به گزارش خبرنگار سرویس فرهنگی خبرگزاری دفاع مقدس، پانزدهمین شب شاعر، نکوداشت شاعر آیینی و انقلابی «غلامرضا کافی» عصر دیروز با حضور حمیدرضا شکارسری، میلاد عرفان پور، پروانه نجاتی، محمدرضا سنگری، رضا اسماعیلی، سیمیندخت وحیدی، هاشم کرونی، حسین اسرافیلی، محمدمهدی سیار، حجت الاسلام سیدمحمود دعایی، شهرام شکیبا، محمود حبیبی و محمد مهدی خالقی در سازمان هنری رسانهای اوج برگزار شد.
سنگری: متن مناسبی برای رشته تحصیلی ادبیات پایداری تولید نشده است
محمدرضا سنگری، پژوهشگر ادبیات دفاع مقدس و عاشورا در این مراسم گفت: آشنایی من با دوست عزیزم دکتر کافی به شب شعر عاشورایی شیراز برمیگردد. من در آنجا با چهرهی شعر ایشان آشنا شدم. کارهای تازهی ایشان در حوزهی شعر باب تازهای را در حوزهی شعر باز میکند.
وی ادامه داد: من چهرهی دیگر کافی یعنی چهرهی پژوهشی ایشان را در اصفهان شناختم. در جلسهای که مرحوم قیصر امینپور پس از سالها جدایی و فراقت به اصفهان آمد و در آن جلسه شرکت کرد. در آن نشست افرادی همچون کاکایی و رحماندوست نیز حضور داشتند. در آن نشست بحثی جدی در گرفت و دو دیدگاه که یکی متعلق به من و دیگری متعلق به قیصر بود، بحث مجلس بود. کافی در آن نشست، مطلبی را مطرح کردند که امیدی در من نسبت به ایشان برانگیخته شد.
سنگری در ادامه با اشاره با خاطرهای از رهبر معظم انقلاب، تصریح کرد: در یکی از دیدارهای شاعران با مقام معظم رهبری، رهبری گفتند شبی من نقدی از سید حسن حسینی خواندم که به واسطهی آن نقد سجدهی شکر کردم.
وی با بیان اینکه دورههای کارشناسی ارشد ادبیات پایداری در دانشگاه به راه افتادهاست ولی متنی مناسب در این زمینه تولید نشده است، به ویژگیهای غلامرضا کافی اشاره کرد و گفت: یکی از ویژگیهای ایشان جامعیت است.
جامعیت، انصاف، بینش و روشمندی؛ ویژگیهای کافی
سنگری افزود: در این مجموعه جدیدی که دکتر تدوین کردهاند و به زودی منتشر میشود، این جامعیت نمایان است. ایشان در ساحتهای گوناگون مطالعه دارند و ادبیات کلاسیک، نوین و امروز را به خوبی میشناساند.
پژوهشگر ادبیات دفاع مقدس اظهار داشت: مقالهای از ایشان در یکی از مجلات استان خراسان خواندم که تسلط و جامعیت ایشان در حوزه ادبیات را به خوبی نشان میداد.
وی در ادامه ویژگی دوم غلامرضا کافی را انصاف دانست و بیان کرد: در مجموعه پنج جلدی ایشان که توسط بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس چاپ شد، ایشان با انصاف و اشراف به بررسی میپردازند. این ویژگی را در دستی بر آتش هم میتوان دید. در رسالهدکترای دکتر کافی که در حوزهی شعر عاشورایی است، ایشان پیشینه موضوع را به خوبی کاویده و به انصاف نشر داده است.
سنگری با بیان اینکه ویژگی سوم کافی، بینش است، تاکید کرد: بسیاری سطح را میکاوند و در سطح باقی میمانند و آنهایی که ژرفکاری میکنند و میکاوند بسیار نیستند. کافی مانند زنبوری که روی گل مینشیند و شهر آفرینی میکند، آثارش را آفریده است.
وی ویژگی چهارم وی را روش مندی دانست و خاطرنشان کرد: ایشان دانشمند، بینشمند و روشمند هستند. افق شرح منظومه ظهر بالاتر از افق دستی بر آتش است. من تلاش دارم یکی از دانشجویانم را به مطالعهی تطبیقی این دو اثر ترغیب کنم. هندسه و چیدمان کار کافی، بسیار دقیق است.
سنگری در پایان با بیان اینکه خاکساری و تواضع از دیگر ویژگیهای ایشان است، گفت: توفیق داشتن همسری پروانه نجاتی از نقطههای پنهان و درخشان زندگی ایشان است.
اسماعیلی: کافی آرمانگرای واقع بین است
رضا اسماعیلی از پژوهشگران ادبیات انقلاب اسلامی نیز در این مراسم گفت: کافی شاعری متعهد و آرمانگرا است. متاسفانه در شرایط بعد از انقلاب بین روشنفکری، آرمانگرایی و تعهد آدم احساس میکرد تقابلی ناخواسته صورت گرفته و نتیجهی این تقابل نیز فاصله است.
وی ادامه داد: کافی آرمانگراییش منطبق بر منطق و واقع گرایی و واقع بینی است. از منظر کافی تقابلی بین سنت و مدرنیته نیست و آن را تعامل میداند. او در کارهایش تقابل را از بین برده و از دستاوردهای کتب غربی استفاده کرده و سعی کرده است آن دیدگاهها و نظریههای ادبی رنگ بومی بگیرد.
اسماعیلی خاطرنشان کرد: آرمانگرایی منطبق بر واقعگرایی باعث میشود نگاه کورکورانه و متعصبانه نداشته باشیم.
انتهای پیام/