گروه فرهنگ و هنر دفاع پرس ـ رسول حسنی؛ شناخت و شناساندن انقلاب اسلامی شناخت گذشته نیست بلکه روشن کردن چراغی است تا مسیر آینده را به وضوح ببینیم و به قول معروف برای حرکت در مسیر توسعه و رشد ریل گذاری کنیم. هر چقدر زوایای پیدا و پنهان انقلاب اسلامی را با نگاه موشکافانهای بررسی و تحلیل کنیم، دلایل دشمنی با نظام اسلامی ایران را بهتر درک میکنیم.
بیداری اسلامی یکی از برکات نهضت اسلامی امام خمینی (ره) است که باید با شتاب بیشتری نه فقط در کشورهای اسلامی که همه جهان نفوذ کند. ترسیم و بازنمایی این دستاوردها جز با زبان هنر که یکی از ابزارهای جبهه فرهنگی است میسر نخواهد شد. فیلمسازان ایرانی چه در تولید محتوا و چه در تسلط بر زبان جهانی فیلم چیزی از رقبای غربی خود کم ندارند. حالا اگر به عللی از این توان به نحو مطلوبی بهره برداری نمیشود مساله دیگری است که باید مورد بررسی قرار بگیرد. آنچه مهم به نظر میرسد این است که چرا آمریکا با ابزار سینما توانسته است کشورهای دیگر را زیر سلطه خویش درآورده و علاوه بر فلج کردن صنعت سینمایشان فرهنگشان را نیز مغلوب کند؟
انتظار نمیرود که سینماگران ما مانند سینماگران آمریکایی با حمله به فرهنگ دیگر کشورها به هر ترفندی غالب شوند، اما توقع این میرود که نسبت به دستاوردهای انقلاب و صدور آن منفعلانه عمل نشود. سینماگران ایرانی معاندی در آن سوی مرزها آثار ضد ایرانی و ضد اسلامی تولید میکنند و ماهیت انقلاب اسلامی را زیر سوال میبرند. متاسفانه سینماگرانی که در کشور مشغول کار هستند چنان رفتار میکنند که گویا اصلا اتفاقی نیافتاده است.
فیلمسازان معاند با سرمایه اربابان آمریکایی و انگلیسی خود انقلابی را نشانه گرفتهاند که بر شاکله و شالودهای اسلامی بنا نهاده شده. این کارگردانان سعی دارند انقلاب را در حد یک نزاع و اختلاف سلیقه حزبی و گروهی تقلیل دهند. تا جایی که اسلام را نیز زیر سوال میبرند. در مقابل با پز وطن پرستی دم از حکومتهای لیبرالی و دمکراتیک و سکولار و ... میزنند.
با وجود تاکید امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری بر حفظ اقتدار انقلاب و صدور آن با همه ابزارهای فرهنگی، جز موارد معدود اثر شاخصی تولید نشده است. بخشی از این معضل فرهنگی به نگاه کارگردانان به مساله انقلاب برمیگردد. چراکه هنوز نمیدانند زاویه نگاهشان با انقلاب باید چگونه باشد.
رهبر انقلاب در دیدار اعضای شواری هماهنگی تبلیغات اسلامی و مسولان ستاد برگزاری دهه فجر در دی سال ۱۳۶۹ فرمودند:
«فیلمها و سریالهایى که به مناسبت دهه فجر ساخته مىشود، باید یادآور خاطرههاى خوش انقلاب و نشان دهنده حضور مردم و حل شدن آنها در انقلاب باشد. این فیلمها باید صحنههاى تظاهرات ضد آمریکایى و ضد اسرائیلى را زنده کند. در گذشته، این نکات را به صدا و سیما هم گفتهام.
بهترین خاطره انقلاب این است که همه از خودشان بیرون آمدند و در انقلاب حل شدند. در دوران انقلاب و در مقاطعى از دوران جنگ هم همینطور بود. ناگهان یک فرمان از امام صادر مىشد، مىدیدید که مردم دیگر سر از پا نمىشناسند. مال مىدهند، جان مىدهند و اصلا خودى مطرح نیست. همین مقطعها بوده که انقلاب را نگهداشته است».
2 ویژگی حماسی و دینی بودن انقلاب در کنار مردمی بودن آن باید در فیلمها بازنمایی شود. در واقع انقلاب اسلامی ما تنها نهضتی بود که از بطن مردمی شکل گرفت که برای تحقق دین قیام کردند نه نان شب. سینماگران ما باید این وجه و خصیصه را در آثار خود به تصویر بکشند. در کدام آثار انقلابی این وجه از انقلاب دیده شده است؟
رهبر معظم انقلاب در جای دیگری میفرمایند: «اشتباه نشود. اینطور نیست که خیال کنیم ما هر لحظه انقلاب را نگه مىداشتیم. نه، لحظههایى هم داشتیم بندهاى انقلاب را باز مىکردیم. آنجایى که باز انقلاب جان گرفته، نفس کشیده و بالا آمده، همین مقاطع حساس است که ناگهان جمع کثیر و قابل توجهى، گاهى هم همه مردم، دیگر از «خود» فراموش کردند و به میدان انقلاب و کشور و اسلام آمدند. البته چنین چیزهایى، فقط به برکت اسلام و دین قابل تحقق است و لاغیر. مراسم شما باید اینها را به یاد مردم بیاورد.»
نمیتوان از انقلاب حرف زد و خود انقلابی نبود و برای درک این مهم باید با آحاد مردم از هر طبقه و قشری مراوده داشت. ممکن است مردم اعتراضاتی داشته باشند که این اعتراض متوجه مدیران بیکفایتی است که سفره انقلاب را سهم مسلم خود قلمداد میکنند. مردم هیچگاه در مقابل انقلاب نایستادهاند و همین ایستادگی با همه تنگی معاش و سختیها و محدودیتها و محرومیتها در دل خود سوژههای نابی برای تولید آثار سینمایی و تلویزیونی است. سینماگران نباید منتظر سفارش و اقدام ارگان و نهاد و دستگاههای دولتی باشند. اگر قرار بود با این رویه اثر قابل اشارهای ساخته شود تا کنون ساخته شده بود.
همچنان که مردم در انقلاب و دفاع مقدس با کمترین امکانات وارد میدان شدند هنرمندان سینما نیز با همین نگاه و روحیه جهادی باید وارد میدان هنر شوند و با هدف صدور انقلاب اقدام به تولید آثار سینمایی و تلویزیونی کنند. چرا که هیچ زبانی چون سینما نمیتواند ترجمان انقلاب اسلامی ما باشد.
انتهای پیام/ 161