نکوداشت شاعر انقلابی «علی محمد مودب»

حدادیان: مودب شاعر دردها و فقرهاست/ سفیر افغانستان: اشعارش در حافظه‌ی ما ماندگار است/ مودب: باید بگویم!

سیزدهمین شب شاعر نکوداشت شاعر انقلابی «علی محمد مودب» با حضور اهالی شعر و ادب و خانواده و دوستان وی در سازمان هنری رسانه‌ای اوج برگزار شد.
کد خبر: ۲۵۱۲۷
تاریخ انتشار: ۲۲ مرداد ۱۳۹۳ - ۱۲:۰۳ - 13August 2014

حدادیان: مودب شاعر دردها و فقرهاست/ سفیر افغانستان: اشعارش در حافظه‌ی ما ماندگار است/ مودب: باید بگویم!

به گزارش خبرنگار فرهنگی دفاع پرس، سیزدهمین شب شاعر گرامیداشت «علی محمد مودب» شاعر انقلابی و مدیر موسسه فرهنگی شهرستان ادب بعد از ظهر روز گذشته با حضور محسن مومنی شریف، وحید جلیلی، محمد مهدی سیار، میلاد عرفان پور، غلامرضا کافی، پروانه نجاتی، علی داوودی، مهدی قزلی، محمدعلی بهمنی، زهیر توکلی، میثم نیلی، محمدحسین جعفریان و جمعی از اهالی و دوستداران شعر و ادب و خانواده علی محمد مودب در سازمان هنری رسانهای اوج برگزار شد.

حسین قرایی: مودب مدیر فرهنگی و شاعر خوبی است/ امیدواریم شب شاعر سه رقمی شود

حسین قرایی دبیر سلسله جلسات شب شعر در ابتدای این نشست گفت: سیزدهمین برنامه شب شاعر به جوانی 38 ساله تعلق دارد. ما بر این عهدیم تا در هر ده یازده برنامه از جوانان شاعر قدردانی کنیم.

وی با بیان اینکه مودب مدیر فرهنگی و شاعر خوبی است، اظهار کرد: مقام معظم رهبری، امین شعر انقلاب همواره بر این حوزه از شعر تاکید دارند و آن را رصد میکنند و ما سعی داریم صف ارباب صفا از هم نگسلد.

قرایی با اشاره به شعر سعید بیابانکی گفت: تلاش داریم که در هزار ضرب شویم و همچمون دریا ماندگار بمانیم.

وی تاکید کرد: مودب فقط شعر انقلاب و دفاع مقدس ندارد. او شعرهای عاشقانه هم دارد که باید بهتر دیده شود. مودب خود را وامدار شهدا و ارزشهای میداند.

قرایی در پایان بیان کرد: امیدوارم عدد شبهای شاعر سه رقمی بشود و برای بهتر شدن برنامهها از رسانهها و منتقدین دعوت میکنیم تا نقدهایشان را از ما دریغ نکنند.

وحید جلیلی: مودب مطلع نو شعر انقلاب اسلامی است

وحید جلیلی دبیر جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی و از همکاران قدیمی مودب در تحریریه نشریه سوره و به قول محمد مهدی سیار شاعر پنهان در ادامه این برنامه به تشریح هویت حرفهای و جریانی شعر و هنر انقلاب سالامی پرداخت.

وی گفت: در ابتدای انقلاب بسیاری از جوانان برآمده از انقلاب اسلامی توانستند خلا این انقلاب را در حوزهی رسانه و فرهنگ پر کنند که یکی از دلیلهای وجود این خلا ناهمراهی جریان روشنفکری بود.

جلیلی بیان کرد: نسل اول انقلاب یک نسل طلایی است که افتخارات بزرگی داشته است.  جریان غرب زده بر این باور بودند که انقلاب نمیتواند در عرصه هنر به شکوفایی برسد. اما جریان ابتدای انقلاب افرادی همچون قیصر امینپور، سلمان هراتی و حسن حسینی الهامی برای نسلهای بعدی شدند.

وی تاکید کرد: شعر انقلاب در این دوران هویت جریانی پیدا کرد. در دهه 70 این هویت از برخی جهات کم رنگ و بعضا استحاله شد. تا جایی که شعر انقلاب در شعریت درمانده و در انقلابی بودن کم رنگ شد. از اوایل دهه 80 رویشهای جدیدی در هنر انقلاب شروع شد و نشان داد هویت جریانی همچنان پابرجاست که اوج آن در فتنه 88 نمایان شد.

