حجت الاسلام فضیل ریال جزایری عالم الجزایری، از اساتید موسسه آموزشهای کوتاه مدت و فرصت های مطالعاتی جامعه المصطفی (س) است. وی در سال 1359 وارد دانشگاه شده و در رشته فیزیک نظری تحصیل کرده است. فضیل جزایری به منظور فراگیری علوم اسلامی این رشته را رها کرده و در سال 1371 وارد ایران شده و در قم به فراگیری علوم اسلامی می پردازد.
ایشان در یک خانواده اهل سنت متولد شده اما با مطالعه و تحقیق، مذهب تشیع را برگزیده است. وی در حال حاضر محقق مترجم و استاد مرکز علمی جامعه المصطفی است.
کتاب هایی چون تجلی و ظهور، شناخت شناسی در اسلام، درآمدی بر هرمونوتیک وحی و فعل گفتاری، مقالاتی پیرامون جمهوری اسلامی، حکمت اشراق، دروس فلسفی امام(ره) از جمله آثاری است که توسط این محقق از فارسی به عربی ترجمه شده است.
خبرنگار بین الملل دفاع پرس پیرامون تحولات اخیر جهان اسلام، مبارزه با جریان های تروریستی، شرایط سیاسی الجزایر و تاریخ انقلاب الجزایر با وی به گفت و گو پرداخت.
دفاع پرس: آیا تاریخ انقلاب الجزایر و شخصیت های انقلابی این کشور مانند جمیله بوپاشا جایگاه اصلی و محوری در الجزایر دارند؟
متاسفانه امروزه و در حال حاضر پاشا و سایر انقلابیون در الجزایر جایگاهی ندارند و دولت نیز قبول نمی کند به آنها جایگاهی دهد جوانها این میراث های ملی را نمی شناسند این درحالی است که حزب الله مجاهدهای خود را معرفی می کند یا سایر انقلاب ها مبارزان خود را معرفی می کنند اما انقلابیون الجزایر به دست فراموشی سپرده می شوند خانم پاشا مجاهد بزرگی است اما در الجزایر شناخته شده نیست.
دفاع پرس: آیا دو لت الجزایر با تروریسم که امروز در برخی از کشورهای منطقه و عربی بوجود آمده مبارزه می کند؟
به طور واقعی دولت الجزایر علیه تروریست عمل می کند و حتی با تونس و لیبی هم همکاری دارد تا از شر تروریسم خلاص شود و سابقه مبارزه با تروریست در الجزایر به ده سال می رسد این در حالی است که کشورهایی مانند عربستان و قطر با همکاری غرب پرورش دهنده تروریست هستند.
دفاع پرس: به نظر شما با جریان های تکفیری که امروز در جهان اسلام شاهد هستیم که گروه های تروریستی چون النصره و داعش را در برمی گیرند و دست به جنایات گسترده می زنند چطور باید مقابله شود؟
به نظر من دواستراتژی برای مقابله با جریان های تروریستی تکفیری وجود دارد یکی استراتژی جهادی است که امروز در صحنه هستند در سوریه عراق یمن که خیلی هم ارزش دارد. اما استراتژی دیگر کار فرهنگی است که خیلی ضعیف است. شیعیان بایستی به اهل سنت کمک کنند که سنی بشوند نه وهابی اگر سنی شوند تروریست وجود ندارد بایستی کار فرهنگی انجام شود و در دانشگاه های بین المللی دین معتدل را تدریس کنند در سمینارها در این راستا تبلیغ کنند مجله تهیه شود و یا شبکه تلوزیونی و اینترنت راه اندازی کنیم تا دین معتدل ترویج شود و از وهابی شدن اهل سنت جلوگیری به عمل آید این کار خیلی ارزش دارد در واقع به یک جهاد فرهنگی احتیاج داریم این استراتژی هنوز کمرنگ است.
دفاع پرس: فعالیت تبلیغی شیعیان در الجزایر چگونه است و در برابر موج تبلیغات وهابیت چه اقداماتی را انجام می دهید؟
باید بگویم فعالیت تبلیغی زیادی در الجزایر نداریم و فعالیت فرهنگی ما خیلی محدود است نه مسجد داریم نه حسینیه نه دانشگاه همچنین از داشتن شبکه تلوزیونی و سایت نیز محروم هستیم اما وهابیت دارای شبکه تلوزیونی در الجزایر است و از لحاظ رسانه های دیگر چون چاپ کتاب و فعالیت در فضای مجازی استفاده می کنند چراکه بودجه مالی زیادی ان ها را حمایت می کند.
