاب)، عملیات دلتا در صحرای طبس، جنگ تحمیلی و تحریم­‌های سخت و شکننده و ... در سی و هشت سال گذشته بر سر این نظام وجود داشته اما در برخی مواقع، چهره بروز و ظهور آن تغییر یافته و در پاره ای از اوقات نیز چهره آن ثابت و پایدار بوده است.

استفاده از تحریم برای وا داشتن دیگران به اطاعت از قدرت بالا دستی و هماهنگی با مواضع، خواسته ها و نیات قدرت های بزرگ، یکی از این ابزارها است که در قریب به اتفاق مواردی که در مورد کشورهای موضوع تحریم مورد استفاده واقع شده، منجر به نتیجه مطلوب و مثبت شده است. در این زمینه باید از کشور های شوروی، لیبی، کره شمالی و عراق نامبرد که در نهایت در مقابل تحریم های غرب وآمریکا به علامت تسلیم سر تعظیم فرود آورده و از همه مواضع و مبانی، سیاست خارجی و منافع خویش دست شستند. اما در این بین جمهوری اسلامی وضعیتی متفاوت و متمایز را در مقام مقایسه با سایر کشورهای تحریم شده از سوی غرب در طول سالیان متمادی شاهد بوده است.

خواسته‌های نامتعارف و غیر معقول نظام بین المللی از نظام مقدس جمهوری اسلامی از یک سو و دکترین سیاسی جمهوری اسلامی ایران در عرصه­ های جهانی که ارزش­های لیبرال دمکراسی غربی را به چالش فرا خوانده است و از سوی دیگر، عامل اساسی در اعمال و تشدید گسترده ترین تحریم ها توسط غرب بر علیه جمهوری اسلامی در طول 38 سال گذشته بوده است.

استفاده غرب از ابزار تحریم به بهانه های واهی برای مقابله با جمهوری اسلامی را می­ توان جنگ سی و هشت ساله غرب با سلاح اقتصادی در ایران نامید.

جمهوری اسلامی ایران به تحریم ها نه به منزله یک تهدید بلکه از آن به مثابه فرصتی برای سرعت بخشیدن به فرآیند توسعه خویش به بهترین نحو ممکن استفاده می نماید. غرب و آمریکا از این نکته شدیداً غافل است که ایران، عراق یا لیبی، کره شمالی، شوروی و یا هر کشور دیگری نیست و نه یک سرزمین صرف جغرافیایی بلکه خاستگاه ارزش‌های بلند و آرمان های متعالی بشری و انقلابی و مهد انسان های فداکار و از جان گذشته ای است که برای صیانت از تمامیت ارضی و حاکمیت سیاسی و مبانی ایدئولوژیکی کشورشان با قدرت تمام مقاومت خواهند نمود.

حال به گوشه ای از تحریم های اعمال شده توسط دنیای استکباری علیه نظام مقدس جمهوری اسلامی از ابتدای انقلاب تا کنون و خصوصاً تحریم های جنگ تحمیلی توجه نمایید.

با وقوع انقلاب اسلامی و در جریان تصرف لانه جاسوسی در سال 1358 تحریم های متنوع ایران خصوصاً در دوران دفاع مقدس به سریالی تبدیل شد که هنوز نیز ادامه دارد.

لیست انواع تحریم‌های 38 ساله غرب علیه جمهوری اسلامی ایران عبارت بودند از: قطع رابطه رسمی آمریکا و اعمال نخستین تحریم‌های اقتصادی پس از اشغال لانه جاسوسی، ممنوعیت واردات نفت از ایران به دستور جیمی کارتر، مصادره همه سپرده‌ها و دارایی‌های دولت و بانک مرکزی ایران، قطع صادرات آمریکا به ایران وهمچنین قطع هر گونه نقل و انتقال مالی بین آمریکا و ایران، ممنوعیت هرگونه واردات آمریکا و ایران از جمله نفت و غیر نفت و ممنوعیت مسافرت اتباع آمریکا به ایران و ممنوعیت فروش هرگونه تسلیحات نظامی به ایران در قبال جنگ تحمیلی.

