رشادت رزمندگان لر در عملیات «حاج عمران»

در عملیات «حاج عمران» اگر رشادت‌ها و از خود گذشتگی‌های کم نظیر دلاوران تیپ ۵۷ حضرت ابوالفضل (ع) لرستان نبود، چه بسا که دشمن در این عملیات به همه‌ی اهداف خود می‌رسید.
کد خبر: ۳۴۶۵۳۹
تاریخ انتشار: ۰۱ شهريور ۱۳۹۸ - ۰۱:۴۹ - 23August 2019

رشادت رزمندگان لر در عملیات «حاج عمران» مانع رسیدن دشمن به  اهدافش شد

به گزارش خبرنگار دفاع‌پرس از خرم آباد، در طول هشت سال جنگ تحمیلی رزمندگان دلاور ایران زمین با حضور خود در میادین نبرد و شجاعت وصف ناپذیر، به دنیا ثابت کردند که تا آخرین قطره خون در راه حفظ ارزش‌ها و آرمان‌هایشان ایستادگی خواهند کرد و با پیروی از سید و سالار شهیدان، برای دفاع از اسلام ناب محمدی (ع) تجاوز و تعدی ظالمان را پاسخی کوبنده خواهند داد. یکی از عملیات‌هایی که رزمندگان لرستانی در آن نقش مؤثری داشتند و شهدای زیادی را  در این عملیات تقدیم اسلام کردند، عملیات «حاج عمران» بود.

اهداف عملیات حاج عمران

 عراق در بیست و سومین روز از اردیبهشت 1365 عملیاتی از سلسله عملیات‌های موسوم به دفاع متحرک را در منطقه‌ی «حاج عمران» آغاز کرد که هدفش از تدارک این عملیات باز پس گیری پادگان «حاج عمران» و ارتفاعات «کدو» و اطراف آن و در صورت توان، تصرف شهر «پیرانشهر» و مناطقی دیگر از سرزمین ایران بود.

دشمن به عنوان رسیدن به این اهداف با بکارگیری تیپ و لشکرهای متعدد و حجم آتش سنگین توپخانه و پشتیبانی نیروی هوایی و هوانیروز، به طرف مناطق مذکور هجوم برده و توانست در همان ابتدای عملیات، ارتفاعات 2519 و سلسله ارتفاعات اطراف آن را به تصرف خود در آورد، که در این زمان، پدافند این منطقه را بطور کلی نیروهای ارتشی به‌ عهده داشتند و رشادت‌ها و پایداری این دلاوران و قهرمانان مؤثر نیفتاد و دشمن با توان زیاد به پیشروی خود ادامه داد.

ویژگی های جغرافیایی منطقه حاج عمران

منطقه‌ی «حاج عمران» که مشتمل بر چند ارتفاع مهم از جمله ارتفاعات «قنديل»، «کدو» و ارتفاعات «تمرچین» و پادگان «حاج عمران» می‌شود، از جمله مناطق استان «اربیل» عراق است که در مقابل شهر «پیرانشهر» ایران قرار دارد. دارای آب و هوای سرد و کوهستانی، پوشیده از جنگل  تا میانه  تابستان پوشیده از برف است. رودخانه ای با عنوان «بادین آباد» نیز در این منطقه جاری است. وسعت منطقه‌ی عملیاتی «حاج عمران» بسیار محدود و در 15 کیلومتر مربع بود و این موضوع، دفاع و مقاومت را با توجه به حجم سنگین آتش دشمن با مشکل روبرو می‌ساخت.

