یادداشت/ عطیه لباف

سردرگمی در اردوگاه نفتی آمریکا

تحلیلگران بر این باورند که تحریم‌های نفتی آمریکا مبنی بر صادرات صفر درصدی نفت ایران با شکست جدی رو به رو شده، به‌طوری که گزارش‌ها و مصاحبه‌های آنها نشان از یک سردرگمی مفرط در اجرای تحریم‌ها دارد.
کد خبر: ۳۴۸۹۵۲
تاریخ انتشار: ۱۲ خرداد ۱۳۹۸ - ۰۲:۰۰ - 02June 2019

سردرگمی در اردوگاه نفتی امریکابه گزارش گروه سایر رسانه‎های دفاع‎پرس به نقل از ایران، اواخر هفته گذشته بود که روزنامه آمریکایی «وال استریت ژورنال» به نقل از یک مقام ارشد آمریکایی گزارش داد: «برخی کشورها مانند هند و چین چنانچه میزان خرید نفت آنها به سقف تعیین شده از سوی آمریکا نرسیده، اجازه خواهند داشت تا رسیدن به این سقف از ایران نفت بخرند.»

اما درست ساعاتی بعد از این گزارش، «برایان هوک»، نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا در امور ایران که همواره نقش مخالف خوان احساسی راهبردهای اقتصادی ایالات متحده را بازی می‌کند، اخبار مندرج در این گزارش را تکذیب کرد و گفت: «رویکرد دولت دونالد ترامپ برای به صفر رساندن خرید نفت ایران هیچ تغییری نکرده است. پس از پایان معافیت از تحریم‌ها در ۱۲ اردیبهشت، هر کشوری که اقدام به خرید نفت ایران بکند، تحریم خواهد شد.»

به‌ گزارش رویترز، برایان هوک در بیانیه‌ای این موضوع را اعلام کرده است و تأکید کرده که حتی کشورهایی که نتوانسته‌اند به اندازه سقف خریدی که قبلاً بر سر آن مذاکره شده بود نفت بخرند، چنانچه اقدام به خرید نفت ایران بکنند با تحریم مواجه خواهند شد.

کشورهای ژاپن، کره جنوبی، ترکیه، تایوان، ایتالیا، یونان، هند و چین از تحریم‌های آمریکا علیه نفت ایران معاف شده بودند. برخی از کارشناسان معتقدند که احتمال توافق پنهانی میان این خریداران و آمریکا، حداقل برای مدت محدود وجود دارد.

ترغیب دهلی

هند یکی از خریداران سنتی نفت ایران است که همواره به‌دنبال اخذ معافیت تحریمی برای تداوم واردات نفت از ایران است، اما آمریکا درخصوص اجرای تحریم‌ها از سوی این کشور، طی هفته گذشته اعلام کرد که از نزدیک با هند برای به حداقل رساندن هرگونه تأثیر کاهش واردات نفت ایران بر دهلی‌نو کار می‌کند. سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، مورگان اورتگاس این وعده را داده و گفته است که آمریکا از هر کسی که برای صفر کردن صادرات ایران کار می کند، سپاسگزاری می‌کند.

واکنش هنگ کنگ

در همین حال، دولت آمریکا که پیش از این به هنگ کنگ برای تسهیلگری صدور نفت ایران هشدار داد بود، پاسخ سنگینی از این کشور دریافت کرد. دولت هنگ‌کنگ در پاسخ به هشدار آمریکا اعلام کرد: «این کشور از تحریم نفتی آمریکا علیه ایران تبعیت نمی‌کند.» و ادامه داد: «خود را فقط مقید به تحریم‌های وضع شده از سوی شورای امنیت ملل متحد علیه کشورها می‌داند و در این زمینه شورای امنیت هیچ تحریمی علیه نفت ایران وضع نکرده است.»

