گروه دفاعی امنیتی دفاعپرسـ رحیم محمدی؛ با توجه به نبرد نیروهای مقاومت با تکفیریها در سوریه و عراق، میتوان گفت که فضای جنگهای آینده، شبیه به جنگ با تکفیریها باشد؛ زیرا گروههای تکفیری بویژه داعش برای آن که بتوانند جلوی پیشروی نیروهای جبهه مقامت را در شهرهای مختلف عراق و سوریه بگیرند از تاکتیکی بهره میبردند که در آن با بهرهگیری از مواد منفجره دستساز، بمبها را در اشکال مختلف مانند بمبهایی به شکل «سنگ» جاسازی میکردند.
خبرگزاری دفاع مقدس، در گزارشی به این موضوع پرداخته و به اختصار، چگونگی استفاده داعش و تکفیریها از بمبهای دستساز و تلههای انفجاری را بررسی کرده است.
در ابتدا باید گفت تمام این دشمنانی که در مقابل جبهه مقاومت قرار دارند، خط مشی خود را از اسراییل و وابستگان به صهیونیستها دریافت میکنند در حقیقت همین صهیونیستها و وابستگان آنها نحوه ساخت و استفاده از مواد منفجره دستی را به تکفیریها آموزش دادهاند.
هر قسمت از منطقه را که بررسی کنیم، ردی از تلاشهای رژیم صهیونیستی یا وابستگان به این رژیم مشاهده میشود؛ به عنوان مثال آموزش تکفیریها در عربستان یا ترکیه را میتوان نمونهای از این تلاشها ذکر کرد؛ زیرا کسانی که در سوریه و عراق در جبهه تکفیریها قرار گرفتند، آموزشهایی را در خصوص نحوه ساخت و استفاده از مواد انفجاری فراگرفته بودند؛ لذا بر اساس آموزشهایی که به تکفیریها داده شده بود، آنها میتوانستند با ترکیب مواد شیمیایی که در دسترس همگان قرار دارد، مواد منفجره تولید کنند به عبارت دیگر کسی که مقداری علم شیمی بداند از ترکیب کردن مواد شیمیایی میتواند مواد منفجره بسازد؛ فقط نکتهای که میتوان در اینجا به آن اشاره کرد، آموزش دادن نحوه استفاده از مواد شیمیایی است که در عراق و سوریه وجود دارد.
سهولت در ساخت و نیز کثرت استفاده از اینگونه مواد در پوششهای مختلف به گونهای است که مانع از تحرک سریع نیروها میشود به عنوان مثال وقتی نیروهای پیشرو برای پاکسازی وارد منطقهای میشوند اگر فقط در یک نقطه تلههای انفجاری دستساز استفاده شده باشد، به جهت اینکه احتمال وجود تلههای مشابه در نقاط دیگر میرود، همین احتمال و احتیاط عاملی برای کاهش سرعت جابهجایی نیروها میشود.
البته ممکن است فقط یک مورد تله انفجاری در نقطهای کار گذاشته شده باشد، ولی چون ترس از وجود تلههای مشابه میرود، خود عاملی میشود تا همانگونه که عنوان شد، نیروهای عملکننده با کندی حرکت کنند و این هم مختص یک نیرو یا یک کشور نیست؛ به عنوان مثال نظامیان آمریکایی هم که به لحاظ تجهیزات نظامی در جایگاه بالایی قرار دارند در صورت مواجهه با چنین شرایطی، عملی یکسان با دیگران خواهند داشت؛ زیرا حدود ۸۰ درصد تلفات نیروهای آمریکایی در عراق و افغانستان ناشی از انفجار مواد منفجره دست ساز بوده است؛ بنابراین قالب مواد منفجرهای که در سوریه توسط گروههای تکفیری مورد استفاده قرار گرفت، شبیه هم بودند و فقط در برخی مواقع تفاوتهای جزیی با هم داشتند؛ در عین حال باید این توضیح را هم داد که بیشتر موارد استفاده از اینگونه مواد در بین گروههای تکفیری، متعلق به داعش است؛ زیرا آنها در گذاشتن تلههای انفجاری تا جایی که بتوانند از هیچ کوششی دریغ نمیکنند، اما گروههای تروریستی دیگر مثل «النصره» و «تحریر الشام» و... به مراتب کمتر از داعش از اینگونه مواد استفاده میکردند.
اما آنچه در مواد منفجره خنثی میشود، عامل انفجار است؛ یعنی عامل تحریک را خنثی میکنند؛ البته اواخر جنگ در سوریه و عراق محور عبری و عربی با آموزشهایی که به تروریستها داده بودند، باعث شدند تا آنها در استفاده از عوامل تحریک مواد منفجره، پیشرفتهایی داشته باشند؛ با این حال بیشتر تلههای انفجاری که استفاده میکردند، از نوع فشاری بود.
نکتهای که در اینجا باید به آن توجه کرد، این است که در مواجهه با مواد منفجره دستساز، مهم کشف آن است؛ زیرا خنثی کردن آنها به جهت آن که از ساختاری ساده و ابتدایی برخوردار هستند، دشوار نیست؛ لذا تروریستها با اطلاع از چنین موضوعی، مواد منفجره را در پوششهای مختلفی همچون سنگ و دریچه آب بهکار میبردند.
نکته دیگری که میتوان در همین رابطه به آن اشاره کرد، استفاده تکفیریها از افراد آماتور در بخش انفجارات است؛ چرا که اگر افراد تحصیلکرده زیادی در این بخش آنها را کمک میکردند به طور حتم قدرت انفجارها بیشتر میشد.
پس باید گفت که نوع تخریب و انفجاراتی که در دوران دفاع مقدس روی میداد به نسبت زمان حال بسیار تغییر کرده هم تاکتیک کارگذاری مواد منفجره و هم خنثی سازی آنها تفاوتهای بسیاری کرده است به همین خاطر آموزشهای مربوط به این بخش باید ماه به ماه، بهروز شوند.
انتهای پیام/ 231