اهمیت دفاع در منطقه حاج عمران

 اما دفاع از این منطقه و سد پیشروی های دشمن از آن جهت حائز اهمیت بود که چون در آن منطقه ضد انقلاب نیز حضوری فعال داشت، با تصرف «پیرانشهر» توسط دشمن، تمام مناطق اطراف نیز از کنترل نیروهای نظامی جمهوری اسلامی خارج می‌شدند. در صورت پیشروی دشمن و تصرف «پیرانشهر»، دیگر شهرها از جمله «نقده» نیز با توجه به موقعیت حساس منطقه از نظر نظامی، زیر دید دشمن و در تیررس آتش سنگین آنان قرار گرفته و حتی سقوط این منطقه نیز بعید به‌نظر نمی رسید.

بنابراین اهمیت دفاع در برابر این هجوم روشن و پیداست و اگر رشادتها و شهامت ها و از خود گذشتگی های کم نظیر دلاوران تیپ 57 حضرت ابوالفضل (ع) نبود،  چه بسا که دشمن در این عملیات به همه ی اهداف خود می‌رسید.

چگونگی حضور تیپ 57 حضرت ابوالفضل (ع) لرستان در عملیات حاج عمران

تیپ 57 حضرت ابوالفضل لرستان که در حال تدارک برای انجام عملیاتی در «شاخ شمیران» بود، با لغو عملیات مزبور، جهت سد حملات مکرر و پیشروی‌های خطرناک دشمن در منطقه‌ی عمومی «حاج عمران»، فراخوانده شد.

با فراخوانی تیپ57 حضرت ابوالفضل(ع)، این تیپ با تمام توان و با استعداد  7 گردان پیاده‌ی «انبیاء»، «شهدا»، «ثارالله»، «ابوذر»، «مالک اشتر»، «محرم» و «محبین» به جانب شهرستان های «نقده» و «پیرانشهر» و برای دفاع در مقابل دشمن در «حاج عمران»، حرکت کرد.

بیش از 24 ساعت نیروهای پیشروی تیپ 57 حضرت ابوالفضل (ع) لرستان به منطقه وارد شدند گردان‌ها نیز یکی پس از دیگری به شهرستان «نقده» و «پیرانشهر» وارد گردید با توجه به اینکه دشمن در حال هجوم بود و هیچ فرصتی باقی نمانده بود، در نتیجه نیروهای اطلاعاتی  تیپ، شناسایی های اندکی را انجام دادند و قرارگاه نیز بلافاصله از نیروهای تیپ 57 خواست که بدون فوت وقت یکی دو گردان را جهت انجام عملیات و شب مهیا و آماده سازد، ولی به جهت این که بعضی از گردان های پیاده‌ی یگان، هنوز به بعضی عقبه‌ی منطقه‌ی عملیاتی رسیده و بعضی هنوز به منطقه وارد نشده بودند شب اول یگان دیگری قصد داشت به دشمن هجوم برد، بنابراین گردان «مالک اشتر» از تیپ 57 حضرت ابوالفضل (ع)، مأمور شد در اولین مرحله‌ی عملیات و اول شب هجوم به دشمن سهیم باشد. عصر همان روز فرمانده و نیروهای گردان «مالک اشتر» با سرعت زیاد و تعجیل فراوان توجیه شدند و چون شب فرا رسید، این گردان تحت کنترل یگان فوق، برای تصرف ارتفاعات ۲۵۱۹ پاتک خود را آغاز کرد.

نبرد نابرابر

از آنجایی که بنا به روایات معتبر فرماندهان قرارگاه، قریب به 118 قبضه توپ، به غیر از سلاح های سنگین، نیمه سنگین و سبک دیگر که تعداد قبضه‌های آنها در هر نبردی چندین برابر تعداد قبضه های توپخانه می باشد، تنها روی این ارتفاع محدودکه نزدیک به 3 کیلومتر طول داشت، آتش پرحجمی را از روی این ارتفاع پی در پی  برروی رزمندگان اسلام می‌گشودند. گردان «مالک اشتر» به هنگام فرا رسیدن روز وارد عمل گردید، در نتیجه موفقیتی بدست نیامد و تعداد زیادی از نیروها گردان به شهادت رسیده و مجروح شدند

