گزارش/

پادشاه عربستان طی فرمانی اداره امور را به وليعهد واگذار كرد

يک ماه پس از انتخاب «محمد بن سلمان» به وليعهدی عربستان، دربار سلطنتی عربستان طی فرمانی از فرزند شاه سعودی خواست تا در غياب وی و سفر به خارج از کشور، اداره امور کشور را در دست بگيرد.
کد خبر: ۲۴۹۴۱۲
تاریخ انتشار: ۰۳ مرداد ۱۳۹۶ - ۰۷:۰۰ - 25July 2017
پادشاه عربستان طی فرمانی اداره امور را به وليعهد واگذار كردبه گزارش گروه سایر رسانه‌های دفاع پرس، يک ماه پس از انتخاب «محمد بن سلمان» به وليعهدی عربستان، دربار سلطنتی عربستان طی فرمانی از فرزند شاه سعودی خواست تا در غياب وی و سفر به خارج از کشور، اداره امور کشور را در دست بگيرد.

اقدامي كه گفته می‌شود گام آزمايشی و اوليه برای كناره‌گيری ملک سلمان از قدرت است. در روزهای اخير برخی منابع گزارش داده بودند در ماه‌های آينده ملک سلمان به نفع پسرش كناره‌گيري خواهد كرد.
 
سلمان بن عبدالعزيز پادشاه سعودي كه از زمان روي كار آمدن در ژانويه 2015 با تغييرات گسترده در كابينه اين كشور راه را براي وليعهدي و متعاقب آن پادشاهي محمد بن سلمان فرزندش هموار كرده بود، اين‌بار گام نهايي را براي رسيدن بن سلمان به تاج و تخت برداشت. ملك سلمان كه درست يك ماه پيش در اقدامي جنجالي محمد بن نايف وليعهد سابق را بركنار و پسرش را به وليعهدي برگزيد، روز دوشنبه طي دستوري عملاً اداره كشور را به پسرش واگذار كرد تا در غياب وي به اداره امور بپردازد. به گزارش شبكه العربيه، دربار سلطنتي عربستان روز دوشنبه فرماني را از جانب سلمان بن عبدالعزيز، شاه عربستان براي محمد بن سلمان ارسال و در آن تأکيد کرد که در دوره غيبت وي به دليل سفر به خارج از کشور، امور کشور را بر اساس منافع مردم اداره کند. دربار سلطنتي عربستان اعلام کرد که شاه عربستان براي مرخصي به خارج از کشور مي‌رود. برخي فعالان اجتماعي مي‎گويند که ملک سلمان بيمار است و برخي ديگر نيز از زمينه‌سازي براي انتقال قدرت به فرزندش خبر مي‌دهند.
 
همزمان روزنامه رأي اليوم به نقل از منابعي در کاخ پادشاهي عربستان از احتمال کناره‌گيري شاه سعودي به نفع فرزندش محمد بن سلمان، در پنج ماه آينده خبر دادند. منابع مطلع از پشت پرده قصر پادشاهي در عربستان اعلام کردند که به دنبال قطعي شدن برخي پرونده‌هاي بزرگ داخلي و منطقه‌اي عربستان، احتمال کناره‌گيري ملک سلمان بن عبدالعزيز به نفع فرزندش محمد بن سلمان تا پنج ماه آينده بعيد به نظر نمي‌رسد. به گفته اين منابع، شاه سعودي مي‌خواهد براي سپري کردن تعطيلات دو ماهه خود به شهر طنجه در شمال مغرب سفر کند و امور کشور را به دست وليعهد و دستياران وفادار و نزديکاني خواهد سپرد که طي چند هفته اخير آنها را در پست‌هاي حساس مملکتي منصوب کرده است، به گونه‌اي که ملک سلمان بن عبدالعزيز و نزديکان وي تنها به نظارت بر کار وليعهد و تيم وي اکتفا کرده و برخي اوقات هم توصيه‌هاي لازم را خواهد کرد.
 
