در این عملیات و نبرد بزرگ زمینی، رزمندگان اسلام توانستند در مجموع 40 کیلومتر از خاک دشمن را تصرف کردند و دهها دستگاه خودرو و مقدار زیادی سلاحهای سنگین و نیمهسنگین را به عنوان غنائم جنگی به دست آوردند.
رزمندگان ما توانستند در این عملیات بزرگ، با یاری خداوند 6400 نفر از افراد دشمن را کشته و زخمی کنند و یک هزار و 315 نفر را نیز به اسارت خود درآورند.
عملیات رمضان که از بزرگترین عملیاتهای دوران دفاع مقدس و هشت سال جنگ تحمیلی به شمار میآید در پنج مرحله انجام شد.
در مرحله نخست، در سه محور، به علت موانع و استحکامات مثلثی شکل و میادین مین فراوان ، نیروهای ایرانی نتوانستند با سرعت عمل به تمامی اهداف مورد نظر دست یابند ، لذا با روشن شدن هوان از ادامه پیشروی خودداری شد . اما در محور جنوبی – جنوب پاسگاه زید – چهار تیپ از سپاه و دو تیپ از ارتش توانستند با سرعت عمل چشمگیری همه مواضع دشمن را در هم کوبیده و تا عمق ٣٠ کیلومتری مواضع عراقی ها رسیده و خود را به نهر کتیبان در شرق اروند و کانال ماهیگیری برسانند ، به گونه ای که به قرارگاه فرماندهی لشگر ٩ زرهی عراق دست یافته و علاوه بر غنیمت گرفتن خودرو تویوتا فرماندهی ، قرارگاه را منهدم می کنند . علی رغم این موفقیت ، جناح راست نیروها بازمانده بود و با روشن شدن هوا عراقی ها با یک لشکر زرهی فشار اصلی را معطوف این منطقه کرده و از پیشروی نیروهای ایرانی ممانعت به عمل آوردند.
در این مرحله از عملیات، ٨٥ دستگاه تانک و نفربر و ١٢ توپ دشمن منهدم و ٧١ دستگاه تانک و نفربر نیز به از دشمن غنیمت گرفته شد.
مرحله دوم نیز در محور میانی جنوب پاسگاه زید و با همان یگانها و تقویت دو تیپ دیگر در تاریخ ٢٥ مردادماه ١٣٦١ صورت گرفت که چندان موفقیت آمیز نبود و تنها مقداری خسارت به دشمن وارد آمد و شماری از آنان کشته و زخمی و اسیر شدند.
در مرحله سوم، احتمال می رفت که دشمن با تجمع نیروهای زرهی قصد پاتک دارد ، لذا در تاریخ ٣٠ مرداد ماه ١٣٦١ از شرکت نیروهای زرهی خودی صرف نظر شد تا نیروهای پیاده بتوانند به انهدام تانکها و نفربرها بپردازند . بنابراین عملیات مرحله سوم از جنوب پاسگاه زید آغاز شد و نیروهای ایرانی به طور خیره کننده ای به در هم شکستن و تصرف مواضع دشمن پرداختند. رزمندگان اسلام توانستند در این مرحله مهم، در زمینی به وسعت ١٨٠ کیلومتر مربع، نزدیک به ٧٠٠ دستگاه تانک و نفربر را منهدم و ١٤ دستگاه تانک و نفربر دشمن که ٤ دستگاه از نوع پیشرفته تی – ٧٢ بود را به غنیمت بگیرند.
مرحله چهارم عملیات در اول شهریورماه سال ١٣٦١ از محور جنوبی منطقه عملیاتی شلمچه شروع شد، اما به دلیل آمادگی و هوشیاری عراقیها و استحکامات و مواضعی که تعبیه شده بود، راهی از خط نخست دشمن به روی رزمندگان اسلام باز نشد.
مرحله پنجم و پایانی که تلاش نهایی و اصلی این عملیات سیاسی – نظامی بود، در ٦ شهریور ماه ١٣٦١ از شمال پاسگاه زید و در حد فاصل دژ مرزی عراق و خاکریزهای مثلثی آغاز شد.
در آغاز درگیری و نبرد، همه چیز طبق طرح فرماندهان ایرانی پیش رفت و نیروهای ارتش و سپاه توانستند گذشته از پاکسازی و الحاق، خاکریزی مناسب و دو جداره در جناح شمالی دشمن بسازند.
ولی از آنجا که دقت کافی در ساخت آن به کار نرفت، دشمن توانست ٥ کیلومتر در آن رخنه کند . در این مرحله ١٣٠ دستگاه تانک و نفربر منهدم و ١١ دستگاه نیز به غنیمت گرفته شد و همچنین ٨٠٠ تن از نیروهای دشمن کشته و زخمی شدند.
بنابراین در این عملیات ١٠٩٧ دستگاه تانک و نفربر منهدم شده و ٥٠ دستگاه تانک و نفربر به غنیمت نیروهای ایرانی درآمد . همچنین ٨٧١٥ تن از نیروهای بعثی عراقی نیز کشته و زخمی و اسیر شدند.
انتهای پیام/