به گزارش گروه سایر رسانه های دفاع پرس، رسانههای عبریزبان، روز گذشته از وجود توافق اولیه بین رهبران کشورهای عضو شورای همکاری خلیجفارس، و مصر، که با نظارت آمریکا حاصل شده است، خبر دادند.
سایت خبری «دبکا» به نقل از دو مقام ارشد در واشنگتن و تلآویو، گزارش داد طرح «دونالد ترامپ» رئیسجمهوری آمریکا برای حل منازعه فلسطینیان و اسرائیل، اواسط ماه آینده میلادی اعلام خواهد شد؛ حتی اگر فلسطینیان دستور کار کلی اولیه آن را رد کنند ولی این طرح با تمامی بندهایش در ماه ژوئن ارائه خواهد شد.
دبکا افزود، پنج مقام دولت آمریکا این موضوع را به رسانهها اعلام کردند و دستور العملها به «جرد کوشنر» داماد ترامپ، و «جیسون گرینبلات» مشاور ترامپ در امور مذاکرات صادر شده بود تا طرح را برای اعلام آن در روز افتتاح سفارت در قدس اشغالی جمعبندی کنند ولی موانع مانع از انجام آن شد.
بر این اساس، دونالد ترامپ طرح خود را با «محمد بنسلمان» ولیعهد سعودی، «محمد بنزاید» ولیعهد امارات، «تمیم بنحمد» امیر قطر و «عبدالفتاح السیسی» رئیسجمهوری مصر و همچنین «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر اسرائیل مورد رایزنی قرار داده است.
دبکا به نقل از منابع ویژه خود، تصریح کرد که از «رجب طیب اردوغان» رئیسجمهوری ترکیه نیز برای مشارکت در این نشستها و رایزنی درباره طرح ترامپ دعوت بهعمل آمد ولی وی این دعوت را به دلیل «رویارویی مرگبار» اسرائیل علیه جنبش حماس در نوار غزه، رد کرد.
سایت دبکا در گزارشی در تاریخ 27 آوریل گذشته، بیشتر بندهای طرح «معامله قرن» را فاش کرده بود که شاید مهمترین آن عبارت است از تشکیل دولت فلسطین در نوار غزه و حدودی نیمی از مساحت کرانه باختری، ولی با حاکمیت محدود، که امنیت بخش اعظمی از کرانه باختری نیز به اسرائیل سپرده خواهد شد همانگونه اسرائیل حاکمیت امنیتی بر رود اردن خواهد داشت.
در قدس نیز، محلههای عربنشین تحت حاکمیت دولت فلسطین خواهد بود به جز شهرک «البلده القدیمه»، که تحت حاکمیت اسرائیل قرار خواهد گرفت و «ابو دیس» نیز به عنوان پایتخت فلسطین اعلام خواهد شد.
درخصوص اماکن مقدس اسلام نیز، اردن و فلسطین حاکمیت دینی بر این اماکن را تقسیم خواهند کرد و غزه بعد از موافقت حماس بر خلع سلاح شدنش، به دولت فلسطین الحاق خواهد شد. موضوع قابل توجه این است که در طرح مذکور درباره آوارگان فلسطینی و حق بازگشت سخنی به میان نیامده است.
بر این اساس، خلاصه طرح موسوم به «معامله قرن» این است که اسرائیل «کشور ملت یهود است و فلسطین، با حاکمیت محدود، کشور ملی فلسطینیان است».
بندهای طرح مذکور، که انتظار میرود در ماه ژوئن اعلام شود، به این ترتیب است:
1- دولت فلسطین، با حاکمیت محدود، در نیمی از کرانه باختری و سرتاسر نوار غزه تشکیل خواهد شد.
2- اسرائیل، مسئولیت امنیتی بخش اعظمی از کرانه باختری و گذرگاههای مرزی را بر عهده خواهد داشت.
3- دره اردن تحت حاکمیت اسرائیل قرار خواهد گرفت و این رژیم ماموریت سیطره نظامی بر آن را بر عهده خواهد گرفت.
4- تمامی محلههای عربنشین در قدس شرقی، به جز «المدینه القدیمه» که بخشی از «قدسِ اسرائیل»(!) خواهد بود، به دولت فلسطین واگذار خواهد شد.
5- ابو دیس در شرق قدس، پایتخت پیشنهادی برای دولت فلسطین خواهد بود.
6- فلسطین و اردن در نظارت دینی بر مساحد «المدینه القدیمه» مشارکت خواهند کرد.
7- غزه به دولت جدید فلسطین ملحق خواهد شد مشروط بر اینکه حماس خلع سلاح شود.
8- بندی در طرح مبنی بر «حق بازگشت» آوارگان فلسطینی وجود ندارد ولی ساز و کاری برای پرداخت غرامت و نظارت جامعه جهانی به آنها تدوین خواهد شد.
9- به رسمیت شناختن اسرائیل به عنوان یک کشور برای ملت یهودی و فلسطین با حاکمیت محدود به عنوان کشوری برای فلسطینیان.
منبع: تسنیم