بنابراين محمد بن سلمان در طول ماه آگوست تا آخر شهريور پادشاه فعلي عربستان خواهد بود و اين مدت آزمايشي است تا ملک سلمان زمان دقيق اعلام کناره‌گيري خود از قدرت به نفع فرزندش را قطعي کند. بر اين اساس، ملک سلمان افکار عمومي عربستان را براي فرضيه چشم‌پوشي‌اش از پادشاهي آماده کرد؛ فرضيه‌اي که غيرمنتظره نخواهد بود بلکه عربستاني‌ها به عنوان اقدامي که ممکن است در هر لحظه رخ دهد، آن را مي‌پذيرند.  پادشاه سعودي روز پنج‌شنبه نيز با مجموعه احکامي تغييرات جدي را در رأس نهادهاي امنيتي اين کشور ايجاد كرد كه به گفته ناظران گام نهايي براي کنار کشيدن ملک سلمان از رأس قدرت بود، چراكه اين تغييرات در جهت افزايش قدرت وليعهد بود. ايجاد سازمان امنيتي جديدي به نام «سازمان رياست امنيت کشور» زير نظر وليعهد براي هموار كردن مسير براي رسيدن به تاج و تخت انجام شده است. دربار سعودي روز شنبه نيز براي توجيه بركناري بن نايف از وليعهدي مدعي شد كه وي به مواد كوكائين معتاد بوده است و توانايي اداره امور را نداشته است. همه اين برنامه و تغييرات سياسي كه طي يك ماه انجام شده راهي براي بركناري سلمان از قدرت و سپردن امور به وليعهد جديد بود. كناره‌گيري سلمان از قدرت دو ماه پس از سفر دونالد ترامپ، رئيس‌جمهور امريكا به عربستان انجام مي‌شود كه گفته شده است يكي از اهداف سفر ترامپ به رياض جلب نظر واشنگتن براي حمايت وليعهد در رساندن وي به تاج و تخت بوده است و امضاي قراردادهاي چندصد ميليارد دلاري با امريكا نيز در اين راستا انجام شده است.
 
افزايش سياست تخاصم با همسايگان

محمد بن سلمان كه در دو سال گذشته به عنوان وزير دفاع عربستان در كابينه حضور داشت عملاً قدرت اصلي اين كشور را در دستان خود قبضه كرده بود. شروع جنگ ظالمانه عليه مردم بي‌دفاع يمن و افزايش تنش‌ها با ايران و آغاز بحران با قطر در ماه‌هاي اخير همگي سياست‌هاي خصمانه‌اي است كه پسر شاه سعودي در پيش گرفته است، بنابراين بسياري از ناظران باتوجه به ويژگي‌هاي شخصيتي كه بن‌سلمان دارد معتقدند با انتخاب وي به عنوان پادشاه، تنش عربستان با همسايگان تشديد خواهد شد. از طرفي اتحاد گسترده وليعهد با دولت جديد امريكا در مقابل ايران مي‌تواند منطقه را درگير بحران‌هاي جديدي كند. بن سلمان در ماه‌هاي گذشته سياست تخاصم با ايران را علني‌تر كرده و مدعي شده است بايد درگيري‌ها به خاك ايران كشيده شود.
 
نافرماني برخي شاهزادگان

هرچند ملك سلمان توانسته موافقت بسياري از اعضاي شوراي سلطنتي را براي پادشاهي پسرش جلب كند اما برخي شاهزادگان اين كشور با تغييرات جديد در خاندان سلطنتي مخالفند. به گزارش روزنامه رأي‌اليوم، کارشناسان مسائل عربستان بر اساس اطلاعاتي محرمانه كه به بيرون درز کرده در امريکا خبر دادند که يک جريان معارض بي‌سر‌وصدا در محافل خاندان حکومتي در حال قدرت گرفتن است که هسته‌هاي آن را سه شاهزاده‌اي تشکيل مي‌دهند که از بيعت با محمد بن سلمان وليعهد کنوني اجتناب کردند و در عين حال مهره‌هاي مهمي در اين خاندان شمرده مي‌شوند. شاهزاده احمد بن عبدالعزيز، وزير کشور اسبق و يکي از چهره‌هاي جريان سديري‌ها در خاندان حاکم سعودي، شاهزاده عبدالعزيز بن عبدالله، معاون وزير خارجه و نماينده جناح ملک عبدالله بن عبدالعزيز و گارد ملي در هيئت بيعت و شاهزاده محمد بن سعد، جانشين امير منطقه رياض که مورد تأييد محافل شاهزادگان غيرسديري و همچنين شاهزادگان غيرنسل بنيانگذار سعودي از جمله مخالفان بيعت با وليعهد کنوني بودند.

منبع: روزنامه جوان

نظر شما
پربیننده ها
آخرین اخبار