شب بعد، هنگام آن فرا رسیده بود که  تیپ 57 حضرت ابوالفضل وارد عمل شود و به همین  دلیل برای عملیات در این شب قرار شد که جهت تصرف ارتفاع 2519 گردان «ابوذر» از سمت راست، گردان «ثاراله» از جناح چپ و گردان «محبین »از وسط دو گردان مذکور و دشمن حمله نمایند. دو گردان «ابوذر» و «ثاراله» موفق به تصرف اهداف خود شدند. اما به جهت آن که گردان «محبین» به علت حجم شدید آتش نتوانست باقی منطقه ی وسط که محل مأموریت این گردان بود را تصرف نماید و الحاق را صورت دهد، گردان های  مذکور مجبور به عقب نشینی شده و تلفاتی را متحمل گشتند، بطوری که شهدای بسیار عزیزی را تقدیم اسلام نمودند.

و شب بعد به تیپ57 حضرت ابوالفضل(ع) مأموریت داده شد تا با گردان های باقیماندهی خود جهت تصرف تپه «شهدا» و تپه‌ی «صدر» که گویا اسامی محلی هستند که رزمندگان اسلام آنها را به این عناوین نامگذاری نموده اند، وارد عمل شود. برای رسیدن به این هدف، قرار شد گردان «انبیاء» از سمت بالا، گردان «شهدا» از پایین و بخشی از گردان «محرم» از منطقه ی وسط این دو گردان، جهت تصرف مناطق مذکور، حرکت نمایند. بعد از یکی دو ساعت موفق به تسخیر اهداف خود گردیدند و تا صبح همان روز در حالی که باران گلوله های آتشین دشمن برسر آنها ریخته می‌شد، مقاومت جانانه ای از خود نشان داده و با جایگزین شدن نیروهای ارتش بجای این گردان ها، به عقب برگشته و به این ترتیب دفاع با اهمیت و قهرمانانه ی عملیات «حاج عمران» پایان پذیرفت و شهادت تقریباً 300 تن از رزمندگان دیار لرستان باعث گشت تا دشمن هیچ گاه به فکر هجوم به کیان اسلامی نباشد.

آمار شهدای لرستانی در عملیات حاج عمران به تفکیک شهرستانهای استان

در عملیات «حاج عمران» شهرستان «بروجرد» 88 ، «خرم‌آباد» 63، «الیگودرز» 63، «ازنا» 30، «کوهدشت» 18، «دورود» 12، «سلسله» 11، «پلدختر» 7 و «دلفان» 2 شهید را تقدیم  اسلام کردند که می‌توان از شهدای والامقامی همچون شهید «سید مصطفی میر شاکی»، شهید «درویش علی شکارچی»، شهید «علی راست پیر حیاتی» و شهید «روح‌الله سپهوند» نام برد که‌برگ زرین دیگری را در تاریخ دفاع مقدس رقم زدند.

متن پیام رهبر معظم انقلاب  به مناسبت شهادت شهدای حاج عمران

«سلام مرا به مردم شهیدپرور لرستان و شهر خرم‌آباد و علمای محترم ابلاغ کنید، من رشادت و پایداری مردم و عشایر غیور را در وقایع اخیر و جنگ شنیده و اطلاع دارم، لیکن در سال 59 شخصاً شاهد شجاعت و دلاوری‌های داوطلبان مخلص آن استان بوده و از نزدیک روحیه مبارز آنان را شناخته‌ام، نبرد آنان بیش از آنچه شنیدنی باشد، دیدنی است.تأسف عمیق و تبریک و تسلیت مرا به مناسبت وقایع حاج عمران به همه آن عزیزان، به‌خصوص به خانواده محترم شهدا ابلاغ فرمایید. امیدوارم با شهد پیروزی در آینده‌ای نه‌چندان دور کام این امت بزرگ شیرین شود.»

انتهای پیام/

نظر شما
پربیننده ها