به دلیل حساسیت موضوع دفاع مقدس به نمونه ای از تحریم های غرب در خصوص ممنوعیت فروش هرگونه تسلیحات نظامی حتی سیم خاردار به جمهوری اسلامی توجه نمایید.

عملیات استانچ «operation staunc»:

عملیاتی بود که آمریکایی‌ها طرح‌ریزی کردند تا از دسترسی ایران به تجهیزات نظامی و سلاح جلوگیری کنند. این عملیات از پاییز 1983 شروع شد. به این ترتیب که آمریکایی‌ها با جمع‌آوری اطلاعات درباره خریدهای سلاح و وسایل نظامی ایران از طریق دولت‌ها یا واسطه‌ها و بازار سیاه، بلافاصله وارد عمل می‌ شدند و به کشور فروشنده تذکر می‌‌دادند و یا بعضاً اقدام به دستگیری فروشنده و واسطه و یا خریدار می‌کردند.

این اقدام آمریکایی‌ها چند نتیجه داشت: اول اینکه مسیر دستیابی ایران به سلاح طولانی می‌شد و دوم سلاح با قیمت بالاتر خریداری می‌شد، ضمن اینکه برخی از این وسایل از رده خارج و فاقد کیفیت لازم بودند.

متهم کردن جمهوری اسلامی ایران به حمایت از تروریسم در سال 1981 توسط ریگان، محدودیت واگذاری کمک های سازمان های بین المللی از جمله بانک جهانی پول، ممنوعیت فروش قطعات یدکی و هرگونه تجهیزات جانبی به ایران در سال 1986، ممنوعیت همکاری بانک جهانی و صندوق بین المللی پول در اعطای هرگونه تسهیلات بانکی در سال 1988، فشار دولت آمریکا به شرکت های نفتی آمریکایی و غربی در محدود کردن سرمایه گذاری در این زمینه (طرح داماتو )، تحریم تأمین بیمه کشتیرانی، تحریم بانک های ملی، ملت و صادرات توسط خزانه داری آمریکا در سال 2007، تحریم های گسترده علیه سپاه اعم از افراد و شرکت های وابسته و همزمان تحریم مایکروسافت در خدمات رسانی وب و تحریم های فلج کننده در حوزه نفت و امور بانکی و بانک ‌ای ایرانی توسط اوباما در سال 2012 و ... .

به راستی چه عاملی باعث شد تا جمهوری اسلامی پس از38  سال تحریم و روبرو شدن با تهدیدات منطقه‌ای و بین‌المللی در عرصه‌های امنیتی، نظامی، اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی موفق عمل کرده و به الگویی بی‌بدیل برای کشورهای منطقه و جهان تبدیل گردد. آیا ایران اسلامی توانسته است تمام تهدیدات را به فرصت تبدیل کرده و به نمونه عملی مبارزه با استکبار جهانی تبدیل گردد.


شاخص‌های موفقیت در این زمینه عبارتند از:جمهوری اسلامی ایران علی‌رغم وارد کننده بودن در زمینه کشاورزی در ابتدای انقلاب، هم اکنون در تولید محصولات استراتژیک در مرز خودکفایی است. (خودکفایی نسبی در تولید گندم علی‌رغم شرایط آب و هوایی کشور محقق شده است). پیشرفت در سدسازی به حدی که از 13 سد موجود در اول انقلاب، به 604 سد کوچک و بزرگ در حال حاضر رسیدیم.

همچنین در تولید سیمان از 6 میلیون تن تولید به 80 میلیون تن ارتقاء و ساخت کارخانه سیمان برای 10 کشورجهان را در دست اقدام دارد. پتروشیمی با رشد بسیار بالا از 4 میلیون تن به 45 میلیون تن رسیده است. در تولید بنزین به خودکفایی نسبی رسیده و تمام تهدیدات این بخش را خنثی نموده است. در تولید برق از 7 هزار مگا وات به 62 هزار مگاوات در وضعیت فعلی رسیدیم و صادرکننده برق هستیم. در تولید گاز قبل از انقلاب هیچ روستایی دارای گاز نبوده و تنها پنج شهر از نعمت گاز طبیعی بهره‌مند بودند. بعد از انقلاب 869 شهر و بیش از 10 هزار روستا گازکشی شده‌اند.