شیعیان تنها با یکی دو شبکه تلوزیونی مانند الکوثر المنار در ارتباط هستند و کمک فرهنگی از این طریق دریافت می کنند.
مردم الجزایر مذهبی هستند اما فرهنگ مذهبی در آنها ضعیف است آنها در برابر موج فرهنگ و زبان فرانسوی حتی فلسفه و سیاست و پزشک های فرانسوی نتوانستند خود را تقویت کنند. در واقع ایدئولوژی ثابت و عمیق در بین مردم الجزایر وجود ندارد و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی با امام(ره) و اندیشه های ایشان آشنا شدم پیش از آن با مکتب اهل بیت (ع) هیچ آشنایی نداشتم از این رو با مطالعه مکتب اهل بیت (ع) تصمیم به ادامه تحصیل علوم اسلامی در ایران شدم.
دفاع پرس:بیداری اسلامی که در سه سال گذشته در برخی از کشورهای عربی بوجود امد را چطور ارزیابی می کنید و چگونه این انقلاب مصادره شد؟
انقلابی که در کشورهای عربی مانند مصر بوجود آمد فطری بود مردم زیر فشار و دیکتاتوری بودند حرکت کردند نه رهبر داشتند و نه ایدئولوژی بنابراین بیداری آنها منحل شد و هیچ اثری نداشت مصر برگشت به سیستم قبلی در تونس نیز همینطور آزاد شد مردم در لیبی از شر دیکتاتور نجات یافتند اما انقلاب ها به جایی نرسید نبود رهبری و نبود ایدئولوژی عمیق سیاسی موجب شد انقلاب های کشورهای عربی به نتیجه نرسد دنبال آزادی رفتن کافی نبود آزادی بدون فکر و هویت آزادی نیست بنابراین در بسیاری از این کشورها تروریست متولد شد هرجا جهل و فقر باشد زودتر تروریسم متولد می شود بنابراین کشورهایی چون تونس مصر و سوریه و یمن چنین وضعیتی دارند.
متاسفانه تا پیش از بیداری اسلامی ظرفیت های جمهوری اسلامی برای کشورهای عربی شناخته شده نبود اما بعد از بیداری اسلامی کشورها از لحاظ علمی فرهنگی نظامی و دینی متوجه قدرت ایران شدند و ایران در نگاه عرب ها یک الگو شد پیش از ان ترکیه برای آنها الگو بود اما الان ترکیه را به عنوان دولتی می شناسند که با تروریست کار می کند. د ر حال حاضر جمهوری اسلامی می تواند بیداری اسلامی را دوباره احیا کند سردار سلیمانی الگوی جهادی ایرانی برای کشورهای عربی و اسلامی است و کارهای بزرگی در منطقه انجام داده است.
دفاع پرس: به نظر شما فرهنگ اسلامی ایرانی چطور باید به کشورهای دیگر انتقال یابد؟
فرهنگ اسلامی ایرانی بایستی به کشورهای دیگر انتقال یابد مثلا فرهنگ حضور بانوان محجبه ایرانی به کشورهای دیگر معرفی شود چون در کشورهای عربی بانوان به این شکل فعالیت نمی کنند. فرهنگ دینی در ایران باز است همراه با علم و تکنولوژی و هنر است اما این بحران در کشورهای عربی حل نشده است. بانوان در ایران با حجاب اسلامی در عرصه های مختلف حضور می یابند اسلام باز در ایران وجود دارد باید این استراتژی را به کشورهای دیگر انتقال بدهیم از بانوان نخبه کشورهای دیگر عربی دعوت کنیم به ایران بیایند به طوری که چهار سال پیش 10 خانم از الجزایر به ایران آمدند و بازخورد این سفر خیلی مهم و اثر گذار بود بایستی علاوه بر حوزه و جامعه المصطفی سایر ارگان ها و سازمان ها در انتقال فرهنگ ایرانی اسلامی به سایر کشورهای عربی همکاری و مشارکت داشته باشند.
همچنین پیش از این یک بانوی وهابی از حزب النور مصر به ایران آمده بود با دیدن بانوان محجبه ایرانی که در جامعه فعال هستند به وجد آمده بود در بازگشت به کشورش اعلام کرد عربستان دروغ می گوید ما نیز باید دولتی مانند ایران در مصر داشته باشیم این دید و بازدید ها و آشنا شدن با فرهنگ جمهوری اسلامی ایران به نفع ایران است و باید این اقدامات فرهنگی تقویت شود.
گفت و گو از وجیهه سادات حسینی
انتهای پیام/ح