افزایش واردات چین

طبق اطلاعات گمرک چین، پکن واردات نفت خام ایران را در آخرین ماه قبل از انقضای مهلت معافیت‌های آمریکا بشدت افزایش داده، گرچه آمارهای اطاعت جدید از خرید نفت از سوی چین هنوز منتشر نشده است. «اسپوتنیک نیوز» روسیه در این باره توضیح می‌دهد: «طبق گزارشات، چین 3.24 میلیون تن نفت ایران را درآوریل خرید که 21 درصد بیشتر از سال گذشته و 4 درصد بیشتر از مارس 2019 بود.گزارشات اخیر نشان می‌دهد پکن تصمیم داشته پس از پایان مهلت معافیت‌ها در می‌2019، واردات نفت از ایران را متوقف کند ولی برخی تحلیلگران می‌گویند چین هنوز هم می‌تواند خرید از ایران را با مقدار کمتر از طریق کانال‌های غیررسمی از سر بگیرد. روسیه و چین، آمریکا را متهم به شکستن پیمان جهانی برجام کرده‌اند.» همچنین آمارهای رویترز نشان می‌دهد که واردات نفت خریداران آسیایی از ایران در ماه آوریل به بالاترین حد ۹ ماه اخیر رسید. به طوری که واردات نفت خریداران آسیایی از ایران در ماه آوریل ۱.۶۳۲ میلیون بشکه در روز بوده است.

واکنش پکن

در حالی گزارش‌ها از ادامه خرید نفت از سوی چین منتشر شده است، سخنگوی وزارت خارجه چین بار دیگر بر مخالفت کشورش با اعمال قوانین داخلی آمریکا در آن سوی مرزهای این کشور و تحریم‌های یکجانبه واشنگتن تأکید کرد. به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، وزارت خارجه چین می‌گوید: مبادلات انرژی میان ایران و جامعه جهانی شامل چین در چارچوب قوانین بین‌المللی و قانونی است و باید به آن احترام گذاشته شود.

بزرگنمایی توان ریاض

در حالی عربستان بارها اعلام کرده است که در صورت تحریم نفتی ایران، آمادگی جبران کمبود بازار را دارد، که گزارش‌های جدید نشان می‌دهد، اظهارات ریاض بیش از آن که واقعیت باشد، بلوف نفتی است.

به‌ گزارش رویترز، براساس این گزارش تحقیقاتی، ۱۴ عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت «اوپک» در ماه مه، روزانه ۳۰.۱۷ میلیون بشکه نفت تولید کردند که در مقایسه با ماه قبل از آن یعنی آوریل، ۶۰ هزار بشکه کاهش نشان می‌دهد که این رقم از سال ۲۰۱۵ تاکنون بی‌سابقه است.

بنا بر این گزارش، عربستان سعودی تحت فشار دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا تولید نفت خود را افزایش داده اما همچنان کمتر از سطحی که در اوپک بر سر آن توافق شده، نفت تولید می‌کند. یکی از هیأت‌های عضو اوپک اعلام کرد: «تولیدکنندگان شاید برای تأمین نیازهای آسیا تولید خود را تغییر دهند، اما به طور کلی افزایشی در تولید نفت حاصل نخواهد شد.» عربستان با ۲۰۰ هزار بشکه نفت بیشتر، تولید خود را به ۱۰.۰۵ میلیون بشکه افزایش داده که هنوز با سهم ۱۰.۳۱۱ میلیون بشکه آن در اوپک فاصله دارد و به نظر می‌رسد که عربستان نتوانسته کاهش تولید نفت ایران را جبران کند.

کشورهای بزرگ تحقیر نمی‌شوند

فریدون مجلسی کارشناس حوزه بین‌الملل و سیاسی نیز معتقد است که تحریم‌های آمریکا توان صفر کردن صادرات نفت ایران را ندارد. مجلسی در گفت‌و‌گو با خبرنگار ما می‌گوید: «اگرچه آمریکا به جد دنبال صفر کردن صادرات نفت ایران است اما موفق نخواهد شد. تحریم امر مطلقی نیست و نمی‌تواند ما را به طور کلی از بازار نفت محروم کند.» او ادامه می‌دهد: «اطاعت و پیروی از آمریکا برای کشورهای بزرگی مثل هند و چین هم مسأله تحقیرآمیزی است. اگرچه آمریکا قدرت دارد و ممکن است برخی مسائل را به آنها تحمیل کند.»

تهران: صادرات ادامه دارد

امیرحسین زمانی نیا، معاون امور بین‌الملل وزارت نفت در این خصوص به «ایران» گفت: «می‌شنویم که واردکنندگان نفت ایران در حال رایزنی برای دریافت معافیت‌ها از آمریکا هستند. اما موفقیت و عدم موفقیت این رایزنی‌ها، روی سیاست‌ها و تلاش ایران برای صادرات نفت اثری ندارد و ایران به صادرات نفت ادامه خواهد داد.»

انتهای پیام/341

نظر شما
پربیننده ها