عضو شورای سیاستگذاری جشنواره عمار گفت: انقلاب محتاج هیچ گروهی نیست چون همواره میجوشد. مودب نمونهی نو شاعر انقلابی است که در شعریت و در صحنههایی که برخی توفیق حضور نداشتند، بود و علمداری کرد. او و دوستان هنریاش نشان دادند که هنر انقلاب اسلامی به یک تجدید مطلع رسیده است.

وحید جلیلی در ادامه خاطرنشان کرد: قاعدتا همان آفتها که نسل اول هنر انقلاب را تهدید میکرد این نسل را نیز تهدید میکند با این امتیاز که تجربه،درسها، عبرتها و  زمین خوردنهای نسل قبل را دارد. آن خامی و بی تجربگی اینجا جبران شده است. نسل جدید هنر انقلاب اسلامی با توشه برداری آینده درخشانتری دارد. این را در نگاه حضرت آقا هم میبینیم. ایشان هرسال بر این نکته تاکید دارند و انشااله به قلههای بلندی در ادبیات آیینی خواهیم رسید.

وی در پایان بیان کرد: در دورههایی کمتر مشوقی برای پیوستن به هنر انقلاب مشاهده میشد. اما دوستان نگذاشتند علم هویت جریانی انقلاب بر زمین بماند. مودب با مسئولیتی که در کار موثر شهرستان ادب دارد، نیروهای جدید فرهنگی و هنری انقلاب را پرورش میدهد. امیدواریم در آیندهی نزدیک و دور شاهد ظهور انسانهای همتراز با انقلاب اسلامی در حوزه شعر و هنر باشیم.

شاعر چریکی

وحید جلیلی در ابتدای صحبتهایش با اشاره به پوستر عکس مودب گفت: ما مودب را خندان دیدهایم اما اینجا ایشان خیلی جدی هستند.

حسین قرایی نیز در صحبتهایشان با اشاره به این عکس گفتند: در این عکس مودب چهرهای چریکی پیدا کرده است.

سیار: مرگ آگاهی از مولفههای شعر مودب است

محمد مهدی سیار که مجریگری این برنامه را بر عهده داشت با قرائت اشعار مودب در بخشهای از این برنامه گفت: کتاب کهکشان چهرهها که مجموعه اشعار نیمایی مودب است سرفصل تازهای برای شعر نیمایی است.

وی در بخش دیگری از صحبتهای خود گفت: مرگ آگاهی از مولفههای شعرهای عاشقانه، اجتماعی و سیاسی مودب است و این یک نگاه فلسفی و دینی در شعرهای مودب است.

سیار همچنین تاکید کرد: جای بررسی مسایل فنی و دقیق مولفههای شعر انقلاب در محافل خالی است.  

غلامرضا کافی: آثار مودب میتواند موضوع پایاننامههای دانشجویی باشد/ ویژگی شعر مودب ایجاد تقاضاست

غلامرضا کافی همسر پروانه نجاتی در ادامه این مراسم اظهار کرد: آثار تولید شده در حوزه هنر انقلاب بسیار بوده اما تبلیغ، تحسین و همگرایی کمی صورت گرفته که دلیل عدم خوش سلیقگی بوده است.

وی ادامه داد: من از نگاه بیرونی به شعر مودب نگاه میکنم. مودب شاعر انقلابی است چرا که تپندگی و خروشی در شعرهایش نمایان است. به روز بودن، شورش بر وضع موجود برای رسیدن به وضعیت مطلوب، سازش ناپذیری، دغدغه من جمعی به جای من فردی در شعر، واگویه و دل مویه بودن از ویژگیهای اشعار مودب است.

این شاعر شیرازی تاکید کرد: برای شاعر انقلاب که به آرمانهایش فکر میکند، شعر وسیله است. برخی سستیها و ناپرهیزیهای در شعر نیز به همین برمیگردد چون هدف غایی مضمون است. مودب ادامهی منطقی نسل پیشین شعر انقلاب است.

وی در ادامه با اشاره به دیگر ویژگیهای شعر مودب گفت: احیای شعر نیمایی، روایتگری، واقعیتگرایی با نگاههای بومی که در شعر سلمان هراتی دیدیم در شعر مودب نیز پیداست. پاسخ به تقاضا و ایجاد تقاضا دیگر ویژگی اشعار مودب است. پاسخ به تقاضا رفتار همهی شاعران انقلاب است اما ایجاد تقاضا از ادبیات اتوپیایی برمیخیزد و کار همهی شاعران انقلاب نیست. ایجاد تقاضا یعنی یک ذهن ورایی و چشم بینا که چه باید کرد.

