به گزارش گروه سایر رسانه های دفاع پرس، «مسعود اسداللهی» تحلیلگر مسائل غربآسیا با اشاره به ادعای آمریکا مبنی بر استفاده از سلاح شیمیایی در غوطه شرقی در گفتوگویی اظهار داشت: از چندی قبل شاهد بودیم که به علت حملات خمپارهای تروریستها در غوطه شرقی و به دلیل نا امن کردن این جغرافیا، دولت سوریه تصمیم گرفت این منطقه را پاکسازی کند. برآورد حامیان تروریستها بر این بود که به دلیل وجود نوع استحکامات و تونلهای زیر زمینی، ارتش سوریه به زودی شکست خواهد خورد و غائله به نفع آنها رقم میخورد اما در وقایع میدانی چنین چیزی اتفاق نیافتاد و ارتش سوریه توانست بخش زیادی از غوطه شرقی را پاکسازی کند و تنها محله دوما باقی ماند. جریانهایی مانند فیلق الرحمان، جبهه النصره و احرارالشام مجبور به عقب نشینی شدند که در نهایت به ادلب منتقل شدهاند. لذا شاهد بودیم تروریستها که از حمایت مالی و تسلیحاتی عربستان و متحدان غربی آنها برخوردار بودند در این عملیات متضرر شدند و نهایتاً ارتش سوریه پاکسازی دوما را شروع کرد.
وی افزود: این روند ادامه داشت اما متحدان تروریستها با طرح مساله حمله شیمیایی به غوطه از سوی دولت درصدد بودند تا بتوانند از شکستهای آتی خود جلوگیری کنند؛ سوال اصلی این است که چرا ارتش سوریه که در حال پیش روی است و مناطق را تثبیت میکند باید از شیمیایی استفاده کند؟ کسانی که به مسائل نظامی و رزم در میدان آشنایی دارند به خوبی میدانند ارتش یک کشور در دقیقه ۹۰ و زمانی که نمیتواند با دشمن خود مقابله کند برای توقف جبهه مقابل از سلاح شیمیایی استفاده میکند تا بتواند حریف خود را زمینگیر کرده و با یک ضد حمله قائله را به نفع خود به پایان برساند. در قضیه غوطه شرقی و دوما پیشروی ارتش سوریه قابل توجه بود و از این جهت دلیلی برای استفاده از سلاح شیمیایی وجود ندارد؛ لذا این اتهامات دقیقاً برای این منظور است که بتوانند دلیلی برای حملات هوایی در دمشق را طراحی کنند.
اسداللهی تصریح کرد: پاسخ ادعای ایالات متحده و متحدان اروپایی آنها در مورد حمله شیمیایی به غوطه توسط روسیه داده شد اما تروریستها به دنبال این بودند که بتوانند با استفاده از این عنوان علاوه بر خریدن وقت، غربیها را تحریک کنند که حمله به سوریه را در دستور کار قرار دهند. متاسفانه مواضع آمریکا و متحدان اروپایی آنها بعلاوه اسرائیل دقیقاً نشان میدهد که آنها به دنبال حمله بر علیه سوریه هستند.
این پژوهشگر مسائل منطقه در تشریح دلایل حمله جنگندههای اسرائیل به پایگاه تی-۴ گفت: اینکه دیده میشود «پایگاه هوایی تی ۴» واقع در استان حمص سوریه توسط نیروی هوایی اسرائیل مورد حمله قرار میگیرد موضوعی است که دقیقاً همان سناریویی که پیشتر به آن اشاره کردم را نمایان میکند. بر اساس آخرین اخبار، رژیم صهیونیستی مسئول حمله به پایگاه هوایی حمص است اما ایالات متحده هیچگونه مشارکتی در این حمله هوایی نداشته است. اینکه چرا رژیم صهیونیستی این پایگاه را مورد هدف قرار داده نشان میدهد که بحث اصلی و دلیل آنها استفاده از شیمیایی نیست؛ چراکه فرودگاه تی ۴ مکانی است برای پرواز پهپادها. از آن جهت اسرائیل خواسته تا از جو حاکم بر پرونده غوطهشرقی به نفع خود بهرهبرداری کند.