از دیگر شاخصه‌های موفقیت جمهوری اسلامی در تعداد دانشجو از 175 هزار نفر به 4 میلیون و 100 هزار نفر ، با 63 هزار عضو هیئت علمی رسیده است و همچنین به پیشرفت‌های علمی و صنعتی از جمله ساخت و پرتاب موفق ماهواره های امید و سفیر، دانش سلول های بنیادی، روش های درمان نازایی، روش کنترل ایدز، پیشرفت شگرف در ارتباطات با سیم و بی‌سیم (تلفن همراه)، معالجه مصدومان شیمیایی ونخاعی، همانند سازی، ساخت داروهای بسیار پیچیده، جراحی های مدرن، روباتیک، المپیاد های علمی، تولید سوخت هسته ای، لیزر، نانو، سلاح های پیشرفته، تولید ناوهای جنگی، موشک های بالستیک و کروز، ساخت الیاف کربن تی 300 و کسب رتبه یازدهمین تولید کننده مقالات علمی در دنیا، بهبود وضعیت بهداشتی، پیشرفت عمده در صنایع خورو سازی و… می توان اشاره کرد.

پتانسیل‌های جمهوری اسلامی در زمینه ­های مختلف زیر ساختی، سرمایه­ ای، علمی و فن آوری و از همه مهمتر نقش جایگاه رهبری و ولایت مطلقه فقیه، حضور هوشمندانه مردم در صحنه های مختلف و توانمندی های نظامی و امنیتی کشورمان را به نقطه ای از جایگاه جهانی رسانده که خروج از سناریوهای جدید نیز به عنایت خداوند متعال و تحت زعامت امام عصر(عج) به نتیجه مطلوب خواهد انجامید.

جمهوری اسلامی پس از 38 سال مبارزه دائمی با استکبار جهانی و خصوصاً مقابله با تهدیدات سخت که مستقیماً استقلال، حاکمیت، تمامیت ارضی و ... را هدف گرفته بودند به مبارزه پرداخت و اقتضا می کند که در مقابله با تهدیدات نرم که عمدتاً از ابزارهای فرهنگی و با هدف تأثیر گذاری بر ذهن­ها و باور ها استفاده می شود به مقابله جدی تر برخیزد .

اشتغال، تورم، وابستگی شدید بودجه کشور به نفت، پیشروی تدریجی دشمن در تهاجم فرهنگی با ابزار رسانه ای، گسترش اعتیاد به مواد مخدر، تحریکات قومیتی، شکاف طبقاتی، تحرکات اپوزسیون، پراکندن بذر یأس و ناامیدی میان مردم، دامن زدن به نارضایتی عمومی، مصرفگرایی، رشد و گسترش دنیاطلبی، کم رنگ شدن وجدانکاری، گسترش فساد اخلاقی، مشکل تأمین آب و آلودگی محیط زیست برخی از تهدیدات داخلی پیش روی مردم و مسئولین است.

در زمینه خارجی نیز موضوع فناوری هسته ای و تولید چرخه سوخت، مسئله جزائر سه گانه

نامشخص بودن وضعیت حقوقی دریای خزر، گسترش ناتو به شرق، وضعیت کشورهای عراق، افغانستان، فلسطین، سوریه، بحرین و لبنان، مواضع خصمانه اسرائیل و عربستان، نسبت به ایران، ناهماهنگی کشورهای عضو اوپک برای رعایت سهمیه ها، کاهش قیمت نفت، رکود اقتصاد جهانی و ... از جمله تهدیدات خارجی است که پیش روی مردم و مسئولین کشورمان قرار دارد.

بنابراین بایستی از تجربه 38 ساله انقلاب برای ادامه روند پیشرفت در زمینه های مختلف از جمله عبور از تحریم ها و تبدیل آنها به فرصت و علی‌الخصوص اعاده فرهنگ ایثار و شهادت دوران دفاع مقدس به بدنه فعلی نظام بهره جست.