کافی بیان داشت: عهد ذهنی که باعث اعجاب مخاطب و مراعات نظیر میشود از دیگر ویژگیهای شعر مودب است. اشعار مودب نکتههای فراوان و ظریفی دارد و قابلیت ردیابی شعر انقلاب دارد و میتواند موضوع پایان نامه بسیاری از دانشجویان باشد.

عرفان پور: مودب عشق و درد را به روشنی دیده است

میلاد عرفان پور از شاعران جوان کشورمان در این برنامه متنی شاعرانه را به علی محمد مودب تقدیم کرد که در بخشی از آن آمده بود: مودب از سالهای کودکی با چراغ شعر زیسته است. عشق را به روشنی دیده است. درد را به روشنی دیده است پیش از آنکه از زبان شاعران بی درد شنیده باشد. مودب شاعر عشق و مقاومت است.

سیار در رابطه با عرفان پور گفت: کمتر دیدهایم که ایشان متن بنویسید گرچه قلم بسیار خوبی برای نوشتن متنهای ادبی دارد.

مهدی قزلی: مودب شاعری متعهد است

همچنین در این مراسم مهدی قزلی، مدیر بنیاد شعر و ادب با شوخ طبعی و با اشاره به فضای مجلس گفت: فضای مجلس بیشتر به مجلس ختم میماند. کاری کنیم یخ این مجلس وا شود.

وی در ادامه با اشاره به آشنایی خود با علی محمد مودب گفت: مودب شهرستانیای است که دوست ندارد تهرانی باشد. در روزگار ما متعهد بودن مهمتر از انقلابی بودن است. تعهد مودب همچون تعهد عباس آژانس شیشهای است که اتفاقا همشهری مودب است.

قزلی تاکید کرد: متعهد بودن مودب نتیجهی پختگی و فرقان ایشان است.

سعید حدادیان: مودب شاعر دردها و فقرهاست/ ماجرای جلسات ادبی روبروی مسجد دانشگاه تهران

سعید حدادیان شاعر و مداح اهل بیت علیهم السلام نیز در این برنامه با تن صدای همیشگیاش که خاص مجالس روضه است بیان کرد: وظیفه دارم در برپایی این مجلس شرکت کنم. من چند شاخص در شخصیت مودب دیدهام که همیشه مورد توجه من است.

وی افزود: مودب برای من که عاشق امام هستم و طعم فقر را چشیدهام، دوست داشتنی است و شعرهایش را دوست دارم. من نگاه گمشده مودب را میستایم. نکته دیگر اشعار مودب پرهیز از غرب گرایی است.

حدادیان با بیان اینکه شهرستان ادب باید در بحث فرهنگ و اقتصاد مقاومتی جلودار باشد، اضافه کرد: آغوش باز مودب علیرغم کم سخن بودنشان دیگر ویژگی مهم ایشان است. مودب اکنون پناه جوانان شاعر است و این نشان میدهد که ایشان غرور کاذب شاعر را شکستهاند.

وی با بیان اینکه برخی شاعران صرفا اشعار عاشقانه میگویند و من نمیپسندم، به خاطرهای در سالهای دهه 80 اشاره کرد و گفت: در چمنهای روبروی مسجد دانشگاه تهران جلسات ادبی داشتیم. اتفاقا همین آقای مودب هم بودند. در آن جلسات یک روز خانمی شعری خواند که بسیار منقلب شدم. یکی دو روز قبل از آن جانبازان شیمیایی روبروی بیمارستان ساسان تجمع کرده بودند. من آنجا پیشنهاد دادم که همایش شعری برای جانبازان شیمایی برگزار کنیم. مودب در آن همایش 5 شعر بسیار خوب برای جانبازان شیمیایی سرود که یکی از آنها آن شعر سپید است که میگوید: اینجا تهران است، بیمارستان ساسان.

حدادیان در پایان خاطرنشان کرد: من خوشحالم که مودب نام جریان ادبیشان را شهرستان ادب گذاشتهاند و این سادهترین نام است و این خیلی خوب است. شهرستان ادب نگاه به فقر و روستا است و این یعنی به فکر مستضعفین باشیم. من از قلم، فکر، مدیریت و محبتهای علی محمد مودب تقدیر میکنم.