وی ادامه داد: از زمان ساقط شدن جنگنده اف-۱۶ اسرائیل که در اواخر سال گذشته صورت گرفته بود تا به امروز هیچگونه حمله هوایی از سوی نیروی هوایی اسرائیل به سوریه صورت نگرفته است؛ لذا حمله اخیر به پایگاه هوایی حمص نشان میدهد که تلآویو یک خط قرمز جدید را شکسته و به دنبال سوء استفاده از ادعای آمریکا مبنی بر استفاده سلاح شیمیایی در غوطه شرقی است. از جهتی دیگر با توجه به شهادت چند تن از نیروهای ایرانی طی حمله روز گذشته جنگنده اسرائیل، این موضوع ثابت میشود که دلیل آنها مبنی بر خطر حملات شیمیایی در غوطه کاملاً مردود خواهد بود و دلیل آن این است که پایگاه تی ۴ هیچ ارتباطی با سلاح شیمیایی ندارد و تنها یک شیطنت آشکار از سوی تلآویو شکل گرفه است.
این استاد دانشگاه عنوان کرد: برخیها معتقدند که آمریکا، بریتانیا و فرانسه در روزهای آینده اقدام به انجام عملیات نظامی علیه سوریه خواهند کرد؛ این تحلیل به صورت کلی نادرست نیست اما به نظر میرسد که آنها بیشتر به دنبال نمایش سیاسی در این پرونده خواهند بود و اگر هم بخواهند حملهای ندارک دهند تنها چند هدف مشخص را مورد تهاجم هوایی قرار میدهند. اما مساله این است که آیا آنها پایتخت سوریه را هدف قرار میدهند یا نقاط دیگری را در دستور کار خواهند داشت. در این راستا باید دانست که دو مساله در سوریه وجود دارد و آنهم ایجاد جبهه درگیری و پاکسازی جنوب دمشق توسط ارتش سوریه از وجود تروریستهای داعش است و دیگری احتمال درگیری در مناطق جنوبی سوریه است. در جنوب دمشق داعش در «اردوگاه یرموک» مستقر است و اولویت ارتش، پاکسازی این نقطه از پایتخت سوریه است. باید توجه داشت که حمایت از داعش در جنوب دمشق از سوی هر کشور یا جناح داخلی، یک رسوایی تمام عیار خواهد بود و بعید است که جریان خاصی از داعش در طی این عملیات حمایت کند.
وی اظهار کرد: برخیها معتقدند که احتمال دارد آمریکاییها از طریق پایگاه خود در «گذرگاه التنف» بخواهند جبهه جدیدی را باز کنند که به نظر میرسد این موضوع هم تا حد زیادی دور از ذهن باشد. برخی از دادهها نشان میدهد که احتمال دارد از شهر درعاء در جنوب سوریه تعدادی از تروریستها به کمک داعش بروند؛ چراکه فاصله این شهر با دمشق حدود ۴۵ کیلومتر است که از حیث نظامی فاصله زیادی نیست اما گروههایی که در جولان و قنیطره حضور دارند، توان ایجاد یک جبهه جدید را ندارند. بنابراین احتمال الحاق تروریستها به داعش بسیار ضعیف است.
اسداللهی در پایان خاطرنشان کرد: آنچه که باید مورد نظر قرار بگیرد این است که اولویت آمریکا در سوریه، «شرق فرات» است. ائتلاف ایالات متحده با کردها و برخی جریانهای باقی مانده از داعش در آن منطقه میتواند آغازگر عملیات بر علیه ارتش سوریه در مناطق غرب فرات باشد. رفتار ایالات متحده نشان میدهد که آنها هیچ عزمی برای مقابله با داعش در این منطقه ندارند؛ از این منظر «حمله زمینی» از سوی ایالات متحده و متحدانش به پایتخت سوریه دور از ذهن است و اگر ترامپ حمله به سوریه در دستور کار قرار بدهد این هجمه به صورت هوایی صورت خواهد گرفت. به گونهای که اهدافی مانند کاخ ریاست جمهوری سوریه، وزارت دفاع و استحکامات متعلق به دستگاههای دولتی در دمشق در دستور کار حمله هوایی قرار خواهد گرفت اما توان نظامی ایالات متحده به دلیل آن که تنها دو هزار نفر نیرو در سوریه دارد جوابگوی لشگرکشی به دمشق نخواهد بود.
منبع: خبرگزاری تقریب