در پایان به گوشه‌ای از فرمایشات رهبر فرزانه انقلاب مقام معظم رهبری در خصوص تحریم‌ها اشاره خواهیم داشت: «می‌گویند ما می‌خواهیم تحریم کنیم، تحریم نفت، تحریم بانک مرکزی، تحریم چه، تحریم چه، به وسیله شورای امنیت سازمان ملل، قطعنامه صادر کنیم، پشت سرش قطعنامه دیگر، که چه اتفاقی بیفتد؟ برای اینکه ملت ایران خسته بشود، عجیب است، هر چه گذشت ملت ایران شاداب‌تر، زنده‌تر، با استقامت‌تر و مصمم‌تر شده است.

در سخت‌ترین تحریم‌ها و در شرایطی که دشمن از تحریم ها فلج‌کننده سخن می‌گوید، کشور در عرصه‌های مختلف از جمله علم و فناوری پیشرفت‌های شگرفی کرده است که دستاوردهای هسته‌ای، فناوری‌های زیستی، فناوری نانو، فناوری انرژی‌های نو، صنایع هوا و فضا، ساخت ابر رایانه‌ها، سلول­‌های بنیادین، شبیه‌سازی، رادیو داروها و نانو داروهای ضد سرطان نمونه‌هایی از پیشرفت در فناوری‌هایی است که در بعضی موارد آن فقط چند کشور محدود صاحب آن هستند».

نتیجه‌گیری:

نظام اسلامی با دو پارامتر اساسی توانست همه معادلات نظام استکباری را به هم زده و در عرصه جهانی پرچمدار عدالت، پیشرفت و توسعه قرار گیرد. که می ­توان به پذیرش دین به عنوان زیر ساخت همه نظام های فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی، نظامی و ... و نیز همراهی مردم مکتبی اشاره داشت. تهدیدات شدید دین زدایی و کم رنگ کردن جایگاه دین در زندگی مردم توسط دنیای غرب با استفاده از ابزار ضد فرهنگی و رسانه مبین این حقیقت است که هوشمندی و بصیرت آحاد جامعه را در این خصوص می­ طلبد.

به نظر نویسنده اگر جمهوری اسلامی توانسته تمام تحریم های خرد کننده و به قول آن ها تحریم های فلج کننده را پشت سر بگذارد، توسل به فرهنگ بسیجی و فرهنگ دفاع مقدس بوده است. فرهنگی که می­ تواند بقای نسل­ های آینده را نیز تضمین نماید. شاید این پرسش برای خوانندگان محترم مطرح گردد که پارامتر اساسی این فرهنگ چیست و چگونه می­ توان به آن دست یافت؟

ولایت مداری، تکلیف محوری، شناخت موقعیت، ساده زیستی و قناعت، تلاش مستمر، توکل به خداوند، اولویت دادن به دین، توجه به فرائض، توجه خاص به نماز، معاد باوری، رعایت اخلاق حسنه، مشورت و همفکری، ایثارگری، امر به معروف و نهی از منکر، جلوگیری از اسراف، شهادت طلبی، ابداع و خلاقیت، عفو و گذشت، غیرتدینی، پای بندی شدید به مسئولیت، نظم و انضباط، دور شدن از آفات اخلاقی حسد و کینه، پرکاری، شادابی و نشاط، کمک به دیگران، اتصال به قرآن، توجه داشتن به ادعیه، نماز شب، توجه به ورزش و آمادگی جسمانی، احساس مسئولیت در قبال محرومین و ... از مولفه ­های فرهنگ غنی دفاع مقدس هستند.

تمام این موارد در ذیل دین باوری و استفاده از فرهیختگان دین و فراهم کردن محیط سالم ( خانواده و جامعه ) برای رسیدن به درجات و کمالات عرفانی فراهم می گردد. به حق می­ توان گفت در دوران دفاع مقدس، رزمندگان اسلام زندگی در فضای عطرآگین مهدوی و علوی را تجربه کردند و تکرار این شرایط میسر نیست الا برگشت به سوی خدا و رعایت تقوا.

امروز مدیریت جهادی در عرصه های داخلی و خارجی، تنها راه برون رفت از مشکلات ناشی از سو مدیریت داخلی و تهدیدهای خارجی است.

انتهای پیام/
نظر شما
پربیننده ها