سفیر افغانستان: شعر مودب در حافظهی ما ماندگار خواهد بود

همچنین در این مراسم محمد رضی الهام نماینده سفیر جمهوری اسلامی افغانستان پیام سفیر در تقدیر از زحمات علی محمد مودب را قرائت کرد که در بخشی از آن پیام آمده بود: شعر مودب بخشی از میراث تمدنی ماست و در حافظهی ما ماندگار خواهد ماند.

محمدعلی بهمنی: مودب تفکر فراجتماعی دارد

محمدعلی بهمنی شاعر پیشکسوت انقلاب اسلامی در بخش دیگری از این برنامه با وجود کسالتی که داشت، اظهار کرد: من مودب را از جشنوارههای شهرم بندرعباس میشناسم و خوشحالم که امروز وظیفه خود را نسبت به مهربانیهای مودب انجام میدهم.

وی افزود: اشعار مودب یک تفکر فرااجتماعی دارد. باید این عزیز را جستوجو کرد. من با شعرش زیستم و زندگی کردم. آن شعری که دربارهی مردمان جزیرهی قشم گفته بودند را بسیار دوست داشتم و دارم.

بهمنی خاطرنشان کرد: مودب زودتر از بقیه میفهمد و نگاه کاشفی دارد. از دیدگاه من او کسی است که میتواند نگاه کاشفی داشته باشد و آن چیزهایی را که ما نمیبینیم او میبیند. من خود را نسبت به مودب بدهکار میدانم و دوست داشتم این را بیان کنم.

زهیر توکلی: مودب تا گریهاش نگیرد، شعر نمیگوید

زهیر توکلی نیز در این برنامه با اشاره به شعرهای عاشقانه مودب گفت: مودب شاعری است که تا گریهاش نگیرد، شعر نمیگوید. او محدود به قواعد یک ژانر نیست و من شخصی مودب در شعرهایش پررنگ است.

وی با بیان اینکه عنصر درد و لحن دردمندانه و زخمی ویژگی مشترک شعرهای او و قیصر امین پور است، گفت: دلیل آن محرومیت هر دو است.

مودب: باید بگویم!

علی محمد مودب نیز در برنامه نکوداشت خود در سخنانی کوتاه گفت: خدا را سپاسگزارم به خاطر اینکه توفیق داد در خدمات شما عزیزانی باشم که لطف و مهربانیشان را نسبت به برادر کوچکشان ابراز داشتند.

وی با تقدیر از حضور محمدحسین جعفریان به خاطرهای اشاره کرد و بیان داشت: من دوران دانش آموزی کارت پستالی از ایشان گرفتم که تا سالها این کارت را به یادگاری در اتاقم داشتم.

مودب در پایان با اشاره به دغدغهی خود نسبت به مسائل فرهنگی و هنری گفت: برخی به من ایراد میگیرند که چرا در این حوزهها حرف میزنی و تو باید شعر بگویی. اما چه کنم؟ چون کسی در این رابطه سخن نمیگوید من مجبورم که از دغدغههایم بگویم.

مودب پس از صحبتهای کوتاه خود که دلیل آن را سروقت دانستنش بیان کرد، به قرائت شعری پرداخت که محمدعلی بهمنی در صحبتهایش به آن اشاره کرده بود.

در بخشهای پایانی این مراسم از سایت مودب به نشانی اینترنتی http://www.moaddab.com/ رونمایی شد.

اهدای تابلو نقاشی چهره مودب/ عاقد بیت عاشق

اهدای لوح تقدیر و هدایا پایان بخش این مراسم بود. هدیه نخست از طرف سلسله جلسات شب شاعر توسط سعید حدادیان به همسر مودب اهدا شد. حدادیان عاقد مودب و همسرش بوده است که آن دو را بیت عاشق نامید.

همچنین یک تابلو نقاشی چهرهی مودب که توسط شاعر و نقاش کشورمان علی داوودی به تصویر کشیده شده بود به مودب اهدا شد.

خاطرنشان میسازد علی محمد مودب شاعر و نویسنده ایرانی متولد سال 1355 در روستای تقی آباد شهرستان تربت جام است که تحصیلاتش را در مقطع کارشناسی ارشد در دانشگاه امام صادق(ع) در رشته الهیات گذرانده است.

از وی تاکنون مجموعه آثار بسیاری منتشر شده است که از آن جمله میتوان به چهرهی کهکشانها، عاشقانههای پسر نوح و مردههای حرفهای اشاره کرد.

نظر شما
پربیننده ها